Московська і не тільки: майже два десятки наших вулиць прославляють російських діячів

Московська і не тільки: майже два десятки наших вулиць прославляють російських діячів
Фото ілюстративне
  • Після Євромайдану Україною прокотилася хвиля ленінопадів та декомунізації.
  • Нині ж у різних містах ініціюють перейменування вулиць, названих на честь російських політиків, літераторів та діячів мистецтва.
  • У Козятині ми нарахували таких більше десятка. Що це за вулиці і хто ті люди, на честь яких вони названі

У Львові спільнота ініціює перейменування більше трьох десятків вулиць, які увіковічнюють пам’ять російських діячів культури. За перейменування вулиць виступають і у Вінниці - вже зареєстрували відповідну петицію, щоб переназвати вулицю Московську, а Вінницьке історичне товариство звернулося до громади з приводу перейменування цілої низки вулиць. У Мукачево збираються замінити назви більше 60 вулиць, які стосуються російських та радянських діячів політики, літератури і мистецтва. А у Біляївці, що на Одещині, буквально вчора, 7 квітня вулицю Московську перейменували на Харківську.

 

Відео дня

У Козятині теж є вулиця Московська. І не лише вона. У місті велика кількість вулиць, які вшановують російських чи радянських діячів. Більшість із них стосуються постатей, що брали участь у визволенні безпосередньо Козятина чи України від німецької окупації в роки Другої світової війни. Втім є також вулиці, які вшановують російських діячів, які не мають стосунку ані до Козятина, ані до розвитку науки, культури чи літератури України. Загалом ми нарахували таких 16.

Науковці

Ім’я академіка Павлова знайоме нам усім із курсу шкільної біології. Іван Павлов вважається засновником найбільшої російської фізіологічної школи. Одна з вулиць у Козятині так і називається Академіка Павлова. Він - перший російський Нобелівський лауреат. Народився і помер на території сучасної росії. Крім того, як зазначає Вікіпедія, по смерті Івана Павлова перетворили на ідола радянської науки, хоча основні свої дослідження він проводив ще до утворення СРСР.

Російський біолог Мічурін, на честь якого названа ще одна вулиця, не такий популярний, як Павлов. Іван Мічурін вивів багато сортів плодово-ягідних культур. За даними Вікіпедії, Мічурін народився і помер на території росії, і свій внесок зробив саме у російську науку.

Ще один відомий російський науковець, на честь якого названа вулиця в Козятині - Мендєлєєв. Зі шкільного курсу хімії ми знаємо, що Дмитро Мендєлєєв - автор періодичної таблиці хімічних елементів, та насправді науковець є одним із авторів цієї таблиці, а ось Періодичний закон - це відкриття суто Мендєєєва. Народився і помер відомий хімік на території росії. Із Україною його пов’язує лише те, що він протягом року вчителював спершу у Сімферополі, потім в Одесі.

Вулиця Ломоносова названа на честь російського вченого Михайла Ломоносова. Народився і помер в росії. Працював у різних сферах науки, серед яких фізика, хімія, астрономія. З Україною його пов’язує лише те, що протягом року Ломоносов навчався у нашій Києво-Могилянській академії. І ще один цікавий факт - у 1755 році Ломоносов видав “Російську граматику”, прототипом якої стала “Граматика” Мелетія Смотрицького - пам’ятка української мови 1619 року.

Вулиця Баженова названа на честь російського архітектора Івана Баженова. Він розробив проект палацу в Санкт-Петербурзі, а також проект і макет перебудови палацу у Кремлі, який не був реалізований. Баженов народився і помер на території росії. Жодної споруди на території України він не спроектував.

Письменники

Ім’я Олександра Пушкіна нам добре знайоме і знову ж таки зі шкільного курсу, щоправда цього разу літератури. Поет вважається основоположником сучасної російської мови. І його іменем названа одна з вулиць у Козятині. Народився і помер у росії. Із Україною його пов’язує хіба що те, що він був проїздом у Дніпрі і гостював в Криму. А ще Пушкін написав поему “Полтава”, головним героєм якої є Гетьман Мазепа. І зображений Мазепа у цьому творі не з найкращого боку.

