Козятинські рятувальники досі гасять залишки пожежі у Чорнобильських лісах

Козятинські рятувальники досі гасять залишки пожежі у Чорнобильських лісах

Починаючи з 2013 року рятувальники відзначають своє професійне свято День працівника пожежної охорони. Як святкують цей день козятинські вогнеборці ми запитали в начальника 11 Державної рятувальної частини Козятинського району Сергія Войтюка

— Сергію Миколайовичу наша газета вітає вас з вашим професійним святом День працівника пожежної охорони. Розкажіть як ви відзначаєте це свято. 

– Ми його «святкуємо» з кінця січня 2020 року. За цей час на території Козятинського району виникло 83 пожежі, з них 52 пожежі екосистеми — суха трава, очерете, чагарники.

— Залишки птахів чи тварин дикої природи у вогні було багато помічено.?

Відео дня

Масової загибелі тварин помічено не було. Одиничні випадки були.

— Сергій Миколайович нам відомо, що ваш загін брав участь в гасінні лісів Чорнобильської зони.

— Брали і досі берем, – каже наш співрозмовник. – Починаючи з 5-го квітня ми однією  одиницею техніки та одним екіпажем надаємо допомогу пожежним підрозділам Київської і Житомирської областей. Спочатку ми допомагали тушити пожежу в Житомирській області, потім – в Київській. За час, від 5-го квітня до сьогоднішнього дня шляхом ротації в Чорнобильській зоні було задіяно 29 чоловік особового складу. Хто був два дні, хто три. Ситуація в зоні відчуження була надто складна. Тому виходили з можливостей кожного.

— В чому полягала складність тушіння пожежі?

— За стільки років, що пройшло з часів трагедії на АЕС, не стало доріг. Так, там є асфальтові дороги, тільки пересуватися ними дуже важко. Порослі ускладнювали рух техніки.

— Дощ трохи допоміг вогнеборцям справитись з поставленою задачею?

Від такого запитання в начальника загону з’явилася посмішка.

– По перше той дощ був малим. По друге, це була верхова пожежа, це коли горить не внизу, а середина і верхівки дерев. Там дуже висока температура. Краплини дощу випаровувалися ще в повітрі.

—Коли буде в зборі весь колектив?

—Коли бійці всіх підрозділів до кінця локалізують залишки пожежі. 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up