На одну вулицю Терешкової стало менше

На одну вулицю Терешкової стало менше
  • Вінницька область на другому місці в Україні за кількістю вулиць і провулків, названих на честь Валентини Терешкової.

  • У двох ОТГ колишнього Козятинського району теж були вулиці Терешкової, одна з громад із нею вже попрощалася

Улітку цього року ми вже писали про те, що на теренах колишнього Козятинського району є декілька вулиць, названих на честь Валентини Терешкової, першої жінки, яка полетіла в космос. Втім космонавтика — це лише її минуле, бо вона вже давно пішла у політику. Шість років тому депутатка Держдуми РФ від «Єдиної Росії» Валентина Терешкова голосувала за анексію Криму, а також підтримувала введення російських військ до України.

У деяких громадах, зокрема і Вінниччини, вже взялися перейменовувати вулиці Терешкової. Серед них Гнівань, Бершадська та сусідня з нами Калинівська ОТГ. Тут колишні вулиці Терешкової вже отримали нові назви. Здебільшого вони нейтральні і не увіковічнюють нічиє ім’я — Сонячна, Затишна, Юності. Лише одну перейменували на честь В’ячеслава Чорновола, ініціатора Акту проголошення незалежності України.

У колишньому Козятинському районі ми нарахували цілих п’ять вулиць Валентини Терешкової. Втім у двох наших ОТГ таких взагалі немає. Йдеться про Глуховецьку і Самгородоцьку громади. Натомість у Козятинській і Махнівській були. Козятинська ОТГ взагалі виявилася рекордсменом. Терешкова свого часу була дуже популярна у селах Козятин, Кордишівка, Сокілець і Титусівка, адже в цих чотирьох населених пунктах є по одній вулиці, названій на її честь. Ще у червні ми зверталися з цього приводу у міську раду, де нам повідомили, що ці вулиці перейменовувати будуть і питання у процесі вирішення.

Відео дня

А от Махнівська громада з вулицею Терешкової вже попрощалася. Там відбулася сесія, на якій розглядали питання про перейменування вулиць.

— У 2015 році, коли вийшов закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів», ми тоді перейменовували вулиці, але кілька вулиць забули, думали, що так пройде, а воно не проходить, — сказала секретар ради Нелія Маліванчук.

Як виявилося, у Махнівській ОТГ треба було перейменовувати не лише вулицю Терешкової. У селі Юрівка були вулиця і провулок Жовтневий. У Вовчинці — вулиця Радгоспна. У Немиринцях — вулиця Жукова. Усі вони підпадають під дію «Закону про декомунізацію», де вказано, що до символіки комуністичного тоталітарного режиму входять назви, пов’язані з річницею Жовтневого перевороту 1917 року, встановленням радянської влади на території України, а також імена осіб, які обіймали керівні посади у вищих органах влади та управління СРСР. Перші два пункти стосуються вулиць Жовтневої та Радгоспної, третій — вулиці Жукова, який свого часу був міністром оборони СРСР.

Відтак колишня вулиця Жукова у Немиринцях стала Польовою, Радгоспна у Вовчинці — Квітневою, провулок і вулиця Жовтнева у Юрівці — Заруддя. А колишня вулиця Терешкової у Махнівці отримала назву Затишна.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up