Колядою, щедрівками і ярмарком завершили Різдвяно-Новорічні свята

Колядою, щедрівками і ярмарком завершили Різдвяно-Новорічні свята
  • У Козятині провели благодійний захід на підтримку Збройних сил України.
  • Долучилися не лише дорослі, а й діти. Вони власноруч готували смаколики та сувеніри, які продавали просто неба у парку.
  • Спільними зусиллями зібрали 39,5 тисяч для наших військових. Розповідаємо, як проходило дійство

У суботу, 21 січня міський сквер вкотре перетворився на справжню ярмаркову площу. По обидва боки центральної алеї розставили стелажі зі смаколиками та сувенірами.

На одному зі столів — в’язані брелки у формі сердечок, печиво, желе та чай. Усе це приготували учні ліцею № 1.

Відео дня

— Долучилася вся школа, — розповідає Оксана Кухар, директор навчального закладу, — Але усі за власним бажанням, ми не зобов’язували нікого. Діти знають, що кошти за речі, зроблені власними руками, і смаколики, підуть на Збройні сили України. Ми не ставили ціну. Ми говоримо людям, які беруть — якщо можете, давайте, скільки зможете.

Зовсім поруч свої вироби і смаколики пропонує Центр дитячої та юнацької творчості. До ярмарку долучилися усі — і викладацький колектив, і учні. Плели браслети із жовто-блакитних стрічок, декорували пляшки, напекли імбирного печива. До речі, печиво не просте. Кожен, хто його купує, бере смаколик не лише для себе, а й для ЗСУ. Умова така — платиш 50 гривень, обираєш одне печиво собі і ще одне — для воїна. Своє забираєш, в другий смаколик поїде на передову.

«Хочемо, щоб ЗСУ швидше перемогли»

По інший бік алеї ми зустріли подруг Дашу, Віку та Настю. Даші та Віці по 10, Насті — 12. До ярмарку дівчатка підготували медове печиво, пончики з яблучним повидлом та горохом і вафельний тортик. Їх Даша і Віка напекли самі. А Настя зробила фігурки з термомозаїки.

— Складаєш із неї фігурки, пропрасовуєш праскою і вони залишаються такі склеєні, — розповідає Настя. — З нього можна зробити брелок, а можна просто використовувати як фігурку. Це мені на Новий рік подарували таку мозаїку і я вирішила зробити.

— У вас уже щось купили? — запитуємо дівчат.

— Ні, — відповідає Даша.

— Чого ні, — поправляє Настя. — Купили одні сережки з полімерного пластиліну, брелок і смаколики.

— Ви вперше берете участь у такому ярмарку? — питаємо ми.

— Ні, ми ще влітку долучалися, — відповідає Віка.

— Тоді ми заробили десь гривень 250, — додає Настя. — Все віддали на ЗСУ.

— Чому вирішили долучитися цього разу? — запитуємо дівчат.

— Ми хочемо, щоб ЗСУ швидше перемогли, я поїхала додому і все було мирно, — каже Настя.

Дівчинка приїхала до нас із Донецької області. Місто, де вона жила, не окуповане, але ворог обстрілює його настільки часто, що там просто неможливо перебувати. Тому Настя разом із сім’єю мусила покинути рідну домівку і приїхати до Козятина.

Вишивані ялинкові прикраси

Долучилася до ярмарку і Дитяча музична школа. Свої вироби представили і вихованці, і викладачі. Поруч зі столом розвісили малюнки, які власноруч намалювали учні. На столі — картини з ниток та цвяхів, дошки, які розписували діти, а ще — картини, вишиті бісером, і дерев’яні прикраси на ялинку, також вишиті бісером. Це — творіння рук Яни Гуцол, викладачки хореографії.

— Вишиваю, коли маю час, — розповідає Яна. — Сама колись в музичній школі вчилася, тепер тут викладаю і в мене є таке хобі як вишивання, але це далеко не всі роботи, ще багато у мами полишалося.

— А як ви вишивали по дереву? — питаємо ми.

— Так само, як і по тканині, — відповідає Яна. — Це вже готова продається форма, до неї є схема, але я її зробила двосторонньою, бо схема одностороння, але я подумала, як це з одного боку буде бісер, а як на ялинці перевернеться — буде просто фон синенький. Я в інтернеті подивилася, як вишивати двосторонньою вишивкою і зробила.

