«Дельфін» закриють? Що буде з басейном у Козятині

«Дельфін» закриють? Що буде з басейном у Козятині
Були часи, коли у басейні вирувало життя. Тут навчали діток плавати, влаштовували змагання. Зараз він аварійний, вже почала падати стеля
  • Важливо. Містом ширяться чутки, що «Дельфін» зачинили.
  • Люди навіть бачили, як із приміщення басейну виносили обладнання, а на сторінці закладу у Фейсбук опублікували допис-прощання.
  • Чи дійсно зачинився басейн — розбиралися наші

Не кожне місто Вінницької області може похвалитися таким басейном, як у Козятині. Були часи, коли в «Дельфіні» вирувало життя — навчали діток плавати, влаштовували змагання, а для дорослих навіть проводили заняття з аквааеробіки. Та за десятиліття свого існування басейн зазнав чимало перипетій.

Свого часу «Дельфін» належав залізниці. Очільник Південно-Західної Петро Кривонос клопотав, щоб у Козятині відкрили басейн. Залізничники його будували. І залізниця його утримувала багато років, так само, як його сусідів — спортзал «Локомотив» та Будинок науки і техніки залізничників (в народі ЖДК).

У 70-их роках, коли новісінький басейн щойно відчинив свої двері для відвідувачів, він користувався шаленим попитом. Школярів регулярно водили до «Дельфіна» на плавання. Та на початку 2000-них залізниця вирішила від басейну відмовитися і передала його на баланс міської ради. Будівля була не у найкращому стані, тому «Дельфін» зачинили на реконструкцію.

Відео дня

У 2010-му басейн відкрили знову і навіть знайшли для нього інвесторів, але пропрацював він тоді зовсім недовго — вже через рік його знову зачинили на замок, тому що утримувати «Дельфін» для орендаторів виявилося справою збитковою. А далі — знову ремонт. І знову будівля стояла пусткою декілька років.

У 2015-му басейн втретє відновив свою роботу. Влаштували урочисте відкриття, на яке запросили спортивне керівництво області. «Дельфін» знову стала орендувати київська фірма і він працював на повну потужність, допоки не почалася пандемія. У 2020-му із киянами розірвали договір, басейном стало цілковито опікуватися місто і створило на його базі комунальну установу «Спортивно-оздоровчий комплекс «Дельфін». Щоправда, за останні два роки він більше стояв зачинений — спочатку коронавірус, а тоді повномасштабна війна не дозволили працювати басейну у звичному режимі. А днями містом стали ширитися чутки, що «Дельфін» закривають остаточно.

«Не гарно з нашого боку було б піти не попрощавшись! Наша історія, як колективу басейну закінчена! Від імені всього колективу хочу подякувати усім, хто був з нами ці роки! Проживав разом з нами важкі часи (їх було більше), але і радісні — вони найбільш запам’ятались. Дякуємо батькам, які довіряли нам своїх дітей — вони справжні чемпіони і ми впевнені, що вони досягнуть високих вершин і ми будемо ними пишатись. Дякуємо тим, хто приїжджав до нас з інших міст (не шкодуючи часу і коштів). Дякуємо нашим постійним відвідувачам — ви для нас стали, як сім’я! Дякуємо кожному, хто турбувався і допомагав! На цій ноті прощаємось! Мирного неба нам усім», — написали на сторінці «Дельфін Басейн» у фейсбук у вівторок, 24 січня.

«Подякуємо міському голові за ще один крок до регресу міста. Басейн «Дельфін»  закрили! Повсюди відкривають спортивні майданчики, басейни, місця проведення дозвілля, а в Козятині навпаки! Будемо без медицини, без басейну, без води нормальної якості, без доріг, без площі, без нормального харчування дітей, без всього, що характеризує нормальний розвиток міста. Але до влади рватись не будемо, будемо мовчати, нехай робить, що хоче! Так правильно?» — написав у одній із козятинських груп на фейсбук Олександр Шумський, депутат Козятинської міської ради.

Зауважимо, що спортивно-оздоровчий комплекс «Дельфін» — це комунальна установа, засновником якої, за даними аналітичної системи YouControl, є Козятинська міська рада. А отже басейн можуть закрити виключно за рішенням депутатів Козятинської міської ради. Втім на першій у новому році сесії, яка відбулася у п’ятницю, 20 січня, жодних рішень з приводу «Дельфіна» не приймали. Ба більше, до бюджету-2023 на його утримання передбачили кошти.

Щоб розібратися у цій ситуації, звернулися за коментарем до начальника управління освіти та спорту Козятинської міської ради Інни Мадей. Вона пояснила: рішенням сесії у грудні минулого року басейн «Дельфін» і стадіон «Локомотив», як дві спортивних установи, з’єдналися в одну комунальну установу «Спортивні споруди Козятинської міської ради». 

