Ім’я російської депутатки, яка голосувала за анексію Криму, носить вулиця у селі Козятині

Ім’я російської депутатки, яка голосувала за анексію Криму, носить вулиця у селі Козятині
Вулиця Терешкової у селі Козятині
  • У селі Козятині одна з вулиць названа на честь чинної депутатки Російської Держдуми, яка у 2014 році голосувала за анексію українського Криму.
  • Чи будуть її перейменовувати і де ще на Козятинщині є вулиці з такою назвою?

За підрахунками журналістів, Вінницька область друга в Україні за кількістю вулиць, названих на честь Валентини Терешкової. У цьому рейтингу нас обігнала лише Хмельниччина, де таких вулиць 37. На Вінниччині – всього на дві менше, тобто 35. І одна з них заховалася у селі Козятині. Ця вулиця розташована за вербовим гаєм, що в народі називають «Івушки».

Хто така Терешкова?

Навряд чи молодь чула щось про Валентину Терешкову. Натомість для старшого покоління її ім’я асоціюється з космонавтикою. Бо Валентина Терешкова була першою у світі жінкою, яка полетіла в космос. Її подорож на кораблі «Восток–6» тривала три доби. За це її удостоїли звання Героя Радянського Союзу.

У часи СРСР називати вулиці іменами людей, які мають стосунок до космонавтики, було досить поширеною практикою. Адже треба було популяризувати досягнення країни в цій галузі. Саме так у місті Козятин, у мікрорайоні «посьолок» з’явилися вулиці Гагаріна і Комарова, на честь радянських космонавтів, Корольова, під керівництвом якого Радянський Союз здійснив перший політ у космос. І саме так в селі Козятині з’явилася вулиця Терешкової.

Відео дня

Проте Валентина Терешкова відома не лише як космонавт. Вона ще й політична діячка.  Власне, у політиці вона ще з часів Радянського Союзу. Спершу була депутатом СРСР, а  нині – депутатка Держдуми Росії від партії «Єдина Росія».

Все було б нічого, якби не одне але: Валентина Терешкова голосувала за анексію Криму, а також підтримувала введення військ в Україну. Додамо, що інформація про Валентину Терешкову міститься і на сайті «Миротворець» Центру дослідження ознак злочинів проти національної безпеки України, миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку.

Черга не дійшла

Коли прийняли Закон «Про засудження комуністичного та націонал–соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», більш відомий у народі як Закон «Про декомунізацію», Махнівці, яка на той момент була Комсомольським, повернули історичну назву, а в Козятині та селах колишнього Козятинського району перейменували цілу низку вулиць. Так у селі Козятині Жовтнева змінила свою назву на Центральну. Але до перейменування вулиці Терешкової справа не дійшла.

Наразі на неокупованій частині України є більше 200 вулиць Валентини Терешкової. Ще кілька років тому їх було значно більше. Після анексії Криму вулиці Терешкової перейменували у низці міст і сіл, зокрема, у Києві, Львові, Одесі, Кропивницькому.

Вулицю Терешкової збираються перейменувати у сусідній з Вінницею Гнівані, про що нещодавно заявили у тамтешній міській раді. Інститут національної пам’яті направив до Гнівані листа з рекомендацією перейменувати вулицю Терешкової. Це питання планують розглядати на найближчій сесії.

Чи можна її декомунізувати?

Чи підпадає вулиця Терешкової під закон «Про декомунізацію»? Відповідь на це питання допоможе дати його текст. Там вказано, що закон стосується вулиць, якщо вони названі на честь людей, які:

  • обіймали керівні посади в компартії (від секретаря райкому і вище);
  • обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР, УРСР чи інших республік Радянського Союзу;
  • працювали в радянських органах державної безпеки.

З біографії Валентини Терешкової відомо, що вона була членом компартії та депутатом. Цього немає у вищезазначеному переліку. Та вона також протягом 29 років була членом ревізійної комісії ЦК КПРС, а це якраз один із вищих органів влади у Радянському Союзі. Проте, яку саме обіймала посаду Терешкова – достеменно не відомо.

Водночас начальник відділу аналізу державотворення УІНП Богдан Короленко сказав журналісту новинного порталу «LB.ua», який досліджував цю тему, що вулиця Терешкової все-таки підпадає під закон «Про декомунізацію».

Додамо, що якби в законі було більш чітке формулювання, то й спірних питань стосовно перейменування вулиць і міст не виникало.

Не одне таке

Село Козятин не єдине на теренах колишнього Козятинського району, де є вулиця Терешкової. За даними Реєстру адміністративно–територіального устрою, вулиця, названа на честь Валентини Терешкової є у ще трьох селах Козятинської громади. Це – Кордишівка, Сокілець та Титусівка. Ще одна вулиця Терешкової є у Махнівці.

Козятинська міська рада листа від Інституту національної пам’яті не отримувала, але там про існування вулиць Терешкової у селах громади знають і збираються їх перейменовувати. Питання у процесі вирішення.

– Мешканець Донецької області написав звернення на сайт міської ради стосовно того, що у нас є вулиця Терешкової, – розповіла газеті «RIA–Козятин» міський голова Тетяна Єрмолаєва. – У нас є декілька вулиць, які ми будемо перейменовувати. На найближчу сесію ми це питання не виносимо, тому що вивчаємо, як їх назвати. До цього питання треба підійти виважено, варіанти обговорити з громадою, щоб люди були дотичні до цього процесу, тому що їм там жити.

Що стосується Махнівки, то до сільської ради ми не додзвонилися.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up