Декілька робіт вже навіть встигли продати — картину бісером, на якій зображений патріотичний пес, і розписану дерев’яну дошку.

Співали колядки і щедрівки

Поки гості, які прийшли на ярмарок, куштували смаколики і обирали собі сувеніри ручної роботи, на імпровізованій сцені, яку облаштували просто на сходах, тривали останні приготування до початку музичних виступів. Попри те, що того дня було доволі холодно і трохи моросив дощ, людей у сквері зібралося чимало.

— Бажаю здоров’я, шановні козятинці та гості нашого міста, — звернулася до присутніх ведуча заходу Лариса Ромасько. — Сьогодні ми завершуємо цикл Різдвяно-Новорічних свят, які ми з вами відсвяткували з родинами та у колі друзів. Ми маємо пам’ятати, завдяки кому нам вдалися наші свята. Різдвяно-Новорічні свята завжди дають світлу надію на добрі зміни. Це особливий час, коли плекаємо сподівання на вдалий Новий рік. Вперше в історії людства у Новорічну ніч було загадано одне-єдине бажання на всю країну і ми віримо, що воно обов’язково збудеться.

Відкрив музичну програму колектив церкви «Спасіння». По тому до слова запросили Тетяну Римшу, секретаря Козятинської міської ради.

— Слава Богу, Слава Ісусу, — сказала Римша. — Доброго дня, благословенна громадо, доброго дня, шановна громадо, доброго дня, потужна громадо. Благословенна, тому що ми з вами як ніхто інший відчуваємо любов, захист і покров Божий над нашою громадою. Благословенна, тому що ми зараз з вами можемо тут зібратися. Сьогоднішім днем ми покажемо, які ми щирі, які ми люблячі, як ми можемо об’єднатися і підтримати ЗСУ.

Хвилиною мовчання вшанували усіх військових, які загинули на війні від 2014 року до сьогодні. Після цього до слова запросили волонтера Сергія Сиваківського.

— Хочу подякувати всім вам, за те, що ви прийшли, щоб допомогти нашим братам і сестрам, які нас обороняють, — сказав Сиваківський. — Це велика справа і вони справді на вас сподіваються. Всі ті кошти, які будуть зібрані, я впевнений, будуть передані на ті потреби, які найбільш потрібні. Немає потреб, які б могли бути другорядними. Праворуч від вас ми представили невеличку частину того, на що витрачаються зібрані кошти. Ми виготовляємо одяг, плетемо сітки, закуповуємо матеріали. Наші колеги-волонтери везуть передачі на передову. Вони потрапляють під обстріли і вони в небезпеці.

Розігрували призи

На заході виступили колектив «Струни серця», вихованки Дитячої музичної школи, а також вокальні колективи із Сестринівки, Сигналу, Флоріанівки та Махаринців.

Після невеликого концерту провели аукціон, на якому продавали роботи, які наші місцеві митці підготували до вернісажу «Лаванда надихає — ЗСУ перемагає», що відбувся минулої осені. Це — живописні полотна, а також вірш-освідчення в коханні. Розкупили майже всі роботи. Чимало людей, які купували картини, давали за них значно більшу суму, ніж стартова ціна.

Впродовж заходу, який тривав дві години, проводили лотерею. Розіграш призів відбувся наприкінці. Щасливчики вигравали рушники, пледи, а також сухі борщі, якими смакують наші військові на передовій.

Після лотереї спільну молитву провели пастори Козятинської громади Віра Глущенко та Олександр Мудрик. На завершення усі разом заспівали колядку.

До благодійного ярмарку долучилися ліцеї, Центр дитячої та юнацької творчості, Дитяча музична школа, підприємці, організації, а також діти. Спільними зусиллями вдалося зібрати 39,5 тисяч гривень. Зібрані кошти підуть на потреби військовим.

 

Читайте також:

Водосвяття чи Йордан. Як пройшло третє з 12-ти релігійних свят у Козятині

Близько сорока водохрещенських плавців. Як козятинці пірнали в ополонку

Водохреще у Козятині: фоторепортаж з місця освячення води на Водокачці

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Сергій Сиваківський

    Гарний був захід ще й тим, що дав зустрітись та спілкуватись.
  • Людмила Каргальськова

    Усі-молодці.

keyboard_arrow_up