Калюжна вулиця в Козятині: чому на Зоряній бояться дощів

Калюжна вулиця в Козятині: чому на Зоряній бояться дощів
Вулиця вся в ямах. У мерії сказали, що незабаром їх засиплять, але на капремонт грошей немає

Проблема. Мешканці вулиці просять зробити якісний ремонт дороги і нарікають на постійні підтоплення після зливи

Вулицю Зоряна з іронією називають калюжна. Мовляв, після дощів, тут наче у Венеції, кругом вода. Ще повна темінь, освітлення теж відсутнє. Лише зорі відбиваються у калюжах.

Ми завітали на проблемну вулицю сонячного дня. Уся грунтова дорога справді встелена ямами.

Відео дня

— Деякі мешканці самі купують каміння, закидають ями. Коли особливо якісь грози чи дощі, то вода підбирається під самий будинок. Ось подивіться (запрошує господиня), у фундаменті уже тріщини. Коли ідуть дощі, вода стоїть навіть біля будинку. Це жахливо, —  скаржиться жителька з цієї вулиці Олена Слободянюк. — Така сама ситуація на вулиці Пушкіна. Люди самі своїми силами шукають пісок, камінь, засипають, проте так довго не може тривати.

Питаємо далі, чи готові жителі Зоряної піти на варіант співфінансування ремонту вулиці?

— Ми молоді, ми готові вкласти кошти, але більшість мешканців вулиці, це пенсіонери, ми не впевнені, чи вони сьогодні згодні дати гроші на дорогу, вони не мають за що ліки придбати, — відповіла Слободянюк.

Мешканці вулиці Зоряна публічно зверталися до мера міста через соціальні мережі. Люди вимагали пояснень, чому на їх вулиці з року і рік після всіх ремонтів вода після дощів стоїть, як в озерах.

Міський голова Олександр Пузир спершу перекинув провину на самих мешканців, які самі забруднили всі канали, через що вода не стікає далі.

— Ось саме з канавами там все добре. Якби жителі за цим не стежили, то всі хати плавали б у воді. Хто ж собі ворог? Проблема ось в чому, мало того, що дорогу не ремонтували, лише грейдерували, там ще й поруч пункт прийому металобрухту. Постійно їздять вантажівки, що аж вікна тремтять, — відповідає жителька вулиці Зоряної, яка представилася Тетяною.

Журналісту «RIA-Козятин» Олександр Пузир розказав, що цього року на Зоряній не буде капітального ремонту. Але пообіцяв, що незабаром ями на вулиці засиплять і прочистять канави.

— У нас зараз складений графік грейдерування та підсипки доріг. За планами, близько 20-ти вулиць. На ці роботи виділено майже півмільйона гривень. За тиждень-два наші бригади приступлять до цього завдання. Влітку, якщо буде перевиконання бюджету, тоді ще освітлення на вулиці з’явиться, — каже міський голова.

Утім, мешканці Зоряної просять зробити відведення води, адже щороку вулицю засипають, рівняють, а дощ піде і ями стають все глибшими.

— Я проживаю на цій вулиці з 1985 року. Жодного разу ніхто не привіз лопати. Ми скидалися самостійно, щоб привезти пісок і засипати ями. Але з року все змивається дощами. Коли заасфальтували вулицю Боженка, то вийняли стічну трубу, яка пролягала через дорогу. Ось чому ми плаваємо. Нічого грейдерування і підсипка не дасть, якщо не зробити відведення води. Раніше калюжа була мала, а після цих робіт збільшилася від будинку №77 до будинку №92, що на цій вулиці, — мовить Надія Савинська.

Люди до співфінансування не готові

У Вінниці ремонт вулиць у приватному секторі роблять за програмою співфінансування. Тобто, частину грошей дають жителі вулиці, а іншу — беруть з бюджету. При тому, мешканці платять менше, а більшу частину від суми ремонту виділяють з бюджету міста.

— Там, де мешканці за власний кошт провели водогін та каналізацію, то там йде співфінансування у пропорціях 30 на 70. Прокладання водогону, каналізації — 50 на 50. А там, де потрібно покласти асфальт, прокласти новий водогін і каналізацію — 40 на 60. І ця програма користується величезним попитом — маємо у планах ремонт 83 вулиць, — розказала голова Асоціації органів самоорганізації населення Наталія Панчук.

Міський голова Олександр Пузир каже, що влада міста готова впровадити таку ініціативу і в Козятині. Але, за його словами, до цього не готові жителі міста.

— Спілкувався з мешканцями, проте вони не хочуть іти на такий крок. Якщо буде заява від мешканців зробити асфальтування на умовах співфінансування, то розглянемо в першу чергу.

Леся Кесарчук

Читайте ще:

У Козятині на Підгорбунського зроблять велодоріжку та капремонт вулиці
На козятинські дороги виділили 6 мільйонів гривень. Що кажуть про ремонт містяни?
 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Юлія

    Так само і провулок Луговий. Темінь+потопи. Супер живемо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up