День медичного працівника: святкуємо 18 червня

День медичного працівника: святкуємо 18 червня

Не існує мети вищої, ніж дати можливість людині пройти свій життєвий шлях без хвороб. Саме медичний працівник першим кидає виклик хворобам, саме медик допомагає побороти ці хвороби наперекір смерті.

День медичного працівника відзначають на державному рівні вже понад 35 років. Професія медика є найдавнішою у світі, оскільки хвороби та травми виникли разом з першими людьми. Символічно, що в медичній галузі багато династій. День медичного працівника святкують на рівні держави не лише в Україні, але й Білорусі  та інших пострадянських країнах. Офіційно свято відзначається з 1981 року. Неофіційно, традиція вшанування кращих за фахом існувала і раніше. Це і підштовхнуло владу ввести офіційне святкування.

 

День медичного працівника – історія свята

Відео дня

Пліч-о-пліч з лікарями на захист людського здоров’я та життя стають медичні сестри, фельдшери, акушерки, лаборанти. Вперше професійне свято медичного працівника на державному рівні почали святкувати ще за часів радянського союзу. З часом традицію вшановувати кращих представників цієї професії продовжили в незалежній Україні. Символічно, що День медичних працівників припадає завжди на вихідний день – неділю, оскільки професія медичного працівника не завжди дозволяє людині, яка її обрала, повністю насолодитись відпочинком у вихідні дні, ба навіть нічним сном.

Вітчизняна медицина має давню історію, багатовікові традиції та базується на міцному народному підґрунті. Перші згадки про лікарні та медиків Київської Русі віднайдені на сторінках знаменитої «Руської Правди» датованої ХІ ст. Саме в цьому збірнику стародавнього права в Київській державі згадується про притулки для інвалідів та хворих, які організовували при монастирях. В літописах є згадки про декілька таких лікарень. Так, при Києво-Печерському монастирі функціонував безкоштовний притулок для хворих, де лікували хвороби та зцілювали рани. В стародавньому Переяславі ХІ ст. була відкрита «будова банна й лікувальна», де, як і в Києві, знаходив притулок та безкоштовну медичну допомогу знедолені та скалічені.

Першими лікарями, як і в багатьох інших розвинених тогочасних державах, були ченці. Можливо, саме тому покровителем медиків вважається святий мученик Пантелеймон, який і сам за життя був лікарем. Однак і серед світського люду існувало багато цілителів:

- ремісників, що допомагали травмованим;

- бабок-повитух, які допомагали жінкам при пологах;

- знавців-травників, які готували зілля, що допомагало побороти хворобу і полегшити страждання.

В ті ж часи з’явились і перші військові медики. Допомагали вони, зазвичай, князю та його дружині. Характерною рисою медицини Київської держави є те, що лікарями ставали не лише чоловіки, а й жінки.

В той самий час з’явились і перші медичні збірники. Це були переклади з грецької мови творів древніх медиків, переписані від руки. Найвідомішим тогочасним твором є медичний збірник, переписаний для князевича Святослава, сина Ярослава Мудрого. Книга датована X століттям. Поряд з рецептами лікування різних хвороб, описані цілющі властивості рослин. Медицину автор книги називає “мистецтвом найвищого порядку”, тим самим визнаючи всю її складність.

 

Нормативні документи, якими визначена дата відзначення свята

1 жовтня 1980 року Президія Верховної Ради СРСР видала Наказ  N3018-Х «Про святкові і пам’ятні дні». Саме він започаткував святкування Дня медичного працівника в СРСР.

В Україні святкування Дня медичного працівника закріплене Наказом Президента України № 281/94 від 03 червня 1994 року. Згідно з ним професійне свято відзначають у третю неділю червня.  

 

Традиції святкування дня медичних працівників

Український календар свят має декілька дат, пов’язаних з медичною службою:

  • День медичної сестри – 12 травня;

  • День медичного працівника, який відзначають в третю неділю червня;

  • День лікаря, який відзначають в першу неділю жовтня.

 

До свята медичних сестер організовують різноманітні конкурси, в ході яких визначають кращого представника (представницю) цієї професії.

До Дня лікаря заведено організовувати різного роду семінари, конференції. На них провідні спеціалісти різних галузей медицини діляться передовим досвідом, переймають знання закордонних колег. Відзначають ці свята, як правило, лише в колі медичної спільноти.

Свято медичного працівника заведено відзначати ширше. Традиційно, напередодні свята влаштовують урочистості, в яких беруть участь представники влади усіх рівнів, керівники медичних закладів, трудові колективи. В цей день відзначають кращих представників трудових колективів грамотами та подарунками, вшановують ветеранів галузі. До цього дня приурочують присвоєння звання “Заслужений лікар України”. Представники влади намагаються приурочити до цієї дати закупівлю медичного обладнання, спеціалізованих меблів. Урочистості до Дня медичних працівників доповнюють виступами колективів художньої самодіяльності. Преса та телебачення готує сюжети про медичних працівників, котрі, незалежно від часу доби та нехтуючи власними проблемами, приходять на допомогу до хворих. Окремо розповідають про медичні династії.

Традиції святкування дня медичних працівників в кожному трудовому колективі різні. Хтось віддає перевагу гучному святкуванню, хтось – тихому, майже сімейному, відзначенню свята в колі колег. Значна частина медичних працівників зустрічають свято на робочому місці, оскільки хвороби, на жаль, не знають свят та вихідних.

Вітаємо всіх медичних працівників!!!

Джерело: https://www.medsprava.com.ua/article/700-den-medichnogo-pratsvnika

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
12:00 У Білопіллі горів житловий будинок 11:06 Посеред березня Козятин припорошило снігом. Фото дня photo_camera 10:20 Ліжка, матраци, подушки: у Козятині переселенці отримали повністю облаштоване спальне місце 10:12 Під Немиринським лісом трава горить, аж у Сестринівці димно Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 09:30 На Вінниччині виявили небезпечний «врожай Шахедів» 08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up