— Басейн не працює вже більше року, тому що в даному приміщенні немає укриття. Окрім цього, басейн вже не один рік є аварійним,  там вже почала падати стеля. Але коли буде можливість, відновиться робота і все буде зроблено. Стосовно посту «Дельфіну» у соціальних мережах. Розумієте, з’єднали два колективи. Катерина Войтюк (директор «Дельфіну») мала бути директором новоствореної установи, але вона написала заяву на звільнення за згодою двох сторін і звільнилася, а члени колективу ще раніше написали заяви на звільнення, тому що не можна платити колективу навіть простій, якщо установа уже рік не функціонує. Всі рахують кошти,  не виключення і наше місто. Зараз, під час війни,  немає можливості відновити роботу басейну, в якому немає навіть найпростішого укриття. Але приміщення мають ремонтувати, буде призначений директор установи. Наразі ці обов’язки виконує Наталія Добржанська.

Нагадаємо

  • 24 січня на сторінці «Дельфін Басейн» у ФБ опублікували пост-прощання та подяки
  • «Наша історія , як колективу басейну закінчена. Дякуємо кожному хто турбувався і допомагав! На цій ноті прощаємось» —  написали в дописі
  • Така новина зібрала масу коментарів від козятинчан. Люди запитують чому і чи справді басейн закрили

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (12)
  • Evgeniy Morrison

  • Моя Европа

    Шо там робити? Напевно простіше знести і побудувати новий:( будівля тримається на чесному слові і на гніздах птахів, які там селятся :( а про сховище то взагалі цирк, ви Просто уявіть, як ви плаваєте і при звучанні сирени біжите одягатись і в бо босховище 🤣
  • Ирина Орлова

    Попрощався колектив. Рішень сесій на закриття закладу немає. Пані Мадей дала коментар щодо запланованих ремонтних робіт.

    Так, в інших регіонах басейни працюють. Чому, не пробували уточняти?
    А в наших мешканців міста, в т.ч. депутатів, не виникає питання , де саме знаходиться басейн? У басейна відсутнє укриття. Та, навіть, якби й було, я, особисто, не уявляє швидкого виходу з чаші, при цьому швидко вдягнутись та побігти в укриття. А уявити дитину в цих діях взагалі ...жах! Доросла людина цього не зробить дуже швидко!

    Дівчата Дельфін Басейн (особисто Катерина Войтюк  Алинка Ходюк Анна Костюк пані Оксана та інші, кого не переіменую: ВЕЛИЧЕЗНА ВАМ Подяка за Вашу працю, терпіння та сили, що Ви приклали для цього закладу!
    До зустрічі на тому ж місці після нашої Перемоги🙏🙏🙏💙💛

    Геннадий Ткачук reply Ирина Орлова

    Ірина Орлова от і добре ,а поки воду з чаші не випустили ,можете сходити впевнитися в моїй правоті і тоді все стане на свої міста і заодно як людина в якої з математикою все добре порахуете  скільки часу від зупинки роботи басейну в березні 22 року по цей час ,при наявності перевиконанні бюджету в 30 мл  отримати кількість разів ремонту нашого басейну .Гарного Дня ,а бутерброди  скажіть правда «класні «?

    Ирина Орлова reply Ирина Орлова

    Геннадий Ткачук пане Геннадій, "коротенько" зліпили все в одне. Нехай. Ви чудово знаєте моє відношення до Ваших коментарів🤦

    Геннадий Ткачук reply Ирина Орлова

    Ірина Орлова Зараз вам спробую коротенько пряснити ситуацію ,бо ви мабуть в Жмеринці і в Вінниці в басейнах не бували ?Там поруч не має укриття взагалі ,а ці заклади весь час працюють .А знаєте чому ,бо басейн через те шо його чаша нижче ґрунту ,сам вважається укриттям .А у нас поруч є бомбосховище ,прям метрів 50 від входу в басейн ,але не працює ,а могли б і його відновити .Тепер по ремонтну -будинок «піонерів « працює,і слава Богу .Там відвідувачів в рази більше чим в басейні і там робиться ремонт ,який враховуючи стан басейну мін би почекати ,а гроші спрямувати на підбиття отої вагонки ,що з даху на фото звисає ,коштів на ремонт басейну менше чим вже затратили на будинок «піонерів «Так що  за рік простою можна було б зробити його ,але влада навмисно про нього не дбала  і довела до такого стану .А зараз зачинила по дуже простій причині .Як завжди нехлюйство привело до того що з березня 22 року вода в басейні не фільтрувалася ,а отже елементарно засмерділася ,так як кошти на фільтрацію ніхто не виділяв .А щоб її замінити ,треба грошей витрати кругленьку сумму ,яка знову через безгосподарність ляже на бюджет ТГ .Оце правда  ,а не уявлення дитини про ти умови , які цій дитині створила ця місцева влада .. Для ясності картинки ,я б щей в руки цій дитини дав би той бутерброд ,що дають в школах Так картинка 2 літньої руїни Козятинщини була б чіткішою .
  • Юрий Волынец

    Люди мріють про басейн в місті, а в нашому закривать, бо не хватає коштів, абсурд.
    З малку ходив туди до початку війни, кращого заняття чим плавання не знайти. Не вже все так складно, що не має інвестора чи міській раді це не цікаво?

keyboard_arrow_up