Козятинська спілка ветеранів Афганістану провела мітинг реквієм

Козятинська спілка ветеранів Афганістану провела мітинг реквієм

Сьогодні, 15 лютого, Українська спілка ветеранів Афганістану відзначає День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Козятинські ветерани Афганістану провели з цього приводу мітинг реквієм на два дні раніше. Трохи історії та як поминали героїв Козятинщини наша розповідь.

Неоголошена війна в Афганістані тривала майже 10 років. За цей час за документами загинуло  більше 3,5 тисяч українців. 

Серед тих, хто повернулися на Батьківщину в «Чорних тюльпанах», так називали тоді «вантаж 200» були шестеро наших земляків — Сергій Герасимчук, Сергій Комар, Сергій Гуменюк, Віктор Шумбар, Олександр Чернипко та Олександр Сушко. За п’ятьма загиблими козятинчанами ветерани афганці провели поминальний захід.

Відкрили його біля пам’ятного знаку Чорний тюльпан. Провівши мітинг-реквієм, поклали квіти до монументу воїнів афганців, помянули їх хвилиною мовчання. Після чого перемістилися до пам’ятних дошок, які розміщені на стінах будинків, де жили герої. 

Відео дня

Спочатку мітинг провели біля будинку, де жив підполковник Сергій Герасимчук, який на одному з КП керував відбиттям атаки нападу душманів. Показуючи приклад сміливості в тому бою начальник політвідділу мотострілецької бригади загинув. 

Ще в цей день повісили вінок біля пам’ятної дошки Сергія Комара.

Могили командира гелікоптера Віктора Шумбара з села Козятина і самгородчан Олександра Чернипка та Олександра Сушка ветерани війни в Афганістані провідають пізніше.

Нагадаємо,  виведення радянських військ з Афганістану почалося 15 травня 1988 року, відповідно до укладених в квітні 1988 року Женевських угод про політичне врегулювання становища навколо ДРА. Радянський Союз зобов'язався вивести свій контингент в дев'ятимісячний термін, тобто до 15 лютого наступного року.15 лютого 1989 року, згідно офіційної версії, генерал-лейтенант Борис Громов став останній військовослужовцем  обмеженого контингенту радянських військ в Афганістані, який покинув цю країну. Насправді це було не зовсім так. Прикордонники які прикривали відхід радянських військ через міст «Дружби», що на річці Амудар’ї недалеко від міста Терез перейши на територію Узбекистану в другій половині дня 15 лютого. А прикордонні війська КДБ перебували на території Афганістану ще до квітня того ж року. В катівнях моджахедів залишалися військовополонені. І не всі вони повернулися на рідну землю до сьогоднішнього дня

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up