На Сорочинському ярмарку співали, танцювали, жартували

На Сорочинському ярмарку співали, танцювали, жартували
Циганка (Ольга Яворська). Ворожить хлопцеві

Бібліотекар Лариса Дорошенко разом із семикласниками школи № 2 провела літературно-музичний вечір «Мереживо життя в творчості Миколи Гоголя». На заході, присвяченому 210-ій річниці від дня народження письменника, відтворили атмосферу Сорочинського ярмарку.

— Гоголь — загадкова особистість, — каже Лариса Дорошенко, організатор. — Не всі його розуміють, бо в нього складні твори, пов’язані з містикою. Але інший бік його життя та творчості мало хто знає. Його прадід був священиком. Містичні повісті Гоголя, такі, як «Вій» чи «Вечори на хуторі поблизу Диканьки» — це боротьба добра зі злом.

► Максим Білецький із піснею «Ой під вишнею, під черешнею»

Відео дня

Гостей заходу ознайомили з біографією письменника та запросили відчути дух колишнього ярмарку. Адже раніше це був не просто ринок, де купували усілякі речі. Це ще й був майданчик, де талановиті люди демонстрували свої вміння.

► «Подоляночка» у виконанні ансамблю «Елегія»

Мар’яна Куманецька постала перед глядачами в образі дівчини, яка купує тканину. Для неї сцена — другий дім. Раніше вона займалася танцями, тому звикла постійно виступати перед аудиторією.

— З творчістю Гоголя знайома, — каже дівчина. — Читала його «Вечори на хуторі поблизу Диканьки». Найбільше мені сподобався образ Оксани. Взагалі я люблю читати українську літературу. Обожнюю художні твори. Нещодавно прочитала «Лолу» Ізабель Абеді. Це історія про повсякденне життя дівчинки-підлітка.

► Запальний циганський танок від ансамблю «Феєрія»

Учень 7-А класу Кирило Сабадаш втілив на сцені три образи. Хлопець грав Степана, який загубив черевика, юнака, якому ворожила циганка та був ведучим. Каже, трохи плутався, бо ролей було багато. Але тексти запам’ятовувалися легко завдяки своїй кумедності.

— Я регулярно відвідував репетиції, — розповідає Кирило. — Вчив, щодня вдома тренувався і перед дзеркалом, і батькам розказував, і бабусям. Найбільше сподобалося грати хлопчину, якому циганка ворожила. Ця роль весела і сама сценка запальна. Це не перший мій виступ. Я бував у багатьох містах Польщі з ансамблем «Подольський квят». Колись ходив на танці, брав участь у «Пролісках надії». Виступав від театрального гуртка у польській недільній школі. Восени майже щороку їжджу на всеукраїнський конкурс читців польської поезії. Не раз займав перші місця.

► Марія Святюк співає пісню «Україна»

На літературному вечорі усе було, як на справжньому ярмарку. За прилавком продавці-актори розхвалювали свій товар. Виступали співаки та танцювальні колективи. Читали гуморески й жартували. Сперечалися дід з онуком. Стецько (Михайло Янковчук) загравав з дівчатами. Циганка (Ольга Яворська) ворожила хлопцеві й видурила гаманець. Степан (Кирило Сабадаш) прокинувся без одного чобота.

— Буває, заходи дуже важко даються, — ділиться враженнями організатор. — А тут було все легко. Багато зустрічалося добрих людей, які мені допомагали. За всі 30 років організація цього вечора видалася мені найлегшою. Бо зазвичай виникають якісь проблеми.

Олена УДВУД

Читайте ще:


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up