Козятин продовжує боротися за район

Козятин продовжує боротися за район
Скріншот із трансляції 46 засідання міської ради
  • Комітет Верховної ради з питань організації державної влади схвалив проект, за яким Козятинщина разом з Калинівщиною увійде до об’єднаного Хмільницького району.
  • Тепер Козятинська міська рада звернеться до Верховної ради та Президента про те, щоб центром об’єднаного району визначили Козятин.
  • Таке рішення прийняли сьогодні, 9 липня на позачерговій сесії.

О десятій ранку депутати зібралися в сесійній залі на 46 позачергову сесію. Причиною цьому знову стало питання районування Вінниччини.

Ініціатором сесії став депутат Сергій Матвіюк. Він підготував текст звернення до міського голови Олександра Пузиря та секретаря міськради Костянтина Марченка, під яким підписалося 12 депутатів. Текст звернення оприлюднили у Фейсбук на сторінці громадської організації “Зміни Козятин”. У документі просили скликати сесію на 10 ранку понеділка, 6 липня. Проте зібралися депутати 9 липня.

Як пояснив очільник міста, звернення він отримав у понеділок, 6 липня, тобто, того ж дня, на який просили скликати сесію. Проте за регламентом сесія скликається у триденний термін. Саме тому депутати зібралися сьогодні.

Відео дня

- Як ви знаєте, комітет Верховної ради проголосував і прийняли, що Хмільник буде нашим центром. Наша громада є незгідною, щоб Хмільник став центром. Ми їздили з громадською організацією (“Зміни Козятин” - авт.) в Калинівку і вони прийняли рішення, що вони є незгодні з тим, щоб Хмільник був центром і звертаються до Верховної ради України, до пана Разумкова, що він відхилив цей законопроект. Я прошу вас зараз проголосувати за аналогічне звернення до Верховної ради, - пояснив на початку засідання Матвіюк.

У листі депутатів було запропоновано поставити на порядок денний два питання: про звернення територіальної громади міста з незгодою із рішенням щодо визначення центром новоутвореного району міста Хмільник і про звернення міськради до Верховної ради з пропозицією створити на півночі області Козятинський район. Проте самі тексти звернень ініціатори не підготували. Через це депутати довго не могли проголосувати за порядок денний.

Сергій Матвіюк наполягав на тому, щоб взяти перерву, запросити юристів і підготувати текст звернення. Проте депутати із такою пропозицією не погодилися.

- А чому ви не порадилися з юристами раніше і не підготувалися так, як потрібно? - висловила свою думку Ольга Дацюк.

З рештою, за порядок денний проголосували.

Зауважимо, що це вже вдруге депутати збираються на сесію з приводу нового районування Вінниччини. Півтора місяці тому, 26 травня міська рада проголосувала за звернення до Кабміну та Мінрегіону із пропозицією створити Козятинський район, куди увійдуть Козятинщина, Калинівщина та Хмільниччина. Хоча питання районування міськрада почала порушувати ще раніше.

Як повідомив на позачерговій сесії міський голова Олександр Пузир, ще 24 лютого міська рада зверталася до тодішнього голови Вінницької облради Анатолія Олійника із пропозицією утворити Козятинський район, куди увійдуть нинішні наш, Калинівський, Хмільницький та Погребищанський райони.

Після сесії, що відбулася 26 травня, звернення про створення Козятинського району направили поштою до Верховної ради та Мінрегіону. Також міськрада зверталася до голови Вінницької ОДА та асоціації міст України.

- Звернення пішли в загальний протокол по асоціації міст України, який був наданий, в тому числі, на комітет Верховної ради, на Кабінет міністрів і на Міністерство регіонального розвитку. Відповідно, всі матеріали у Верховній раді наші є, - каже Олександр Пузир.

Рішення міськради очільник міста також передав чотирьом народним депутатам. Від ОДА надійшла відповідь 5 червня, у якій йдеться про те, що облдержадміністрація розглянула звернення народних депутатів, а 11 червня надійшов лист-відповідь з Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою.

Калинівка, до слова, теж почала відстоювати свої інтереси, але дещо пізніше за нас. Рішення про звернення до голови Верховної ради, Прем’єр-міністра та Міністра розвитку громад та територій щодо визначення міста Калинівка центром об’єднаного району тамтешня міськрада прийняла аж 16 червня. У тексті рішення йдеться також і про звернення до Козятинської міської та районної рад, щоб ми підтримали надання Калінівці статусу районного центру.

Почувши це, депутат Євгеній Буравський, який підписався під зверненням про скликання позачергової 46 сесії, заявив, що відкликає свій підпис, бо його ввели в оману, сказавши, що Калинівка підтримала утворення Козятинського району. Федір Кропива теж сказав, що відкликає свій підпис.

У залі знову почалася дискусія, адже ініціатори зібрання запропонували звернутися з незгодою із рішенням щодо визначення Хмільника центром району, але рішення Верховна рада ще не прийняла. Тому за порядок денний голосували повторно.

Микола Синюшко запропонував внести правки до вже прийнятих на 44-ій сесії рішень. Депутат висловив пропозицію просто дописати до тих, кому надсилається звернення, ще Верховну раду та Президента. Пропозицію поставили на голосування. Її підтримали 27 депутатів.

Нагадаємо, на сайті Президента подали електронну петицію проти входження Козятина до Хмільницького району. Поки під нею підписалося 364 особи. Збір підписів триватиме ще 64 дні. Для того, що петицію розглянули, вона має набрати 25 тисяч підписів. Щоб підписатися, перейдіть за цим посиланям.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Юрий Онищенко

    ПИТАННЯ: Повернулась зелена влада до народу лицем? Відповідь: Так, повернулась, але навіть не мордою, а сракою! Довибирались, ідіоти, то цілуйте те, чим до вас повертаються!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:36 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up