Лебедям мороз не страшний. Їм складніше переносити голод

Лебедям мороз не страшний. Їм складніше переносити голод
  • З приходом морозів прийде до нас щорічна проблема порятунку лебедів. Кожен рік, як тільки водойм вкривається кригою ці королівськи птахи покидають насиджене місце в пошуках іншого відкритого водойому. Трапляється так, що не всі пернаті відлітають.
  • Як правило, залишаються лебеді з числа первістків, які ще не набралися сили, травмовані, чи хворі. Тоді не байдужі до живої природи козятинчани масово телефонують представникам преси та кличуть для порятунку птахів, МНСників.

Лебедям, які залишилися на водоймі в більшості випадків потрібен не стільки порятунок, як допомога. Мороз птахам не страшний. Як стверджують орнітологи (знавці птахівництва), кровообіг у лебедів відрізняється від людського і це дає птаху не мерзнути навіть за сильного морозу чи стояти на крижині.не відчуваючи дискомфорту. 

Страшним для лебедів є відсутність відкритої водойми, де птах може самостійно добувати собі їжу. На замерзлій водоймі пернатим загрожує тільки голод. Буває так, що від великого бажання птахам допомогти ми люди іноді робимо їм медвежу послугу. Після годування хлібом лебеді можуть хворіти на ентерит(захворювання слизової оболонки кишок та шлунку), що нерідко призводить до загибелі птиці. А від надмірного корму вони можуть позбутися звички шукати корм самостійно. Знавці птахів та екологи радять ратувати лебедів тільки тоді коли в цьому виникає потреба (у випадках коли птах травмований, коли не може летіти, чи хворий)

Рятувати потрібно лебедя тоді, коли він в своїй ополонці не робить ніяких рухів. Це той випадок коли птах має травмоване крило і примерзає крильми до льоду. Коли лебідь повертається в лунці на різні боки він в любий момент може піднятися в повітря і спасателі, як такі, будуть можуть, піднявши голов,у всміхнутися пернатому дикої природи.

Відео дня

Лебеді птахи кочуючі, а не перелітні. В випадках з трьох і більше особин стоячих на крижині скоріше всього птахи відпочивають між перельотами, а відпочивши перелетять на незамерзаючі водойми.

Отже, лебедям мороз не страшний — складніше переносити їм голод. В пошуках корму вони власне й кочують. Однак природоохоронці запевняють: лебідь — це дикий птах і може сам за себе подбати. Годувати його не варто кажуть вони.

Орнітологи рекомендують в період морозів підгодовувати лебедів тільки в тому випадку, якщо це сірий первісток, який ще не змінив оперення. Одному такому лебедю  достатньо 1 кг комбікорму на три дні. Така норма не привчить птаха до штучного годування і не дасть йому загинути в холод. В раціоні лебедя може бути зерно пшениці овесу кукурудзи, терті овочі та розмокше у воді сіно. Як стверджує наш козятинський зоолог Василь Чуплаков, основний овощ в зимовий період для лебедя це — білокачанна капуста. Вона може замінити всі інші овочі разом взяті.

Аналізуючи минулі роки можна зробити висновок. Обезсилені лебеді дуже рідко падають в полі. В основному вони залишаються на водоймі чи приземляються на подвір’я чуйних людей. Тільки людський фактор можна пояснити тим, що у нас байдужих до природи людей майже немає. Якщо знаходяться такі то скоріше виняток ніж правило. Тому лебеді в більшості випадків попадають в руки своїх спасителів.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up