На Грушевського вижили не всі «Шуберти». Що їм завадило?

На Грушевського вижили не всі  «Шуберти». Що їм завадило?
Повністю одужали лише дві черемхи з 18, що посадили два роки тому

Влітку 2018 року на вулиці Грушевського біля будинку 23 працівниками міської ради та за участі мешканців будинку були висаджені черемхи віргінські з мелодійною назвою «Шуберт».  Посадили дерева разом з грунтом в горщику.

Протягом тривалого періоду на вулиці Грушевського стояла ємність з водою, з якої працівники міської ради щоденно поливали «Шуберти».  Дерева перезимували і розпустилися навесні, наче росли там не один рік. Тільки в кінці літа минулого року дерева залишились без листя. Ми звернулися до відповідального за озеленення в місті заступника начальника по ЖКГ  Олени Шацької з питанням що сталося з деревами.

Вона пояснила, що за деревами був постійний контроль як з боку працівників міської ради так і мешканців будинку Грушевського 23  В кінці літа коли на деревах з’явилися перші ознаки хвороби, Олена Шацька звернулася до лісопатологів. Вони дерева оглянули і порадили обірвати з «Шубертів» листя та обробити їх препаратом.  Черемхи мали так зимувати, а після танення снігу повторно дерева обробили препаратом.

Тільки не всі «Шуберти» після призначених процедур вдалося реанімувати. Чи то на віргінську породу дерев тепла зима вплинула, чи подіяла якась інша причина – невідомо.. Умови для всіх дерев були однакові

Відео дня

Два «Шуберти» з 18, що були висаджені на Грушевського, розпустилися. Чотири деревця трохи відстають в розвитку. Вони потребують подальшого лікування. Для п’яти дерев, які знаходяться між життям і смертю, потрібна подальша реанімація. Хоча, як кажуть знавці лісу, в дерев рідко буває діагноз 50 х 50. Напівживе дерево ближче  до всихання. Для семи черемх «Шуберт» шелест листя як симфонія припинився навічно.  

Думки спеціалістів щодо того, що сталося з деревами, різняться. Лісопатологи припускають, що  деревам добре прижитися на новому місці завадило наявність на рослині листя і літня спека. Пересадка для дерева – стрес. Тож  посадку дерев потрібно проводити в період, коли рослина має впадати в сплячку, але ще має час щоб вкоренитися до морозів. Чи посадка навесні коли дерево прокидається від сплячки і на рослині не з’явилося листя.

Біологи кажуть, що дерево з контейнера можна висаджувати в будь-яку пору року, але кращий період для посадки дерев в горщику – осінь, коли дерево починає скидати листя. Не спеціалісти рослинного світу висловлюють свою думку. Кажуть: купиш вазон в магазині, він красивий півтора два роки, потім починає хворіти і пропадає.  Купуємо щепу в садівника на ринку, рідко яке дерево доживає до 10 років. Немає вже тих фруктових дерев які плодоносили по 60-70 років. Чи ми розучилися за деревами доглядати чи в продавців декоративних та фруктових дерев нічого особистого тільки бізнес? ф

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Валентина Швец

    Чому не поливали???
  • Ната Ковалёва

    Дуже, дуже шкода!!! Ми так раділи цим чудовим деревам!😥😥😥
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up