Два місяці сидять без копійки

Два місяці сидять без копійки
  • Персонал Міської лікарні вже протягом двох місяців не отримує заробітної плати.
  • Люди настільки обурені, що навіть готові страйкувати.
  • Чому виникла така затримка із виплатами?

П’ятниця, на календарі вже 2 липня, а працівники Міської лікарні ще не отримали заробітної плати за травень і червень. Терпець людям урвався. Частина колективу зібралася у залі засідань, аби почути від керівництва медичного закладу відповідь на питання: «У чому ж причина того, що гроші їм на зарплатні картки не приходять протягом двох місяців?»

Звідки ноги ростуть?

Як пояснив колективу головний лікар Олександр Євтушок, проблема почалася тоді, коли почався процес реорганізації лікарні. Нагадаємо, три медичні заклади Козятинської громади вирішили з’єднати, відтак Міська лікарня і стоматполіклініка мають приєднатися до Центральної районної лікарні.

Після того, як міська рада прийняла рішення про реорганізацію, державний реєстратор провів зміни у реєстрі. Але на Національну службу здоров’я України, яка фінансує Міську лікарню, чомусь надійшла інформація, що лікарня ліквідована.

Відео дня

До речі, за даними аналітичної системи «YouControl», медичний заклад справді знаходиться у стані припинення, хоча фактично Міська лікарня надалі продовжує обслуговувати людей.

— Вчора вибили ми словесно в казначействі, що вони нам мають підписати пакет на 680 тисяч, якщо не помиляюсь. Це за червень за надання стаціонарної допомоги, — сказав Олександр Євтушок і згодом додав, що за травень від Національної служби здоров’я надійшло на рахунок лікарні всього 19 тисяч гривень.

— Ну то чого ми працюємо? Може нам страйкувати?! — вигукнули з залу.

— Стосовно страйку, не так все просто з медпрацівниками, — зауважила голова профспілки Наталія Швець. — Вчора я говорила з юристом профспілки і вона чітко сказала, що медпрацівники мають право страйкувати, але перед тим, як заявити про страйк, ми маємо попередити мінімум 5 інстанцій. Написати листи, а не просто подзвонити на гарячу лінію. Це — Міністерство охорони здоров’я, НСЗУ (Національна служба здоров’я України — авт.), органи місцевого самоврядування, державна служба праці і соціального захисту і прокуратура. Ми в 5 інстанцій пишемо листи, пояснюємо свою проблему, чекаємо, поки вони напишуть відповідь і якщо не буде ніякого руху, аж тоді ми можемо заявити про страйк. Якщо ми зробимо страйк без цього, організатора просто посадять. І не дай Бог під час страйку комусь стане погано, ще посадять купу народу.

Щомісяця не вистачає 200 тисяч

Ситуацію із відсутністю грошей спробувала прояснити заступник головного лікаря Олена Іванчук. Вона сказала, що у Міській лікарні дефіцит зарплати становить 200 тисяч гривень. До 1 квітня цього року Національна служба здоров’я проплачувала додатковий пакет під номером 33, яким цей дефіцит покривався. Але цьогоріч ці доплати відмінили і їх не отримує жодна з лікарень України.

— У нас виходить, що з тих сум з НСЗУ щомісяця не вистачає 200 тисяч, — пояснила Іванчук. — Для того, щоб їх заплатити, фактично з авансу за червень виплачується зарплата за травень. Але в червні ми не отримали від НСЗУ ні суми авансу, ні суми зарплати. Через це у нас висить заборгованість по зарплаті за травень.

— Останнім часом від початку цього року, якщо ви помітили, навіть перший, другий, третій, четвертий місяць, коли нормально хоча б більш-менш приходили гроші за їхніми розцінками, все одно аванс виплачувався не 15 чи 16, а з затримкою, — додав головний лікар. — Зарплата також із затримкою. Це не ми її гальмували. Я їх до банку не кладу і не перекручую ці гроші абсолютно. Коли вони на рахунок впали, протягом години ми одразу розкидаємо їх вам на картки. Але виходить так, що на сьогоднішній день я заручник ситуації і не тільки я один. І це не міська вдала винна, вона тут ніяким боком.

«Немає за що їхати на роботу»

Від пані Валентини прозвучало питання, чи є на рахунку лікарні гроші. Бухгалтер відповіла, що 26 тисяч гривень.

