Козятинчани витягли з Водокачки боєприпас часів Другої світової

Козятинчани витягли з Водокачки боєприпас часів Другої світової
  • Майже вісім десятків років минуло від моменту завершення Другої світової війни, а бомби й міни, які нагадують про ті часи, трапляються на нашій землі й досі.

  • Чергову таку небезпечну знахідку днями виявили козятинчани, при чому зовсім випадково.

  • Чоловіки натрапили на боєприпас, який лежав на дні Водокачки.

Про цей випадок нам розповів козятинчанин Олег. Саме він разом із другом знайшов боєприпас часів Другої світової війни. Трапилося це у четвер, 5 травня близько 19 години.

— Є такий спеціальний магніт, який кидається в воду і він витягує до 200 кілограмів заліза, старих предметів, — розповідає Олег. — Ми його кинули і витягнули цю міну. Ще натрапили на гранату, нам сказали її одразу викинути, тому що вона небезпечна.

Відео дня

Знахідку виявили неподалік від старого мосту через Водокачку. Чоловіки одразу зателефонували за номером 101, викликали рятувальників. Вже за 10 хвилин спеціалісти Державної служби з надзвичайних ситуацій були на місці події. Зробили фотографії, спакували боєприпас і вивезли в безпечне місце, щоб знешкодити.

— Ми хлопці військові, то ми не боїмося такого, — каже Олег. — Мій друг служив 9 років, я 7 років служив. Але, знаєте, як там діти гуляють, то це дуже небезпечно. Добре, що його виловили і забрали звідти.

Такі знахідки дійсно становлять небезпеку, адже попри те, що боєприпас дуже старий, все одно зберігається вірогідність того, що він може здетонувати. Крім того, на дні водойми його ніяк не побачиш. А Водокачка — одне з улюблених місць козятинських рибалок. Та й чимало дорослих і підлітків полюбляють пірнати у річку влітку.

Якщо ви виявили вибухонебезпечний предмет, дотримуйтеся простих правил:

  • не торкайтеся підозрілого предмета і не пересувайте його;
  • не заливайте предмет рідинами, не засипайте ґрунтом і нічим не накривайте;
  • не здійснюйте на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив, оскільки майже всі вибухові речовини чутливі до механічних і звукових впливів та нагрівання;
  • не намагайтеся самостійно знешкодити знахідку.

Одразу зетелефонуйте за номером 101 (Державна служба з надзвичайних ситуацій) чи 102 (Поліція) і повідомте фахівців про те, що ви виявили небезпечний предмет.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up