На кого розповсюджується амністія

На кого розповсюджується амністія

На початку вересня поточного року вступив в законну дію Закон України «Про амністію у 2016 році» від 22.12.2016 №1810- VIII.

Амністія спрямована на повне або часткове звільнення від покарання визна­ченої законом категорії осіб, винних у вчиненні злочину або кримінальні справи стосовно яких розглянуті судами, але вироки стосовно цих осіб не набрали за­конної сили.

Перед усім, амністія розповсюджується на тих, хто не вчинив тяжких та особливо тяжких злочинів.

Особливістю амністії є те, що в законі про амністію не персоналізуються особи, які вчинили злочини і на яких поширюється його дія, а лише вказуються певні кате­горії осіб і категорії злочинів - це і є основною відмінністю амністії від помилування.

Відео дня

Рішення про застосування чи незастосування амністії приймається судом стосовно кожної особи індивідуально після ретельної перевірки матеріалів особової справи та відомостей про поведінку засудженого за час відбування покарання.

Амністія  розповсюджується на неповнолітніх, вагітних жінок, на тих, у кого є неповнолітні діти чи діти-інваліди, самих інвалідів, хворих на активну форму туберкульозу, СНІДом, онкологічними захворюваннями, пенсіонерів, ветеранів війни, учасників ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та потерпілих внаслідок Чорнобильської катастрофи та тих, у кого є  батьки, які досягли 70-річного віку або визнані інвалідами першої групи, якщо в них немає інших працездатних дітей. Крім того, передбачено амністію  для осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції,забезпечення її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО у період її проведення, отримали статус учасника бойових дій.

Амністія не застосовується до осіб, яких засуджено до довічного позбавлення волі, та як і до тих, хто має дві і більше судимостей за умисні тяжкі і особливо тяжкі злочини. Крім того, злочини проти основ національної безпеки України, здоров’я та життя людини, суспільної безпеки (в тому числі тероризм) і міжнародного правопорядку, волі, честі і гідності людини, також злочини проти майна, тобто, грабіж при обтяжуючих обставинах, розбій, а також незаконне присвоєння земель, підприємств і так далі. Крім того, під дію амністію не підпадають особи, які засуджені за злочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення. Засуджених за посягання на авторитет органів державної влади, місцевого самоврядування, а також злочини проти громадських об’єднань і журналістів, військові злочини чи зловживання службовим становищем тощо.

Особи, які відповідно до закону про амністію підлягають звільненню від від­бування (подальшого відбування) покарання, звільняються не пізніше як протягом трьох місяців після опублікування закону про амністію.

Особи, щодо яких відповідно до закону про амністію застосовується скорочення терміну покарання, мають бути офіційно поінформовані про нове обчислення терміну покарання і про дату закінчення відбування покарання протягом місяця після опублі­кування закону про амністію.

Згідно чинного законодавства, питання про застосування амністії суд вирішує за ініціативою особи, яка підтримує публічне обвинувачення в суді чи здійснює нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у кримінальних справах, а також при застосуванні інших заходів примусового характеру, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян, органу або установи виконання покарань, а також за ініціативою обвинуваченого (підсудного) чи засудженого, їхніх захисників чи законних представників.

Кожен випадок щодо застосування амністії буде розглядатися окремо, а рішення буде прийматися індивідуально, після детального вивчення та дослідження відповідних документів.

Олена ЩАБЛЕВСЬКА, прокурор Калинівської місцевої прокуратури

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up