Домовленості не діють: УПЦ проводять службу Божу в Гурівцях, ПЦУ — в Махнівці (ФОТО +ВІДЕО)

Домовленості не діють: УПЦ проводять службу Божу в Гурівцях, ПЦУ — в Махнівці (ФОТО +ВІДЕО)

Від сутичок, які відбулися в церкві села Гурівець 1 вересня, минуло три тижні. Позаду залишилися й домовленості між релігійними громадами УПЦ та ПЦУ, що службу Божу вони проведуть в храмі спільно. На Різдво Пресвятої Богородиці, яке відзначають християни 21 вересня, віряни двох конфесій проводили святкову літургію окремо, УПЦ в Гурівцях, а ПЦУ — в Махнівці.

Коли ми приїхали в Гурівці там вже чергували три екіпажі поліції.

Охороняти спокій наших земляків поліцією справа потрібна і необхідна. Тільки основна робота поліцейських — розкриття злочинів, а штатних одиниць в недоукомплектований підрозділ для їх розкриття не добавляється 

Відео дня

Зайшовши на подвір’я церкви помітили, що доріжка до дверей храму встелена квітами. На питання, що це означає, церковний староста Микола Фіщук сказав, що приїхав владика, для якого за церковними правилами потрібно стелити килимові доріжки. В церкві їх немає, зробили килим з квітів. Ще на подвір’ї церкви  до нас звернулася одна з прихожанок храму на ім’я Галина. Вона запитала в представників преси, що ми цей раз напишемо. 

— Напишемо все те, що бачитимемо очима журналістів — відповіли ми і пройшли в приміщення церкви. 

Людей там було багато, адже службу Божу в цей день проводив сам Варсонофій — митрополит Вінницький і Барський 47 річний Василь Столяр 

В приміщенні церкви ще раз переговорили з паном Миколою. На запитання чому вся служба ведеться російською мовою церковний староста відповів:

— Це не російська мова, а слов’янська — мова наших предків. Служба Божа ведеться слов’янською мовою, а положення служби владика проводить українською мовою. Розмовляє Варсонофій також українською.

Ще один прихожанин який не назвався сказав, що  російський народ нам браття слов’яни і не вина простих росіян, що їхні правителі не такі як треба.

— А як на рахунок патріотизму? Адже держави немає без її мови й культури? —з апитали ми у співрозмовника.

— Патріот — це не той хто декілька років тому твердив, що Бога немає, а одівши вишиванку став набожним. Патріот— це той хто сповідує традиції предків.

Що тут скажеш традиції предків пам’ятати треба, але ті традиції чомусь деякі українці пам’ятають так, наче по них пройшовся каток машини кегебістської пропаганди. 

Святкова літургія проходила в тих межах в яких її намалював нам церковний староста. Що нам кинулось в очі так це прихожани церкви, яких зібралося в цей день більше 120 чоловік. Раз по раз чіплялись ногами за амвон (невисокий квадратний пристрій який виставляють в центрі храму для співу і читання єпископом чи митрополитом). Слід відзначити, що застосовується архієрейський амвон в російському чи римському богослужінні

Поцікавилися ми думкою віруючих більш старшого покоління. На питання як для вас проходить служба Божа, бабусі Галина та Віра відповіли, що чудово. і вони не думають нікуди переходити.

— В цю церкву  ходили наші батьки, діди, прадіди. Куди ми підемо? — кажуть люди, які вже давно розміняли дев’ятий десяток.

Сам Варсонофій вже українською мовою звернувся з словами подяки до прихожан храму мешканців Гурівець, Непедівки, Залізничного, що церкву яка була зачиненою півроку вони відстояли.

Зробивши колективне фото, віряни УПЦ сіли в замовлений транспорт і поїхали в Глухівці на святковий обід на честь свята Пресвятої Богородиці.

А що з парафіянами ПЦУ? Невже вони й надалі будуть іздити на богослужіння як в цей день в Махнівку.? Відповідь на це питання не треба шукати в Гурівцях і навіть не в Козятинському районі. А шукати його потрібно. Не зручно віруючій людині молитися за десятки кілометрів від дому.  

 

 

Нагадаємо:

У Гурівцях бились релігійні громади. Що не поділили?
 

 

     

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up