— Ви маєте на увазі загальну суму? — перепитав Олександр Євтушок.

— Звичайно, — відповіла Валентина.

— Я знаю, про що ви говорите. Коли ми звернулися з листом до Тетяни Миколаївни, щоб нам з тих грошей, що ми зекономили, перевести сюди, тому що ми ж не працювали, ковід був, було заборонено класти людей, у нас там певна сума є, нам заборонили. Сказали, що цього не буде.

— Яка це певна сума? — запитала Валентина.

— Я не можу знати. Якщо треба, бухгалтер зараз вийде, порахує, прийде і вам скаже, — відповів головний лікар.

— Якщо є кошти, щоб людям виплатити, давайте весь колектив зараз встає, йде до міської ради, зіпсує міській раді День міста. Тоді буде святковий день у всіх, ми отримаємо зарплату. Якщо грошей немає, то немає про що говорити.

— Це не кошти, це є визначений план фінансування, який складається з визначених статей: зарплата, харчування, комунальні послуги, тощо, — підключилася до розмови бухгалтер. — І згідно цих визначених статей нам дається фінансування. Але там немає ані статті зарплата, ані статті податки. І щоб перекинути ці гроші, ми маємо мати дозвіл. Нам його не дають. Але це не живі гроші. Це план. Згідно нього даються гроші.

— У мене зміни сільські. Дівчата не мають за що їздити на роботу! Попереду два вихідних. Санітарки і медсестри на роботу не приїжджають. Скорочуйте, хай люди на біржу ідуть, гроші получають, — продовжила пані Валентина.

«Ніякого сигналу в НСЗУ не надходило»

Головний лікар повідомив колективу, що того дня на дві години в кабінеті міського голови запланували відеоконференцію з головою НСЗУ і що він збирається запитати, де гроші, які мали виплатити лікарні з держбюджету. Та градус напруги у залі не спадав. Олександр Євтушок взяв мобільний телефон і комусь подзвонив. Коли розмова завершилася, він повідомив колективу, що має прийти заступник міського голови Костянтин Марченко, якого призначили головою реорганізаційної комісії.

Коли Костянтин Марченко прийшов, працівники лікарні запитали його, від кого на НСЗУ надійшов сигнал про те, що лікарня ліквідовується.

— Ніякого сигналу в НСЗУ не надходило. Я не думаю, що то є причиною, що в НСЗУ побачили про початок реорганізації. Це ж не рішення про ліквідацію. Це рішення про початок реорганізації. Воно не припиняє виплати по пакету, — відповів Марченко.

За п’ять хвилин після заступника міського голови прийшла начальник відділу охорони здоров’я Оксана Забазнова. Колектив попросив її представитися. Щойно вона назвала своє ім’я, залом прокотилося протяжне «Оооо!»

— Перший раз ви мене бачите тут?! Я у вас тут майже кожного дня, — сказала Забазнова.

— Перший раз бачимо, — відповіли люди.

— Я не хочу переходити до конфронтації, але в мене деякі до вас пояснення є. Справа в тому, що процес реорганізації був безповоротним, усе до цього йшло і ми це всі прекрасно розуміємо. Ми цього змінити не можемо, це рішення сесії. Було згідно закону визначено, що у нас процес реорганізації шляхом приєднання. Всі знають, що до ЦРЛ приєднується міська лікарня і стоматполіклініка. Визначено комісію з реорганізації згідно закону. Керівником визначено Костянтина Марченка. Коли ми почали повідомляти в НСЗУ, що починається процес реорганізації, вони зразу чомусь вирішили, що у нас реорганізація завершилася, — сказала Оксана Забазнова. За її словами, місто звернулося до міжнародної організації USAID, яка допомогла організувати відео-зустріч із керівництвом НСЗУ, щоб вирішити цю ситуацію.

 

Читайте також:

Реорганізація лікарні не саме страшне. Медики бояться приходу менеджера

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Инга Мельничук

    Ганьба!!!
  • Володимир Сушко

    ст.265КЗпП.
  • Володимир Сушко

    1677 НСЗУ гаряча лінія.
  • Людмила Постоюк

    Просто жах, а ми думали що в медицині навели порядок

keyboard_arrow_up