Історія та традиції Трійці: все про Зелені свята в 2020 році

Історія та традиції Трійці: все про Зелені свята в 2020 році
  • Трійця традиційно припадає на п'ятдесятий день після Великодня.
  • День Святої Трійці має інші назви — Зелені свята або П'ятидесятниця.
  • В Украіні це свято зробили офіційним вихідним, з переносом на понеділок

Вихідні на Трійцю

День Святої Трійці у 2020 році припадає на  7 червня. Українці матимуть вихідний і 8 червня. 

Таким чином, на Трійцю у 2020 році українці відпочиватимуть три дні поспіль — з 6 до 8 червня.

Трійця 2020 – вихідні на Зелені свята / фото УНІАН

Відео дня

Історія свята Трійця

У Євангелії йдеться, що на 50-й день після Воскресіння на апостолів зійшов Святий Дух у вигляді язиків полум'я, і вони заговорили різними мовами, щоб проповідувати християнство всім народам світу. Цією подією відкрилася світові уся повнота Трійці, і люди побачили три іпостасі Єдиного Бога: Отця, Сина та Святого Духа.

У той же день євреї також відзначали велике старозавітне свято П'ятидесятниці, встановлене в пам'ять про дарування єврейському народу Закону на горі Синай. Апостоли вийшли до них і почали розповідати їм про воскреслого Христа, пише maximum.fm. «Покайтеся і хрестіться в ім'я Ісуса Христа на прощення ваших гріхів, тоді і ви отримаєте дар Святого Духа», — оголосив Петро.

У День Зіслання Святого Духа прийняли хрещення близько трьох тисяч осіб — так народилася християнська церква. Перший храм створили в тому ж будинку на горі Сіон — сьогодні це Успенський храм Гробу Господнього в Єрусалимі.

Традиції на Зелені свята

У народі це свято відзначають три дні. Є три версії чому їх називають зеленими: в цей день Бог створив землю і засіяв її зеленню; дехто вважає, що Христос, Петро та Павло, йдучи дорогою, присіли під зеленою кроною дерева, а тому й триденне свято. За третьою месією вважають, що цей звичай походить ще від старозавітної Церкви, коли будинки і синагоги прикрашалися зеленню в пам'ять про те, як при Сінайській горі все цвіло і зеленіло в день, коли Мойсей отримував скрижалі закону.

На Трійцю українці прикрашають будинки та храми зеленими гілочками, встеляють підлогу зіллям.

Зазвичай, на Трійцю українці вшановують померлих родичів та ходять на кладовища.

Субота, 6 червня, зветься Зелена субота. Неділя, 7 червня — Трійця, а понеділок, 8 червня — День Святого Духа, або Богодухів день. На цей день є чимало язичницьких традицій.

Свята Трійця: що можна та заборонено робити

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • ваня

    що за клоун ряженний з медалями? за якi заслуги?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up