Ільїн день: про прикмети та заборони цього дня

Ільїн день: про прикмети та заборони цього дня

2 серпня християни відзначають церковне свято Ільїн день. Це день пам'яті біблійного пророка Іллі. Наші предки дуже поважали Іллю Пророка. Його вважали покровителем блискавки і грому. Цей день прозвали громовим святом, оскільки на початку серпня часто були грози.

В Ільїн день не варто працювати в полі, бо може вбити блискавкою. У цей день і в наступний тиждень не можна купатися в річці або морі, оскільки може потягнути водяний. Також не можна дивитися в дзеркало, особливо хворим і літнім людям. Вважається, що після 2 серпня перестають кусати комахи. 

Прикмети 2 серпня

  • довгий і не різкий грім - до негоди, а уривчастий і короткий - до ясної погоди;
  • дощ 2 серпня віщує рясний урожай пшона;
  • наші предки в цей день запалювали свічку перед іконою Божої Матері і просили вберегти від пожежі;
  • у ніч на Іллю часто йдуть дощі;
  • вважається, що 2 серпня - день прощання з літом, так як "Ілля одягає один зі своїх семи кожухів" і з'являються перші ознаки осені;
  • з ранку хмарно - сівба озимих повинен бути ранній, а урожай - рясним.

Що не можна сьогодні робити

Навіть невіруючі знають, що після "Іллі" не можна купатися у відкритих водоймах. Також забороняється будь-яка робота. Не можна лихословити і лаятися, стояти на перехрестях і виганяти домашніх тварин з житла.

Відео дня

Що можна робити 2 серпня

Наші предки в цей день влаштовували пишні застілля на честь поваги до святого пророка. Проводили час не тільки з сім'єю, а й з друзями-сусідами, а після - танцювали, грали, веселилися. 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up