Козятинчани вшанували загиблих на війні героїв (ФОТО)

Козятинчани вшанували загиблих на війні героїв (ФОТО)
  • Сьогодні день пам’яті захисників, полеглих у бою за час військового конфлікту на сході держави.
  • З цієї нагоди мешканці нашого міста прийшли до пам’ятного знаку загиблим воїнам АТО.

Козятинчани прийшли із букетами на вулицю Пилипа Орлика. Саме тут відбулося вшанування загиблих героїв.

Відео дня

Рівно о 10-ій годині ранку містян запросили покласти квіти до пам’ятного знаку загиблим воїнам АТО.

З нагоди дня пам’яті учасник бойових дій антитерористичної операції Олексій Каратєєв приспустив прапор України.

За п’ять років війни Козятинщина втратила 17 воїнів: Володимира Чорноуса, Віктора Ковальчука, Олександра Москалюка, Шайдуллу Камзінова, Вадима Наумова, Валерія Вітковського, Сергія Кацабіна, Віктора Крючкова, Леоніда Леонтюка, Олександра Лобжина, Миколу Лукашука, Юрія Осаулка, Василя Осіпчука, Володимира Гриціва, Олександра Оцаберу, Миколу Шевчука, Максима Олексюка. Їх усіх згадали поіменно і вшанували хвилиною мовчання.

Представники трьох конфесій: православної, римо-католицької та греко-католицької помолилися за наших воїнів та Україну. Першим взяв слово протоієрей Роман Масира.

— Бог дав людині талант, — сказав Масира. — Це — життя. І інші таланти для того, щоб вона зростала, мужніла. І людина в подальшому стає дорослою, незалежною, самостійною. Але нерідко доводиться людині нагадувати про те, що це є божий талант. Його треба берегти і цінувати. Так само і народ наш український здобув цей талант — незалежність. Здавалося б, дуже просто, оголосити бути незалежною країною. Але в подальшому ми побачили, що не все так, як ми собі думали.

Зачитали молитву отець Ігор Станіслав, настоятель римо-католицької парафії, та отець Антон Борис, настоятель громади храму різдва пресвятої богородиці української греко-католицької церкви.

— Ми повсякчас чуємо слова, але ми починаємо замислюватися над їх розумінням лише тоді, коли вони нас починають стосуватися, — сказав міський голова Олександр Пузир. — Я колись дуже давно почув гарну фразу: «Хочеш миру — готуйся до війни». І тільки сьогодні я починаю розуміти, що в неї вкладено. Сьогодні ми вже маємо потужну сильну армію, ми маємо оснащення, ми маємо зброю, ми виробляємо нові види зброї. Але не для того, щоб нападати, а для того, щоб захищатися.

— Саме в цей день, 29 серпня 2014 року нашим підступним ворогом-окупантом, військами Російської федерації були впритул розстріляні наші воїни, які за попередньою домовленістю керівництва мали вийти з Іловайського котла, — сказав Юрій Стодоляк, керівник апарату районної державної адміністрації. — Вони були розбомблені снарядами, літаками, стрілковою зброєю. І на соняшниковому полі, де розцвіли соняшники, пролилася кров українських воїнів. І ми мусимо пам’ятати про цей день.

Наостанок до слова запросили голову Козятинської асоціації учасників бойових дій і учасників АТО Олега П’явку.

— 368 чоловік офіційно загинули під час виходу, — сказав П’явка. — Ще 18 досі вважаються зниклими безвісти. Це складна дата і пам’ятна водночас для нас усіх за всі роки. Уже ми говоримо роки — шостий рік війни. Трагічнішої дати, ніж 29 серпня, немає у нас в історії. 368 чоловік. Давайте будемо їх пам’ятати. На жаль, усе, що ми можемо зробити для них — це просто їх пам’ятати.

Після завершення заходу козятинчани продовжили покладати квіти. Вони підходили поклонитися перед пам’ятним знаком.

Рідні та знайомі загиблих героїв пішли до дошки пошани, де розміщені світлини наших захисників.

Чому вшановуємо саме сьогодні?

Президент України Володимир Зеленський 23 серпня видав указ «Про день пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України». Цим документом призначили днем вшанування 29 серпня. Саме цього дня 5 років тому розстріляли наших військових, які намагалися вийти з Іловайська.

Як відомо із сайту Вікіпедії, українським добровольцям 18 серпня вдалося увійти в Іловайськ. Наші військові зайняли частину міста. Інша частина залишалася під контролем сепаратистів.

Напередодні та у день святкування Дня незалежності до сепаратистів надійшло підкріплення із регулярних сил російської армії. Наші воїни опинилися в оточенні.

У ніч з 28 на 29 серпня президент Російської федерації Володимир Путін звернувся до «сил ополчення», щоб вони відкрили гуманітарний коридор для українських військових. Українській стороні сказали, що вихід має відбутися без зброї.

Коли українські військові сформували колони і почали виходити з міста, їх розстріляли.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Светлана Теплова

    А ввечері влаштували рок-концерт :(
  • A89

    А "пузирьок" не думав поставити нормальний пам*ятник, а не плиту якусь біля якої кладуть квіти? Дауни як керували містом так і будуть продовжувати керувати ним. Поки такі ж самі дауни будуть за таких голосувати
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:10 Аварійна ситуація: козятинчанам подаватимуть воду у визначені години 17:16 Біля ЦДЮТ у Козятині облаштовують декоративні клумби 16:05 Загинув у Бахмуті: минає рік, як війна забрала життя Героя Олега Шпура 14:04 Шукають 16-річну Аліну Саволюк Від читача 16:45 Якщо ти не можеш донатити своїми силами або фінансами, то ти можеш донатити свій час! — звертається кіберполіція до українців. 12:33 Не беріть у руки: у нашому районі розкидатимуть вакцини для імунізації диких тварин 11:00 Прикрашали весняне дерево і грали в старовинні ігри: фестиваль гаївок у Козятині photo_camera 10:04 Самгородчани стали переможцями III Міжнародного конкурсу мистецтв «VIRTUOS 09:00 Створює мультики з географії, веде блог та ютуб-канал і змагається за звання «Вчителя року» 08:09 З 1 травня водії обов'язково повинні вмикати ближнє світло фар за межами населених пунктів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up