На тарифному майдані громада вирішила захищатися всіма доступними методами

На тарифному майдані громада вирішила захищатися всіма доступними методами
  • Козятинська громада в останній день січня зібралася на черговий тарифний майдан.
  • Перед присутніми виступили активісти. Вони зачитали звернення до міської ради, щоб вона розслідувала як газогін громади став власністю облгазу

Нагадаємо:

Коли до початку зібрання щодо непомірних тарифів на енергоносії залишалося 10 хвилин Едуард Дембіцький, якого на минулій зустрічі обрали головою Козятинського тарифного майдану, поділився на ту пору з не багатьма присутніми, як проходила Всеукраїнська протестна акція, яка завершилась під посольством США. В основному 25 січня протестували підприємці, яких підтримали автомобілісти і учасники тарифного майдану. Домовились, що підприємці, тарифні майданівці та автомобілісти наступного разу координуватимуть спільні дії і вимоги та будуть добиватися справедливості разом.

Коли на годиннику було рівно 12, козятинчани, яких за приблизними підрахунками було близько 70 осіб, пішли на звичне місце —  до сходинок біля будинку культури. Дехто з присутніх нарікав, щодо до останнього не знали, що відбудеться тарифне зібрання. Вирішили, що треба передавати одні одним, що кожного тижня будуть тарифні зібрання в Козятині доти, поки не переглянуть тарифи на комунальні послуги. 

Відео дня

Голова Козятинського тарифного майдану Едуард Дембіцький зачитав заяву  до керівництва і депутатського корпусу Козятинської громади. Він зазначив, що Вінницяоблгаз безпідставно встановлює тарифи на природний газ та газопостачання, який проходить по приватним газовим мережам громади міста Козятина

 — Звертаємося до Вас та депутатів міської ради щодо перевірки підстав переходу у власність Вінницяоблгазу газових мереж ОТГ, – казав пан Едуард. – Другим пунктом звернення ми пропонуємо міській раді прийняти у комунальну власність всю газову мережу ОТГ. Тобто передаємо нашій комунальній власності наші мережі і не платимо за транспортування газу. Третє: Рішення міської ради просимо опублікувати в засобах масової інформації і на сайті міської ради, – сказав Едуард Дембіцький.

Потім голова тарифного майдану розповів як можна боротися зі свавіллям газовиків. 

– Платити чи не платити за транспортування газу, це справа кожного. Але платити за те, що вони там придумали ні в якому разі не треба. Тому пропоную написати заяву у РГК, щоб вони підрахували, скільки ви переплатили за транспортування газу у 2019 році і скільки ви повинні сплатити по відношенню до використаного газу у 2020 році. – казав Дембіцький. – А щоб до вас не прийшли перекривати газ, на воротях треба повісити табличку як газовики повинні діяти в межах закону. Адже перекрити вам можуть газ тільки за рішенням суду.

Правозахисник Володимир Цимбалюк розпочав свій виступ розгорнувши газету з обличчями новообраних депутатів міської ради і запитав:« Де вони? Ми їх обирали, щоб вони вирішували питання громади.» Потім розповів присутнім, що робити, коли до споживачів газу приходять газовики з бажанням перекрити газопостачання без рішення суду. 

– Про такий факт телефонуйте на 102. Коли служба 104 порушує закон, то й ви можете звертатися до правоохоронців, що до вас увірвалися невідомі. Громадянин має бути захищений державою. Коли конституційні права громадян порушуються вони самі мають право захищатися всіма доступними методами– казав пан Володимир.

Віктор Рудь доповнюючи правозахисника зауважив:«Я нікого не закликаю вдаватися до чогось подібного але був випадок, коли споживач газу написав в поліції заяву, що у нього з появою в будинку газовиків пропала велика сума грошей. Газовики два місяці бігали за абонентом, щоб той забрав з поліції заяву. Коли в газовиків совісті немає, чому вона має бути в тих, в кого хочуть забрати останнє?»

Валерій Савченко з паном Павлом підняли питання тарифу на воду. 

— Мені прийшла відповідь від державного регулятора цін НКРЕКП. Вони повідомили, що коли мало відбутися подорожчання ціни на воду в 2020 році, то державний регулятор запрошував на зустріч керівників місцевого врядування. – казав пан Валерій. – І в тому ж документі повідомили, що місцеве керівництво проігнорували таку зустріч. Вони мають вищі ніж в простого народу зарплати, то навіщо їм та вода, яка тече в кранах козятинчан. Якби козятинські можновладці побували на тій зустрічі можливо у нас не був би тариф більше 41-ї гривні.

Пан Павло каже:« Минулої нашої зустрічі я задав питання міському голові Тетяні Єрмолаєвій, чому наш водогін ми не беремо на баланс громади. Вона відповіла, що у Бердичеві взяли і водоканал має 30 мільйонів боргу, у нас будуть всі 60. Я спілкувався з бердичівчанами. Їх тариф близько 30 гривень не влаштовує і вони перестали платити, то чи козятинчани по 47 гривень готові платити за зелене болото.»

На завершення тарифної акції, яка тривала близько півтори години, Едуард Дембіцький та Віктор Рудь закликали козятинчан набиратися колективного імунітету вживаючи чисто український продукти — сало, часник та цибуля. Адже до тарифної перемоги нам доведеться ще трохи виходити.

Коли люди розійшлися, ми поцікавилися думкою правозахисника Цимбалюка. Заклик не платити може діяти на думаючу за народ владу, а як буде, коли у Верховній раді проголосують закон Третьякової відбирати в людей житло за комунальні борги.

—Такого закону у Верховній раді не проголосують, – впевнений Володимир Цимбалюк. –Це суперечить закону, прямої дії конституції України Стаття 60 не виконувати завідомо злочинні дії, – сказав правозахисник Цимбалюк.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up