Чи можна обійтися без квартальних комітетів?

Чи можна обійтися без квартальних комітетів?
Голова квартального комітету Петро Дабіжа з громадськими активістами Іриною Вальчук  та Віктором Мельничуком

Ситуація. Квартальні комітети в Козятині ніби не розпускали, але й працювати повноцінно вони не можуть. Вже більше півроку у них немає печаток. Чому так сталося і чи потрібні козятинчанам квартальні комітети? 

У редакцію газети «RIA-Козятин» звернулася мешканка мікрорайону Талимонівка. Вона розказала, що їй потрібна була довідка про склад сім’ї та ще деякі документи для оформлення субсидії. Прийшла жінка у квартальний комітет, а їй кажуть: «Довідки ми можемо дати, але їх  треба завірити в ЦНАПі (Центрі надання адміністративних послуг). Тобто на тих довідках потрібно поставити печатку». Чому квартальні комітети не мають печаток? 

Така ситуація триває вже більше півроку. Справа в тому, що у квартальному комітеті всі повноваження має голова квартального комітету, а ця посада – виборча, тож за законом, після виборів у місцеві ради, потрібно проводити вибори голови квартального комітету через те, що в них сплив термін повноважень.

У зв’язку з коронавірусом такі вибори міська рада вирішила не проводити, а кандидат на посаду голови квартального комітету мав заручитися підтримкою громади, яка проживає на даній території. Тобто зібрати підписи на свою підтримку.

Відео дня

Щоб пришвидшити процес збору підписів, міська влада забрала в кандидатів на посади печатки, які мали повернути після збору підписів. Підписи кандидати на посади зібрали ще в лютому, а от процес повернення печаток у квартальні комітети явно затягнувся. Навіть поповзли чутки, що міська рада має намір відмовитись від послуг, які надають квартальні комітети. 

То потрібні вони чи можна й без них обійтися? Ми розпитали голову четвертого квартального комітету Петра Дабіжу про особливості роботи. 

— Чим займається квартальний комітет і чи можна його обов'язки перекласти на якийсь інший орган?.

— Перекласти можна, – каже Петро Дабіжа. – Але що з цього вийде – то вже інше питання. Я візьму період останніх 5-ти років. Квартальними комітетами керував керуючий справами Сергій Заїчко. Він на засідання голів квартальних комітетів запрошував усі служби нашого міста. Ми отримували від них інформацію, яку доносили людям на місцях. Ходили до боржників за послугу вивезеного сміття. Коли ми цього не робили – збирали 6–7 тисяч, коли пройшли по тих, хто не сплатив повну вартість послуги – зібрали 15 тисяч. Воєнкомат доручав нам віднести повістки призовникам. Прибирали територію, висаджували біля будинків троянди та займалися озелененням. Тільки в районі стели висадили 3 тисячі дерев. Навіть щоб вирішити таку дрібницю, як де ставити сміттєві баки – треба порадитися з громадою. Люди зі своїми проблемами звертаються до нас, а ми у свою чергу звертаємося до керівництва міської ради й по мірі можливостей вирішуємо питання.

— З якими питаннями найчастіше до вас звертаються люди? 

На це питання відповіла пані Ірина: 

- Громада до нас звертається з багатьох питань. Хтось з кимось посварився, хтось перерив дорогу, хтось зрізав дерево чи сусіди межу ділять, у когось на зиму немає дров. Комусь потрібна допомога. Наприклад, доглядали ми за Лідією Сташенко. Коли вона померла – ми її громадою й похоронили.

Петро Дабіжа навів інший приклад: 

- Жінка похилого віку прописана в Броварах, живе в нас. За душею ні гроша. Пішов до Віталія Вечері, з його допомогою та Людмили Куликівської перевели їй пенсію в Козятин. ЦНАП цього не буде робити, тому що вони не знають проблеми людей. Проблеми громади знаємо ми — квартальні комітети. Ми на місцях і частина ЖКГ, і місцевий Терцентр, і бригада з озеленення та благоустрою. При цьому працюємо на добровільних засадах безкоштовно. Працюємо не за пільги, а щоб по мірі можливості люди, які потребують допомоги, почували себе більш-менш захищеними, – сказав наостанок нашої зустрічі голова квартального комітету без печатки Петро Дабіжа.

Також ми поцікавились думкою, чи потрібні квартальні комітети, в попереднього міського голови Олександра Пузира.

 — У системі місцевого самоврядування квартальні комітети відіграють важливе значення. Саме вони сприяють культурному розвитку територій. Саме через них будуються довірчі взаємовідносини влади та населення. Якщо квартальний комітет ліквідувати чи зробити його нелегітимним, то така влада втрачає зв’язок із населенням, – сказав Олександр Пузир.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач43

    Взяти довідку - ціле шоу. І національність треба сказати, і ножиці принес ти, і клей,і десять разів пояснити, навіщо довідка з фотографією, і допомогти сформулювати текст.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up