Іванківчани відстоюють право на медицину

Іванківчани відстоюють право на медицину

У суботу, 22 вересня, в селі Іванківці біля школи відбувся схід села. Причиною такого зібрання стало закриття в цьому населеному пункті ФАПу (фельшерсько-амбулаторного пункту). Організували захід мешканці Іванковець — члени територіальної громади.

За територією Іванківці — велике село. Трохи більше 40 осіб, що прийшли відстоювати медицину на місці, це малувато для вирішення питання по суті. Здивувало й те, що не прийшла голова громади Тетяна Катеризюк.

Відео дня

У житті трапляються різні випадки, коли голова села з якоїсь поважної причини відсутній. Але, якщо така відсутність набуває системного характеру, то це неповага до громади. Відряджено було на зустріч із громадою  енергійну і відповідальну секретаря Юлю.

Початок зібрання почався на підвищених тонах. Когось більше цікавив ремонт доріг місцевого значення. Хтось був незадоволений, що активісти неправильно схід села організували. Говорили люди, що без протоколу такий схід села — ніщо і на такий захід потрібно мати дозвіл.

Частка правди в деяких твердженнях є. Але брати дозвіл на схід села — це щось нове. Схід села, крім сільського голови і депутатів місцевих рад, можуть організувати представники громади, якщо таких набереться не менше 10 осіб. А збори є правомочними за наявності на них більше половини громадян, які проживають на відповідній території. Саме в таких випадках і ведеться протокол, щоб засвідчити в першу чергу кількість присутніх на сході села його мешканців.

У Іванківцях люди не показали, що вони велика громада. І не вина організаторів, що не прийшли на зібрання навіть батьки багатодітних родин. Журналісти нашої газети не знайши жодного мешканця села, хто не знав за зібрання біля школи. Але зберегти медицину на селі — це, в першу чергу, завдання влади. Як зберегти ФАПи, на місці показали сільські голови Збаража та Вернигородка.

Козятинська сільська рада перерахувала кошти на район під ПМСД (первинна медико-санітарна допомога) близько 60 тисяч гривень. Але на що перерахували кошти і на кого?  Виходить, що за медичною реформою перерахували кошти на технічних працівників медичної установи? За грубим порівнянням, сільська рада дала гроші на зарплати сторожам медичного закладу. Кошти виділили, а замість фельдшера в відремонтованому медпункті буде сидіти сторож. Якщо в МОЗі не знають, що вони реформують, то ми ж знаємо, що таке лікар на селі. А ще знаємо, що медпрацівник незамінний у школі. І це відповідь на всі питання. Ми ж усі так любимо дітей.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up