«Кричали фазани і бігали зайці з обпеченими лапами»: мисливці нагадують про небезпеку паління сухої трави

«Кричали фазани і бігали зайці з обпеченими лапами»: мисливці нагадують про небезпеку паління сухої трави
  • Щороку з 1 квітня по 15 червня настає «сезон тиші» — період, протягом якого забороняється проведення заходів, які є джерелом підвищеного шуму. В цей період починається розмноження птахів і звірів дикої природи. Які заходи в період тиші будуть проводити мисливці та лісничі Козятинщини — наша розповідь

У квітні-травні у пташок та тварин з’являються дитинчата. Шум може їх налякати і навіть змусити залишити гніздо чи нору. Без дорослих птахів чи звірів потомство може загинути. Щоб цього не сталося, Україна на законодавчому рівні запровадила «Сезон тиші», який регламентується статтею 39 Закону України «Про тваринний світ».

Перший, з ким нам вдалося поспілкуватися був голова Козятинського Українського товариства мисливців та рибалок Олександр Поліщук. 

Відео дня

За його словами, вже є випадки спалювання сухої трави цієї весни. 

— Ми розставляємо таблички- трафарети, які мають нагадати людям, яку загрозу несе птахам і звірам спалювання очерету та сухої трави, — каже Олександр Поліщук. — 

Сезон тиші сприяє відтворенню популяції лісових звірів і птахів, забезпечує зростання та різноманіття і спокійний розвиток фауни в наших лісах. Минулого року ми, мисливці, які бачили багато, чого не можна було дивитися як в полях села Махаринець кричали фазани і бігали зайці з обпеченими лапами. Палять очерет чи суху траву фермери біля своїх земель, які обробляють. Палять мешканці сільської місцевості недалеко від своїх помешкань. Іноді завдають шкоди довкіллю люди, які перебувають в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння 

Поспілкувалися ми із знавцем лісу колишнім лісничим урочища «Сестринівська дача» Василем Сауляком. Він хоч з осені минулого року дав дорогу молодому спеціалісту ми й досі до нього звертаємось, як до спеціаліста лісового господарства.

— Ми кожного року слідкували за очеретам та сухою травою між Вернигородком і Іванковецьким лісом, — каже Василь Сауляк. — Тільки не завжди вдавалося в слідкувати за безглуздими витівками не думаючих людей. Вирішили звернутися за допомогою до водіїв автобусів які їдуть на Кашперівку. Саме з їхньою допомогою нам вдалося в минулому році вчасно гасити загоряння на ранніх стадіях. Бували випадки роками раніше, коли вогнем були знищені яйця птиці і потомство птахів і звірів.

— Чи припиняються в період тиші всі існуючі вирубки? — запитали ми у спеціаліста лісового господарства

— На мою думку, період тиші не відповідає нормам, які там прописані, — пояснює пан Василь. — Забороняється санітарна і суцільна санітарна вирубка — це ділянки лісу, які уражені шкідниками. В той час дозволені всі рубки, які в часі можуть зачекати. І скажіть пилка в дозволеній рубці, буде працювати якось інакше ніж при санітарній рубці. Період тиші як нагадування людям, що вони в цей період у природи в гостях. 

В свою чергу ДСНСники попереджають, що через спалювання трави може спалахнути небезпечна пожежа. Минулого року на гасіння сухої трави козятинські рятувальники виїжджали мало не кожного дня та в день по декілька разів.

Екологи кажуть, що під час згоряння однієї тонни рослинних залишків, у повітря вивільняється приблизно 9 кг мікрочастинок диму, до складу якого входять пил, оксиди азоту, чадний газ, важкі метали та низка канцерогенних сполук. Наприклад, з тліючого листя й трави, без доступу кисню, виділяється бензопірен, що здатен викликати онкологічні захворювання. Окрім того, з димом у повітря вивільняються діоксини – одні з найотруйніших для людини речовин. Дим від спалювання трави їдкий, темний та густий, дуже неприємний людям, подразнює очі, має неприємний запах, може викликати алергії. Коли палять траву в місті, то спалюють ті солі важких металів, що осіли на рослинах. Тому такий дим стає отруйним. До того ж у купках сухої трави і хмизу часто є сміття непридатне і небезпечне для спалювання, наприклад, пластикові пляшки. Екологи кажуть, що у вогні можуть загинути дрібні тварини і корисні комахи які забезпечують родючість грунту. Крім того, за паління сухої трави можна отримати й чималий штраф. Нагадаємо з минулого року він становить від 510 до 850 гривень для звичайних людей і від 850 до 1190 гривень для посадових осіб.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег Чернодуб

    Та Ви шо !
    А в полі орати, сіяти теж не можна? 😉
    І літакам заборонити літати, тракторам орати, а грономам і головам в поле виїзжати!? 😉 🎉 😜
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up