Ми довели, що не дозволимо руському міру встановлювати порядки на нашій землі

Ми довели, що не дозволимо руському міру встановлювати порядки на нашій землі

У місті Попасна Луганської області 22 липня відбулися урочистості з нагоди святкування третьої річниці з нагоди визволення міста від російських окупаційних військ. Бійці легендарних батальйонів ім. генерал-майора Кульчицького та “Донбас” пронесли колоною двадцятиметрове державне блакитно-жовте знамено до Площі Героїв. Урочиста частина розпочалася із молитви за Україну та молитви “Вервиця Перемоги”. Із словами привітання до жителів міста звернулися командир батальйону ім. Кульчицького Анатолій Вікторович Толочко, представники батальйону “Донбас” та місцевої влади.

У повітрі витав святковий настрій. Світлі очі багаточисельної Попасняської громади, яка була здебільшого у вишиванках, палали радісним блиском. Лунала українська пісня. Відбулися нагородження воїнів та місцевих жителів пам’ятною нагрудною відзнакою “За службу Державі”.  На Площі Героїв, на місці падіння міни крупного калібру у 2014 році відкрили меморіальний знак “Пам’ятай, щоб не повторилось”.

Відео дня

 

Зміни у настроях місцевого населення, в порівнянні з 2014 роком

Про це розповів у ексклюзивному інтерв’ю комбат Анатолій Толочко.

— Відчувається позитивна тенденція у ставленні до Української держави та Українського війська. У п’ятнадцятому році, я вже не говорю про чотирнадцятий, місцеві не знали, що їм робити, була величезна боязнь місцевого населення відносно того, чи, прийшовши сьогодні, ми завтра не віддамо їхнє місто московському окупанту.

Приміром, у п’ятнадцятому році населення майже не було, а зараз люди, котрі виїхали в центральні чи західні регіони, повертаються до своїх домівок, починають працювати, активно відбудовуючи своє місто та домівки. Дуже багато повернулося дітей, активно функціонують дитячі садочки та школи.

— Що послужило поштовхом в зростанні довіри до Української держави?

—  У першу чергу вони мали можливість порівняти ідеологічні гасла, котрими Росія прикриває свої злочини, та справжнє, повсякденне, смертоносне обличчя “руського міра”.

Люди перестали метатися в сторони. Побачивши “руський мір” з середини, та опіку Української держави. Величезну роль тут зіграла робота місцевої адміністрації, яка веде чітку проукраїнську політику, що спрямована на розбудову Української держави, формуючи світогляд суспільства у державотворчому руслі загалом. І, як наслідок, народ усвідомив, що будувати державу зможе і повинен сам.

— На скільки важливою у даній ситуації є боротьба на інформаціному фронті?

— Робота російської пропаганди, що ведеться, приймається населенням десь на третій, четвертій лінії, і майже не сприймається населенням на території, де був безпосередній контакт із окупантом.

Важливо покласти наголос на вихованні молоді та дітей, так як це і майбутнє України.

Також не менш важливо, щоб молодь, котра перебуває в сірій зоні, по максимуму забезпечувалась державними пільгами. Батьки цих дітей побачать, що держава дбає про своє майбутнє, що по особливому сприятиме утвердженню державотворчої ідеї на місцях.

— Які настрої воїнів на даний час?

— Як загальна тенденція — дуже велика психологічна втома, люди втомилися чекати невідомості під обстрілами. Воїни хочуть активних дій, хочуть іти вперед і визволяти остаточно свою Батьківщину. Є, звісно, поодинокі випадки порушення військової дисципліни, але це як виняток.

Усе залежить від позиції держави стосовно воїнів. Бійці, котрі виконують свій обов’язок тут, на фронті, повинні мати впевненість у тому, що їхні родини захищені та забезпечені.  У нашому батальйоні у багатьох воїнів народилися немовлята, тож звісно, що вони хвилюються, на скільки зможуть забезпечити їм майбутнє.

Важливе ставлення суспільства до фронтовиків, розуміння і усвідомлення важливості та навіть святості обов’язку по захисту своєї землі. Це з однієї сторони укріплює дух воїна, а з іншої являється вагомим чинником у прийнятті ним рішення, чи повертатися йому на наступну ротацію.

 

Побажання та поради бойового комбата українському народу в нелегкий час війни

— Будьмо єдині, тому що тільки спільними діями зможемо отримати повноцінну перемогу і розбудувати державу. Пам’ятаймо, що легко нам не буде, бо, як говориться, найважче буває в кінці. Тож у жодному випадку не падати духом, а консолідуючи сили, кувати Перемогу нашого народу та забезпечити достойне майбуття для наших дітей та Української держави загалом! СЛАВА УКРАЇНІ!

Капелан Микола Мединський–Залізняк, керівник ГО “Фронтова капеланія Шлях Єднання”, клірик Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ

Автор фото Іванна-Калина Костюк

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up