Козятинщина в диму: від спалювання опалого листя шкода людям і довкіллю

Козятинщина в диму: від спалювання опалого листя шкода людям і довкіллю

В негоду мало кому прийде в голову спалювати опале листя. Воно й суху погоду в більшості випадків не горить, а тільки тліє задимлюючи велику територію довкілля.

  • Як стверджують екологи тона тліючого листя виділяє 30 кг. чадного газу який блокує постачання кисню до тканин людського організму та 9 кг мікрочастинок диму.
  • До їх складу входять важкі метали, пил, окиси азоту і низка хімічних сполук які викликають важкі захворювання.
  • В тліючому без доступу кисню листі виділяється вуглеводень бензопірен який є небезпечний для здоров’я людини в любій кількості.

Особа, яка спалює листя найбільше наражає на небезпеку себе. З іншої боку — де дівати опале з дерев листя? Адже так хочеться, щоб в обисці приватного сектору на дорогах чи в парковій зоні було прибрано

Думка з цього приводу спеціалістів

— В місцях з малим потоком транспортних засобів опале листя можна залишати під деревом зимувати, —  каже біолог за фахом пані Валентина. —Листя, яке перегниває є безкоштовним органічним добривом. Скажімо в лісі листя ніхто не вивозить і його там не буває більше ніж листя одного сезону.

Господарі приватного сектору, які полюбляють красу можуть на своїй земельній ділянці викопати яму, зсипати туди листя та поливши його водою присипати землею.

Відео дня

Весною на тому місці може бути парник для розсади, грядка з підігрівом чи місце з органічним добривом. Це вже в залежності скільки матеріалу було поміщено в компостну яму. Так підсумувала свою думку спеціаліст біології

— Спалювати листя дерев не те, що не можна, а навіть злочинно, — каже вчитель ботаніки минулих років Володимир. Ми і так живемо в середовищі майже техногенної катастрофи. Листя потрібно прикопувати, залишати біля дерев, чи робити компостні ями. Проблема з опалим листям в приватному секторі може виникнути тільки з листям грецького горіха. Його в компостній ямі може бути не більше четвертої частини від листя інших порід дерев. В листі горіха є токсична речовина юглон тому. з листям горіха потрібно бути дуже обережним. В іншому разі замість органічного добрива можна отримати отруйну для рослинності речовину.

Можна листям горіха утеплити стелю власного будинку чи знести його на купу де воно щорічно має перегнивати. Так вважає вчитель природознавства

— А що на вашу думку потрібно робити з листям на вулицях міста чи в паркових зонах?

— В паркових зонах на мою думку двірники мають підмітати тільки тротуари. Все листя згрібати і вивозити з парку затратно як в робочій силі так і в фінансовому плані За якийсь час листя стане суцільним покровом і не буде переноситись вітром. А дерева отримають таку необхідну порцію органіки. Щодо листя на вулицях міста—то його треба вивозити і тільки.

Рейд, який провели медійники показав, що думка природознавців і мешканців Козятинщини різняться.

В суботу, 19 жовтня, наші журналісти провели рейд нашим містом частково селом Сигнал та Іванківцями

Таких багать в нашому рейді було близько півсотні

Невеличких багать в цей день розведено було багато в приватному секторі. На ділянках де можна було обійтися без паління, палили майже в кожному мікрорайоні. А три випадки таки заслуговують на увагу. Якщо жінку яка підпалила декілька кіп соломи зрозуміти можна. Адже вона без чоловіка виховує діток. Два місяці питала людей кому потрібна солома. Тільки підстилка в селі зараз нікому не потрібна тож господиня спалила її. 

 Мешканець Іванковець на своїй земельній ділянці влаштував димову завісу від самого згарища до лісу. Чи сам зорієнтувався куди дим піде, чи так вийшло в нього, що від диму постраждала тільки екологія.

Треба пам’ятати, що в Іванківцях від коли біля будинку культури стоїть дитячий майданчик там збираються мало не вся малеча села і їм не бажано диміти.

► Від спалювання листя сиво було на півкілометра

В районі «Білої казарми» один господар так захопився спалюванням листя, що аромат спаленого відчувався біля школи № 9. Можна було тільки поспівчувати мешканцям вулиці Чехова, Д. Нечая, пров Чайковського та вулиці Червоної калини, Вони перебували в епіцентрі тієї димової кіптяви

Дмитро Артемчук

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наташа Ростова

    Жах! Казатин в дыму! То ли ещё будет. Бедная Украина
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:30 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 18:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:06 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській 08:17 Козятинчани збирають кошти на систему дистанційних радіовмикачів «феєрверків» 07:03 В Махнівці відбувся турнір пам’яті Івана Лазарчука ·
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up