Найпоширеніші козятинські прізвища

Найпоширеніші козятинські прізвища
Можливо, серед людей у цій черзі теж є хтось іх прізвищем Заїчко
  • Чи знали ви, що наше місто — найбільший в Україні осередок носіїв прізвища Заїчко?
  • Такі дані проекту генеалогічного товариства «Рідні».
  • Які ще прізвища поширені у Козятині і не тільки — дізнавалися наші журналісти.

Працюючи над публікацією про старовинні козятинські кладовища, я відвідала польський цвинтар. Серед вцілілих могил було поховання чоловіка на прізвище Заїчко, датоване 1944-им роком. Досить нетипове для цього кладовища і зовсім не схоже на католицьке. Тож я вирішила перевірити, яке коріння має це прізвище — українське, російське чи польське. І натрапила на цікавий факт. Виявляється, Козятин — один із найбільших осередків прізвища Заїчко.

У травні 2017 року генеалогічне товариство «Рідні» запустило інтернет-проект з інтерактивною картою, за допомогою якої можна відслідкувати поширення того чи іншого прізвища по всій території України. Усе, що необхідно — ввести в рядку пошуку на сайті прізвище, натиснути «Enter» і система видає регіони, де це прізвище найбільш поширене. Як пояснював виданню «Zbruc» представник проекту, автори використовують власну базу даних з різних відкритих джерел.

Саме на сайті генеалогічного товариства «Рідні» мені трапилася інформація про те, що Заїчко — поширене у Козятині прізвище. Якщо вірити даним інтерактивної карти, то у самому Козятині налічується понад 100 Заїчків і наше місто перше в переліку осередків носіїв цього прізвища.

Відео дня

Чи справді у Козятині мешкає більше ста людей з прізвищем Заїчко, точно невідомо. Але те, що носіїв цього прізвища у нас дійсно багато, доводять кілька фактів.

У мережі Фейсбук ми спробували знайти користувачів із прізвищем Заїчко, які вказали Козятин як рідне місто чи місце проживання. На наш запит видало 44 людини, у яких місто Козятин вказане латиницею як «Kazatin» і два користувачі, у яких місто вказане як «Koziatyn». Загалом 46 людей.

На цьогорічних місцевих виборах серед кандидатів у депутати до Козятинської міської ради було чотири чоловіка з прізвищем Заїчко:

— директор школи № 9 Олег Заїчко, народився в селі Козятині;

— директор ТОВ «Атлант Паркет» Віктор Заїчко, народився в Іванківцях;

— керуючий справами виконкому Козятинської міської ради Сергій Заїчко, народився в Іванківцях;

— завідувач господарством Козятинського районного медичного центру первинної медико-санітарної допомоги Олександр Заїчко, народився у Козятині.

Лише у двох із них співпадають по-батькові, усі четверо народилися у проміжку між 1960–1972 роками.

На сайті Козятинської ліцей-коли ми знайшли наказ за 2017 рік про переведення учнів 1–3, 5–8 класів і других курсів. Серед прізвищ дітей Заїчко трапляється тринадцять разів. Усі учні різних вікових категорій, лише у деяких співпадають по-батькові.

Зауважимо, що жодне інше прізвище не повторюється у списку так часто.

Один із місцевих Заїчків — фотограф Олександр. Він каже, що у Козятині серед його знайомих однофамільців вистачає.

Ще одне прізвище, осередком поширення якого є Козятин — Кесарчук. За версією інтернет-проекту «Рідні», найбільше носіїв цього прізвища мешкає у Кордишівці. Наше місто — на другому місці. Тут варто зауважити, що трапляються різні варіації цього прізвища, до прикладу, Кисарчук.

Особисто я знаю трьох людей з таким прізвищем. Одна з них — козятинчанка Наталія Кесарчук, працює в бібліотеці. У моїй школі навчався хлопець із таким прізвищем. Дівоче прізвище моєї колеги, журналістки Лесі, яка родом із Кордишівки, теж Кесарчук. Вона підтверджує, що у Кордишівці справді багато Кесарчуків. Це чи не найпоширеніше прізвище в селі.

— Є просто однофамільці, бувають випадки, коли родичі, — каже Леся. — Мабуть, в Кордишівці була мода на це прізвище. От це моє дівоче прізвище і самій стало цікаво, від чого воно походить.

Крім Заїчків та Кесарчуків у Козятині багато й інших прізвищ, які широко поширені в Україні. До прикладу, Шевчук. Це прізвище посідає 11 сходинку за кількістю носіїв по всій країні. За версією проекту «Рідні» у Козятині мешкає майже дві сотні Шевчуків, а загалом на Козятинщині таких 350.

На 12 сходинці серед найпоширеніших прізвищ — Поліщук. За версією того ж таки проекту, у Козятині Поліщуків понад дві сотні, а в районі — більше 300.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up