Махаринцям виповнилося 405!

Махаринцям виповнилося 405!

У неділю, 27 серпня, відзначали 405 річницю з дня заснування села Махаринці.

Святкування проходило в місцевому будинку культури. Розпочали програму тріо “Кришталь” піснею “Дай Боже сили нашим солдатам”. Ведуча нагадала присутнім в залі  історію села. Назвали односельців і керівників, які творили ту історію. Надали слово і нинішньому сільському голові Наталії Василюк. Вона привітала односельців зі святом і наголосила, що задоволена жити в такому живописному місці на Богом даній землі.

Розташований цей мальовничий край на березі річки Світня. Сама річка маленька та вона утворила собою каскад ставків, Мабуть, село є чемпіоном в нашому районі за кількістю водойм! Люди старшого віку пам’ятають, що найкращі ставки для купання були в селі Медведівці. Козятинська водокачка, доки її не з’єднали зі старою водоймою. І Панський ставок в Махаринцях. За найсмачнішою рибою рибалки зі стажем на початку 70-тих їхали в Куманівку чи в Махаринці на Луговий ставок. Та то вже історія.

У селі Махаринці є декілька напрямків розвитку. Сільське господарство, включаючи тваринництво, освіта, спорт. Планується підтягнути медичну галузь. А головне в селі, як відзначали виступаючі, це люди, які там проживають. Після кожного виступу було музичне вітання. Згадали за тих, хто захищав країну в роки Великої  Вітчизняної війни. Не забули за воїнів-афганців, ліквідаторів Чорнобильської аварії, воїнів АТО. Усіх їх запросили на сцену, де привітали і вручили подарунок від сільської ради.

Відео дня

Велику увагу в селі приділяють сім’ям. Кожного року на день села відзначають ювілярів, хто ставав на весільний рушник 65, 60, 55, 50, 45, 40, 35, 30, 25 років тому. Найбільш шановані в цьому списку Зінаїда та Анатолій Савчуки, які прожили в парі 68 років. Кожну групу ювілярів закликали на сцену де разом з привітанням вони також отримували  подарунки. Кажуть, що дружина від свого чоловіка повинна стояти по ліву сторону, щоб бути під серцем свого коханого. Та українські жінки частіше беруть чоловіків під своє серце. Тому й не дивно, що на сцені подружні пари стояли за сімейними законами, хто під чиїм серцем.

У селі Махаринці є й свої старожили. Їм також приділяється велика увага. Так, Ользі Ходюк виповнилося 97 років. По 90 років на своєму життєвому годиннику мають Віра Швець, Павліна Купрун та Євгенія Андрійчук. За подарунком не кожна з них вже може прийти. На здоров’я вони не скаржаться, а от ноги від важкої праці на селі вже підводять. Та великою нагородою для них є те, що за них пам’ятають.

Мають в Махаринцях і відомих в районі спортсменів. Серед них волейболісти пляжники та волейболісти Сергій Стецюк, Микола Якубівський, Богдан Сичов, Олександр Нікітін, Андрій та Олексій Загоруйки, Роман Бондарець, Олександр Шендерук, Дмитро Тодчук, які вибороли перше місце в районі з пляжного волейболу і були другими в змаганнях волейболістів. Є хороші спортсмени і в інших видах спорту, такі як футбол, теніс, легка атлетика, баскетбол, гирьовий спорт. Влад Трохимчук — друге місце на районних змаганнях і Олександр Собко — перше місце з армреслінгу (жимі рукою руку суперника). Та Богдан Чорний — друге місце з цього ж виду спорту.

Коли святкові заходи з нагоди заснування села добігали кінця, в Махаринці приїхала єдиний гість депутат обласної ради Ірина Колесник. Вона привітала мешканців села з цим великим святом і подарувала три тисячі гривень на розвиток художньої самодіяльності. Також депутат привезла сюрприз — майже справжнього ДзіДзьо. Від виступу бороданя в капелюсі діти і молодь шаленіють.

Сільрада постаралась і про феєрверк, який затамував подихи присутніх на честь свята.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up