На сесії люди вимагали скасувати накази про відсторонення від роботи невакцинованих освітян

На сесії люди вимагали скасувати накази про відсторонення від роботи невакцинованих освітян
  • «Люди в безвиході покупляли собі сертифікати», — таке під час сесії заявила педагог музичної школи, яку тиждень тому відсторонили від роботи через те, що вона не зробила щеплення проти коронавірусу.
  • Сторонники антивакцинальної кампанії завітали на позачергове засідання депутатів міської ради.
  • Градус напруги у сесійній залі не спадав.

Вихідними на центральній площі Козятина провели народне віче, на якому обговорювали ціни на доставку газу і обов’язкову вакцинацію для працівників деяких категорій. Активісти підготували звернення до міської ради, яке розглядали обранці на позачерговому засіданні, що відбулося у понеділок, 15 листопада.

— До нас звертаються, щоб ми винесли на розгляд сесії наступні питання, — сказала міський голова Тетяна Єрмолаєва. — Перше: відкликати накази керівників шкільних та дошкільних навчальних закладів щодо протиправного відсторонення працівників від роботи. Попросили винести це питання на позачергову сесію.

Депутат Олександр Пузир запропонував заслухати представника віче Володимира Цимбалюка. Разом із ним до трибуни вийшла педагог музичної школи по класу фортепіано Наталія Романович.

Відео дня

— Зараз перед вами стоїть людина, відсторонена від роботи і я хочу вас запитати, тих, хто спокійно спить, спокійно їсть, спілкується зі своїми рідними, маючи для того певні засоби на існування, скажіть будь ласка, ви знаєте цю людину? — звернувся до депутатів Цимбалюк. — Назвіть її прізвище, ім’я. Або хоча б де вона працює.

— Вчителька музичної школи, якщо не помиляюся, — сказав Олександр Пузир.

— Романович Наталія Миколаївна, — доповнила серкретар ради Тетяна Римша.

— Вчительку з величезним педагогічним стажем незаконно, протиправно, з порушенням її прав, які надані Конституцією України і законами України, відсторонили від роботи з понеділка, 8 листопада, — продовжив Цимбалюк. — У мене до вас запитання: як жити людині, у якої є діти, у якої є сім’я, яка має право не лише на працю, а ще й на відпочинок, на достатній рівень життя, на охорону здоров’я. Як жити цій людині без засобів на існування?

— На підставі чого вас відсторонили від виконання ваших функціональних обов’язків? — звернувся до Наталії Романович депутат Олександр Євтушок.

— Справа вся в тому, що 8.11 був останній день моєї свободи, — відповіла Романович. — Символічно у Всесвітній день піаніста напередодні дня працівника культури за багаторічну і плідну працю, за всі мої заслуги і перемоги в області і в Україні мене профкомом, радою школи та директором відсторонено від роботи без збереження заробітної плати на невизначений термін з дитиною, без чоловіка, без аліментів. За те, що я не погодилася добровільно вакцинуватися.

Володимир Цимбалюк запропонував депутатам проголосувати за відкликання наказів директорів навчальних закладів, за якими невакцинованих працівників відсторонили від роботи, тому що вони, як висловився активіст, «носять геноцидний характер».

— Сесія не уповноважена відкликати накази, — сказала Тетяна Римша.

Після цього почалася полеміка стосовно того, чи є міська рада законодавчим органом. До слова, міська рада — це орган місцевого самоврядування.

— Ми говоримо про закони — це чудово, — не витримав депутат Артем Ольхом’як, який до цього не раз піднімав руку, щоб виступити. — Але про життя людей, про рідних, які вже померли від коронавірусу. Ви мені говорите: «За що жити людині?» Слухайте, а як вже не буде людини? У нас ситуація така, люди мруть. Є закон про захист людей від інфекційних хвороб. Ви будете говорити про статті, про закони, затягувати, а ріст буде далі і смертність буде далі і вже не буде кого захищати.

— А смертність від онкології, від судинних захворювань 80 %, — заперечила Наталія Романович.

— Скажіть це померлим від коронавірусу рідним, які теж не вірили, яких ви заводите, щоб вони не щеплювались, — сказав Ольхом’як.

Депутат Олександр Пузир сказав, що сесія не має повноважень скасовувати рішення директора Музичної школи і порадив Наталії Романович написати звернення до начальника культури і міського голови і після одержання відповідей звертатися до суду, а також найняти нормального адвоката.

Між депутатами і Володимиром Цимбалюком почалася полеміка стосовно того, як обранці можуть допомогти у цій ситуації.

— Допоможіть грішми, — врешті сказав Цимбалюк.

— Грішми? — перепитав депутат Сергій Перенчук. — То з цього б і почали.

