«Ми зробили добру справу. Ганялися, щоб знешкодити вовка-падальщика»

«Ми зробили добру справу. Ганялися, щоб знешкодити вовка-падальщика»
  • Цієї статті скоріше всього не було, якби мисливці не отримали масу критики на свою адресу за те, що зробили добру справу, застреливши біля Блажіївки вовчицю.
  • Подробиці, що собою представляють вовки і висновки природозахисників — в нашій розповіді

Близько трьох тижнів тому поблизу Воскодавинець єгерем Леонідом Буренком був помічений вовк. Щоб попередити людей про небезпеку він повідомив, в яких місцях може з’явитися сіроманець в соцмережі.Тільки випадок, який трапився з хлопцем по дорозі від Сошанська до Воскодавинець, вніс корективи в роботу єгеря та мисливців.

Вовка відстежували мисливці трьох районів і за 2 тижні таки вполювали звіра. Щоб заспокоїти населення південно-східної частини Козятинщини мисливці повідомили на гарячу лінію газети «RIA-Козятин».

Друге — хотіли показати не роздерту пащу голови вовка, а зуби трирічної вовчиці. За зовнішніми ознаками саме по зубах вовка визначається його вік.

Відео дня

Роботу мисливців стали коментувати в статті розміщеній на сайті газети.

Хто коментував ситуацію з вовчицею з позиції педагога, чи з позиції захисника природи тих можна зрозуміти. Вони з своєї точки зору таки мали рацію. Але ж були такі, які мали позицію:«Ого скільки коментарів і я щось прокоментую». 

Писали коментарі навіть ті, що нічого не зробили для свійських безпритульних тварин, будучи на посаді при міській раді, а вовчиці так стало шкода, що аж на поезію потягло. Тільки про все по порядку.

Перш ніж розповісти про юнака з Воскодавинець і поголів’я ВРХ (верхньої рогатої худоби) Юрівки, Листопадівки, Тернівки, Малої Клітинки ми хочемо повідомити про висновки природозахисників, які займаються вовками з 1986 року. Вони переконані, що популяція вовків в Україні вже давно не контролюється. Ніхто точно не може сказати, скільки сіроманців є в Україні зараз. Розмножуються вони неконтрольовано. І хоч свої оцінки природозахисники дають дуже обережно, все ж допускають, що навесні після розмноження вовків в Україні їх може сягнути близько 7 тисяч. І це критична межа тому в Україні може початися вовчий демографічний вибух

Науковець Подільського державного заповідника Сергій Жила пояснює: «Якщо популяцію вовка не контролювати, то з’являються старі 10–12-річні вовки, які вже не можуть вполювати звіра в лісі, тому починають перебиратись ближче до людських поселень, де знайти їжу значно легше.

Вовк цінний звір, коли він є санітаром лісу. Поблизу людей — це звір, в якого нюх в 100 разів кращий людського. Тиск щелеп вовка поступається тільки тиску щелеп тигра і в два рази сильніший ніж у собаки. Вовк може розганятися до 60 км на годину, бігти зі швидкістю 9 км на годину вовк може цілий день і в такому ритмі він може бігти 100 км без відпочинку. Свою здобич може відчути на відстані півтора кілометра. А слово вовк означає тягнути, волокти здобич. А ще вовк дуже добре бачить вночі. В коментарях багато читачів обурювалися, навіщо мисливці забили молоду вовчицю.

Тож давайте розберемося, як на відстані пострілу можна було вичислити, то 12-річний вовк чи 3-річна вовчиця. Подругою старого вовка стала молода вовчиця, яка була на ту пору не санітаром лісу а сіроманка-падальщиця.

Вона не наробила біди людям лише тому, що на смітниках Козятинщини є дохла птиця, свині чи екземпляри рогатого стада. З розповіді мешканця Воскодавинець стало відомо, що близько 2 тижнів тому молодий чоловік приїхав з Козятина автобусом в Сошанське. До Воскодавинець автобус не пішов і юнак до місця призначення пішов пішки. На відрізку шляху хлопець помітив в полі тварину схожу на вовка. В юнака вистачило сил, щоб забратися на дерево і півтори години чекати поки сіра постать зникне з його поля зору. Так кого більше шкода —  вовчицю чи переляканого хлопця, який сидів на дереві?

В коментарях згадали, що шкода й лисів. Влітку минулого року від укусів лисів в перечислених вище селах захворіли на сказ 9 корів. Кого більше шкода — корівок, які давали молоко, їхніх господарів, які стали пацієнтами лікарні в черзі на прививку чи скаженої лисички?.

У лісі, вовк цінний звір, вони санітари лісу. На дорозі, в полі, в хліві чи курнику — це ворог людини.

Мисливці кажуть, що розраховували на знаних людей, а вийшло, що за добру справу вилили на себе стільки негативу. Це трапилося мабуть тому, що на Козятинщині мало кому доводилося зустрічатися з вовком. «Ми зробили добру справу. Ганялися, за ним, щоб знешкодити вовка-падальщика. Хто знав, що у нього у спільниках трирічна вовчиця, а паспорт вона не показувала. Тільки рано чи пізно ця мама залізла б до когось у хлів. Тоді постраждалі люди звинуватили б нас, сказали б майже місяць бродили вовки, куди ж наші мисливці дивилися», — додають козятинські мисливці.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач23

    Це до редакції питання. Як ви не наклали цензуру на фото з вбитою твариною, ми читаємо міську газету, а не журнал Відпочинок Єгеря! Вісім байдуже на того вовка. Фото ну прям ( піздец) вам зрозуміло.
  • Дмитрий Скилов

    Ой блять яку ви там добру справу зробили, застрелил того вовка ради забави, скоро взагалі нічого не залишиться з природи в Україні все відстріляли і засіяли, нашо було його стреляти, шо ви його зїли, чи продали? Я краще буду дивитися на вовків в полі чим на вас, далбаїбізм повний
  • Вячеслав Гончарук

    Це експерти не знали, що на Козятинщині є сміттєзвалища куди викидають дохлих тварин. Тільки природозахисники всеодно праві. Смітники від н.п. недалеко.
  • Читач64

    Самі собі заперечуєте: не йдуть до осель тому що є що їсти.... І а може нападуть на когось. Одні гадання. І намагання виправдати себе
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up