Постать Льва Толстого нам теж знайома нам з уроків літератури. Він вважається одним із найвідоміших російських письменників і його іменем теж названа вулиця у Козятині. Втім єдине, що пов’язує його з Україною - це те, що він відвідав декілька пам’яток у Києві і гостював у декількох українських містах. Народився і помер Толстой на території росії.

Вулиця Крилова названа на честь російського байкаря Івана Крилова. Народився і помер у росії. Написав більше двох сотень байок, але свій внесок зробив саме у російську літературу.

Одна із наших вулиць вшановує пам’ять російського письменника Максима Горького. Народився і помер на території росії. Неодноразово відвідував Україну, тут написав декілька своїх творів, тут з’явився на світ його перший син. Попри це Горький мав українофобські погляди. Як пише Вікіпедія, коли у 20-их роках одне з українських видавництв звернулося до Горького з пропозицією видати його твір “Мати” українською мовою, письменник заборонив це робити і у листі-відповіді написав, що його дуже дивує прагнення людей зробити “нарєчіє” мовою і те, що люди пригнічують “тих великоросів, які є меншістю в області цього “нарєчія”.

Вірші Володимира Маяковського, чиє ім’я носить одна з наших вулиць, ми теж читали на уроках літератури. Російський радянський поет народився у Грузії, помер в росії. Мати Маяковського мала українське коріння, а предки по батьковій лінії були з козаків Запорізької Січі. Тож він мав стосунок до України і міг би не потрапити до цього списку, якби не одне але - у самого Маяковського було двояке ставлення до нашої держави. В одному зі своїх віршів він висловлює захоплення українською мовою та Україною, в іншому називає українців “хохлами”, прославляє Москву і російську мову.

Льотчики і космонавти

Декілька наших вулиць названі на честь льотчиків і космонавтів. Одна з них - Комарова, увіковічнює ім’я Володимира Комарова, радянського льотчика-космонавта, який за успішний політ на кораблі “Восход” одержав звання героя Радянського Союзу. Народився у Москві, загинув під час посадки космічного корабля “Союз-1”.

Якщо прізвище Комарова багатьом може бути не відоме, то про іншого діяча, на честь якого названа вулиця в Козятині, всі точно чули. Ви вже певно здогадалися, що мова йде про Гагаріна, першого космонавта в історії. Юрій Гагарін народився і помер на території росії.

Одна з вулиць увіковічнює ім’я Валерія Чкалова - радянського льотчика-випробувача. Здійснив два на той час рекордні безпосадочні перельоти - з Москви до острова на далекому Сході і з Москви до Ванкувера (США) через Північний полюс. Народився і загинув на території росії, працював теж на території росії.

Полководці

Одна з вулиць носить ім’я російського полководця Олександра Суворова. Його вважають одним із засновників російської військової справи. Суворов народився і помер в росії. Брав участь у придушенні Коліївщини - національно-визвольного повстання українських козаків і селян у Правобережній Україні. Орден Суворова та Медаль Суворова серед державних нагород росії, якими відзначають військових та збройні формування.

Ще одна вулиця названа на честь Михайла Кутузова - російського полководця. Народився у росії, помер на території сучасної Польщі. Був головнокомандувачем російської армії в часи Французько-Російської війни 1812 року.

Опитування

Як ви вважаєте, чи треба перейменовувати ці вулиці?

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ульяна Черникова

    Хотите изменить название улиц? Начните с тех,которые говорят о войне,героях войны,армиях( ул.Олега Кошевого, 8-ая Гвардейская и т.д.).Зачем трогать ученого,открытием которого пользуется весь мир. Сначала надо думать,а потом делать,а то всех под одну гребёнку,и у людей надо спрашивать(им жить на этих улицах)
  • Лариса Цымбалюк

    Бачу з допису, що вулиця Валентини Терешкової так і не позбудеться "обнуления". Вже так себе ця космонавтика зганьбила, а вулиця і досі в селі Козятині носить ім'я цієї "дорогої" для мешканців істоти.

keyboard_arrow_up