— Надайте цій людині середню зарплату, у вас є гроші в бюджеті, якщо є на ремонти доріг, на вирізку дерев повальну є у вас кошти, то знайдіть, — продовжив Цимбалюк. — Скажіть, будь ласка, до кого цій людині звертатися по допомогу?

— До мене, — сказав депутат Сергій Матвіюк. — Нехай до мене звернуться як до депутата, я надам допомогу. А скажіть, будь ласка, це один у нас випадок?

— Дуже багато таких випадків, — сказала Наталія Романович. — У нас в музичній школі їх багато.

— У нашій громаді сім осіб, які не вакциновані, — уточнила міський голова.

— Неправда, — заперечила Романович. — Тому що я сьогодні спілкуюся з вчителями 4 школи, 5, 9. Про що мова? Люди в безвиході покупляли собі сертифікати.

— Це кримінальна відповідальність, навіщо ви це озвучуєте? — запитала Тетяна Єрмолаєва.

— А як же мені це не озвучувати?! — сказала Романович.

— Якщо у вас є такі факти, зверніться в поліцію, — сказала депутат Аліна Діденко.

У сесійній залі виникла словесна перепалка. Напруга зросла знову, коли вийшов активіст і заявив, що людей заставляють вакцинуватися.

— Навіть мої колеги, я сам працюю на залізниці, моїх колег вже будуть заставляти, бо вже сказали до такого то числа якщо не провакцинуєтеся, буде питання про звільнення з роботи, — сказав чоловік.

— Не звільнення, відсторонення, — заперечила секретар ради.

— Тут є залізничники, депутати? — запитала міський голова.

— Якщо особисто мене це стосується, я поясню, — сказала депутат Тетяна Костюк. — Я залізничник, працюю 20 років. Я провакцинувалася перший раз Пфайзером, другий раз Пфайзером. Я прищепила свою маму 74 роки, яка має тромбофлебіт, захворювання варикозне, гіпертонію. Я її провакцинувала, провакцинувала 18-річного сина. Люди дійсно відповідальні за своє життя.

Наостанок Володимир Цимбалюк запропонував поставити на голосування питання про те, щоб надати фінансову допомогу усім працівникам, яких відсторонили від роботи через відсутність щеплення, до того часу, поки не вирішиться питання з судом. На що депутат Аліна Діденко сказала, що зараз кінець бюджетного року і депутатські фонди обміліли, тому надати допомогу всім не зможуть.

Звернення активістів депутати взяли до відома. Воно, до речі, стосувалося не лише відсторонення від роботи невакцинованих працівників, а й тарифів на газ та електроенергію і вирізки дерев у Козятині.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (49)
  • Татьяна Цюцюра

    Велике питання до автора. З якого пальця ви висмоктали те, що ми антивакцинатори. Ми хоч одну людину відмовили від вакцинації? Кожна людина має сама вирішити, вакцинуватись їй чи ні. Якщо до ваших мізків ще не дійшло, то ще раз повторюю, МИ ПРОТИ ПРИМУСОВОЇ ВАКЦИНАЦІЇ!!!!!!!!!! Вибір кожної людини має бути особистим. Таке право їй гарантує КОНСТИТУЦІЯ.

    Читач00 reply Татьяна Цюцюра

    Респект.
  • Наталия Романович

    Мій комент відфільтровано!!!
    🐏🐏працюють вправно!!!
    Є скрін у фб🙃🙃
  • Микола Співаченко

    Я не проти вакцинації,я проти профанації,Це справа медиків,Якщо людей ввели в правові відносини,то й відповідь буде відповідна  .Вакцинування добровільне,що свідчить табличка в кабінеті про Вакцинування, Все це шобло,порушило права про соціальний захист людей,штурмує і примушує людей через недолугих керівників виконувати злочинні накази,Вакцинування добровільне,,Є перелік вакцинувань,узаконених,сертифікованих.А на даний момент,відстороняютть від роботи порушуючи норми кзоту і Конституції України,ще й вимагають сертифікат, Не шановані мною керівники,ви думаєте разом з профспілками що ви робите?! Це не ваші обов'язки.
  • Oksana Troximets

    Знаю Наталю Романович багато років і з впевненістю на 💯 відсотків можу стверджувати, що вона не є впертим антивакцинатором і не прийшла на сесію за фінансовою допомогою. Вона прийшла, щоб  захистити свої права і права тисяч таких, як вона відсторонених ні за що працівників. Але, як видно, не склалось...Зате газетка  написала про це , як завжди, так як підказала фантазія

    Читач78 reply Oksana Troximets

    примітка: відсторонених за тотальну тупість

keyboard_arrow_up