Куди поділася меморіальна дошка з будинку воїна АТО?

Куди поділася меморіальна дошка з будинку воїна АТО?
  • Ми вже повідомляли, що у селі Перемога зняли меморіальну дошку з будинку, де мешкав герой України Володимир Чорноус.
  • Наші журналісти з'ясували, де дошка зараз.

Днями ми публікували новину про те, що у Перемозі зняли пам'ятну дошку, встановлену Володимиру Чорноусу. Вона висіла на фасаді будинку, де мешкав боєць. Хату продали, а нові власники вирішили табличку зняти. Про це Катерина Чорноус, дружина героя України, написала 5 вересня.

На сайті Козятинської райдержадміністрації вказано, що пам’ятний знак встановили «завдяки ініціативі і сприяння керівництва райдержадміністрації та однієї з політичних партій». Відкриття відбулося 18 липня 2015 року. Меморіальна дошка висіла на будинку впродовж п’яти років.

— Виявляється, її поставив тоді за свої кошти без будь-якого погодження, як я з’ясував сьогодні, колишній заступник голови адміністрації (Козятинської РДА — авт.) Сергій Прохоров з Вінниці, — розповів журналісту газети «RIA-Козятин» Павло Кузьмінський, голова Махнівської ОТГ. — Жодних дозвільних документів немає. Швидше за все вона не внесена в реєстр меморіальних дошок, а має бути внесена.

Відео дня

Очільник Махнівської громади каже, що новий власник будинку зняв меморіальну дошку ще півтора місяці тому. Заніс у сільську раду і сказав — робіть з нею, що хочете. Але що з дошкою робити — не знають. Адже на табличці напис «В цьому будинку проживав герой України», а, значить, встановити її в іншому місці, окрім як на будинку, де мешкав Володимир Чорноус, немає змоги.

Порядок встановлення меморіальних дошок

Ініціатор має звернутися до міського, сільського чи селищного голови і подати клопотання про встановлення меморіальної дошки. У клопотанні потрібно обґрунтувати доцільність встановлення, зазначити пропоноване місце розташування і те, хто профінансує виготовлення і встановлення, а також подати пропозиції щодо балансового обліку. До клопотання додається ескіз, біографічна довідка про загиблого військового, а також згода його родичів. Якщо меморіальну дошку збираються встановити в охоронній зоні чи на будівлі, яка є об’єктом культурної спадщини, потрібен лист-погодження відділу культури та туризму.

Сершу питання про встановлення меморіальної дошки виноситься на обговорення мешканців міста, селища чи села, а потім — на розгляд міської, селищної чи сільської ради.

Якщо меморіальна дошка встановлюється на будівлі, яка є комунальною власністю, вона передається у комунальну власність міста, селища, села. Якщо на приватну будівлю — то на баланс власника будівлі.

Меморіальна дошка встановлюється не раніше ніж через рік після смерті військовослужбовця. В межах одного населеного пункту цьому військовослужбовцю можна встановити лише одну меморіальну дошку — за місцем його колишнього проживання, навчання чи роботи.

Інформація взята з сайту Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up