«Найдорожча мить, коли нове життя береш на руки і показуєш його щасливій мамі»

«Найдорожча мить, коли нове життя береш на руки і показуєш його щасливій мамі»

В неділю, 21 червня, лікарі, медичні сестри, фельдшери, акушерки, лаборанти і  інші представники медицини, серед яких понад 800 козятинських медиків, відзначають своє професійне свято — День медичного працівника. Вперше на державному рівні це свято почали святкувати ще до розвалу союзу. Стало доброю традицією вшановувати кращих представників цієї професії в незалежній Україні. День медичних працівників завжди символічно припадає на вихідний день — неділю. Адже професія медика для людей, які обрали її, не завжди дозволяє на всі сто насолодитись відпочинком у вихідні дні.

  • Іноді медичним працівникам, щоб зберегти комусь життя, доводиться жертвувати своїм сном та власним здоров’ям.
  • Серед таких бригада екстреної медицини: фельдшер Володимир Савчук та водій карети швидкої Микола Липський, з якими нам вдалося поспілкуватися за декілька годин до їх професійного свята.
  • Саме їхня бригада під час нашого візиту була на чергуванні.

Нас цікавило, як вони обоє прийшли в медицину і чи не жаліють, що вибрали професію медичного рятівника.

Володимир Савчук в тамдемі з Миколою Липським працюють пліч-о-пліч більше  двадцяти років. 

— Стати медичним працівником це була мрія чи так вийшло? — запитуємо Володимира

Відео дня

— Так вийшло, — каже він. Але щоб була можливість заново обирати професію обрав би цю саму.

Не уявляє себе без червоного комбінезона водій швидкої допомоги за статусом, а по факту — працівник медицини Микола Липський

Ще ми запитали в працівників екстреної медицини, який епізод в їхній роботі запам’ятався найбільше.

— Звичайно, — каже Володимир Савчук, —це перший виклик, перший приїзд до хворого. Тільки цей епізод в моїй роботі і в цілому в житті став другорядним і незрівнянний з епізодами — коли дитятко проситься на світ раніше ніж породіллю вдається доставити до пологового відділення.Та мить, коли береш на руки нове життя і показуєш його щасливій мамі, запам’ятовуються на все життя. А таких епізодів за роки роботи в мою зміну було чотири і всі хлопці (додає колега по цеху екстреної медицини Микола Липський)

— А як вам працюється під час карантину? 

— Маємо екіпірування самого надійного захисту безпеки. Було пару викликів підозри на корона вірусну інфекцію, — кажуть хлопці в червоному, — тільки всі вони на щастя для пацієнтів не були підтвердженими лабораторними пробами

— Як будете відзначати своє професійне свято?

— Керівництво нас вже привітало, а ми відзачемо в родинному колі

— І наостанок, що для вас самих свято День медичного працівника?

— Це день піднесеного настрою та вітаннями друзів по роботі. Якби люди не хворіли то для нас медиків День медичного працівника був би кожен день, — висловились обоє працівників екстреної медицини.

Трохи історії і цікавих фактів з медицини

Лікарі почали носити білі халати в другій половині 19 століття, а масовими вони стали під час епідемії іспанки. Англієць Джозеф Лістер висунув теорію про "антисептичність" цієї форми, а віра в це знадобилася у боротьбі з пандемією. Нині вважається, що білий колір халатів викликає довіру у пацієнтів, втім, ймовірніше за все, біла форма одягу дозволяє краще слідкувати за стерильністю.

Лікарі залишають губки та інші медичні інструменти всередині своїх пацієнтів близько 6000 разів на рік.

В Індії діє цікавий закон. Індійські лікарі повинні виписувати рецепт великими літерами, щоб запобігти нещасним випадкам, що можуть бути викликані неправильним тлумаченням їх по почерку

Аби довести, що бактерії хелікобактер пілорі можуть викликати виразку шлунка, Баррі Дж. Маршалл випив культуру H. pylori, внаслідок чого розвинув виразку. Втім, після цього він успішно вилікував її антибіотиками, а за своє відкриття у 2005 році отримав Нобелівську премію.

Першу трансплантацію серця від людини до людини здійснили 3 грудня 1967. Першопроходцем став лікар на ім'я Крістіан Барнард.

Близько 64% ​​медиків заявляють, що працюють понаднормово. Деякі лікарі можуть працювати аж 60 годин на тиждень.

Найдавніший письмовий запис, в якому згадується практика медицини – Кодекс Хаммурапі в Месопотамії з 18 століття до нашої ери. Цей розлогий кодекс законів містив у собі інформацію для медиків про виплати за успішне лікування та покарання за медичну невдачу. Наприклад, оплата була кращою, якщо вилікувати заможну людину. Але якщо цього не виконати, то це може призвести до втрати руки. 

Найдавніша документація про офіційну лікарню з лікарями та пацієнтами походить з V століття нашої ери, а саме зі Шрі-Ланки. 

Жінки освоюють медичну професію ще з часів Древнього Єгипту, в основному як «багатопрофільні лікарі» та акушерки. Однак у 18 столітті на Заході почали вважати, що інтелектуальна освіта шкідлива для жінок і до 19 століття жінки були витіснені з медичних посад – залишились лише медсестри та акушерки. 

Пластична хірургія існувала ще за часів Древнього Єгипту, але вважається, що ця галузь почала активно розвиватись під час Першої світової війни.

Дивіться ще:

Плеяда поздоровлень до Дня медичного працівника: як вітали козятинських лікарів
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up