Ліс – це власність народу, але дрова – альтернатива дорогому газу

Ліс – це власність народу, але дрова – альтернатива дорогому газу

На гарячу лінію газети «RIA-Козятин» і в соцмережах було повідомлення, що під Махаринцями варварски вирізається ліс. Ми перевірили інформацію та побували в Козятинському управлінні Вінницяоблагроліс.

Згідно з документами, які нам показали в управлінні, за кадастровим № 13 йшлося, що лісорубний квиток № 43 дозволяє проводити вирубку на площі 12,3 гектара дуба з метою оздоровлення лісів (вибіркова санітарна вирубка) відповідно до завдань 2022 року.

Виписав квиток лісопатолог Малишев, а видав його директор облагролісу Анатолій Іванець. В цілому буде заготовлено 377 кубів деревини із них 36 кубів ділового дуба, якого хтось купить і 341 куб буде продано населенню на дрова. Строк заготівлі, згідно з документами, має завершитись 31 грудня цього року, а вивезення деревини – 1 квітня наступного року. Лісорубний квиток виписаний на підставі обстежень власниками лісів. Щодо останнього пункту у нас виникло невеличке уточнення. Спеціалісти лісу за своєю фаховістю дійсно мають право розпоряджатися лісовими ресурсами держави, але власниками лісів є Український народ, тому в лісорубному квитку мало бути записано, що обстеження велося спеціалістами лісу, яких народ україни взяв на роботу. Тому й звертаються любителі природи у відповідні інстанції, що вирізається їхнє і звертаються вони по праву.

Відео дня

В день нашого візиту до управління лісу нас цікавила інформація заліснення нових ділянок. Такі ділянки дійсно є, тільки сумарна кількість всіх ділянок менша від площ вирубок.

Заліснена ділянка замість вирубаної у Іванковецькому лісі агролісу

А з іншої сторони ліс – це альтернатива дорогому газу. Тверда порода (дуб, ясен) 1м/куб. коштує майже 646 гривень і 568 – дрова м’якої породи.

— З початком тепла на нас скаржаться, що ми ліс пиляємо, а ближче до липня навіть ті, хто скаржився, до нас виписати дрова біжать, – каже майстер лісового господарства. – У нас мабуть найдешевші дрова, а це велика допомога малозабезпеченим,  яким важко знайти кошти на газ, а ми ще наповнювачі бюджету.

В цій історії ми вислухали обидві сторони і це випадок, коли обидві сторони мають рацію. Може корінь зла в тому, що захисту лісу немає на державному рівні? Адже заліснення потрібно було починати в перші дні суцільних вирубок.

Читайте також:

«Ніяких корабликів, камер та шарпунів. Ловимо на вудку, спінінг і фабричною блешнею»

Плату за проїзд в автобусах таки підняли

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up