Не одними лише залізничниками. На кого вчать у нашому училищі?

Не одними лише залізничниками. На кого вчать у нашому училищі?
«На кожного створюється особова справа». Наталія Шендрик розповідає про зарахування

Освіта. Вступна кампанія у розпалі. Свої двері для абітурієнтів відчиняють навчальні заклади, серед них і наше училище. У ньому готують не лише залізничників. А ще видають сертифікати міжнародного зразка, за якими можна працювати за кордоном

Вступна кампанія у Козятинському міжрегіональному вищому професійному училищі залізничного транспорту почалася ще 10 травня. Попри те, що навчальний заклад має таку назву, тут готують спеціалістів не лише у сфері залізниці.

— У нас професії різні, не лише залізничні, — розповідає відповідальна секретарка приймальної комісії Наталія Шендрик. — Хочеш, навчайся на автомобіліста, хочеш, на кухаря-кондитера чи електрика. У нас усі спеціальності безкоштовні, окрім помічника і провідника.

До нас їдуть з усієї України

Для того, аби вступити до навчального закладу, треба зібрати необхідні документи, прийти із ними до приймальної комісії та написати заяву. Зробити це можна до 26 серпня включно.

Відео дня

— На кожного створюється особова справа, — продовжує Шендрик. — Сюди входить заява, характеристика, анкета, копія паспорта та ідентифікаційного коду, документ про освіту. До того ж, вступники пишуть автобіографію.

Перевіряють не лише документи, а й вік.

— Тим, хто вступає після 9 класу, у березні вже має бути 15 років, — пояснює відповідальний секретар. — Скажімо, прийшла дитина вступати на помічника. Якщо їй буде 15, наприклад, лише у червні, липні, серпні, вона не підходить за віком. Тому що коли через три роки буде випускатися, їй потрібно проходити поїзну практику. Вона триває з березня до червня. А як практику не пройти, то не станеш помічником.

 

Зараховують абітурієнтів без випробувань. Окрім тих, хто вступає на спеціальність «Помічник машиніста електровоза, тепловоза». Для них проводитимуть співбесіду з 13 до 15 серпня. Все тому, що на цю спеціальність найбільший потік учнів.

— Я завжди дітям кажу: «Тут у вас є можливість прийти і почати життя з нового аркуша», — продовжує Наталія Шендрик. — Сьогодні приходив до нас хлопчик вступати на слюсаря з ремонту автомобілів. Ще нещодавно до нас приходила дитина. Тут навчалася її мама, тато, брат. Тобто, буває так, що цілими династіями у нас вчаться.

До нашого училища вступають не лише козятинчани. Приїжджають на навчання з усієї України.

— Цього року приїжджали до нас із Вінницької, Херсонської, Житомирської, Черкаської, Чернівецької областей. Чують про нас, що ми хороший навчальний заклад, і їдуть, — каже відповідальний секретар.

Гуртожиток і стипендія

Для тих, кого зарахують, навчання почнеться першого вересня. Якщо на якусь із спеціальностей не вистачатиме учнів, продовжать вступну кампанію у вересні.

Протягом першого семестру усі студенти отримують 500 гривень стипендії. Вона називається академічною. Незахищені верстви населення, наприклад, діти з багатодітних чи малозабезпечених родин, а також діти учасників АТО/ООС отримують соціальну стипендію у такому самому розмірі.

На початку другого семестру вивчають успішність. Визначають середній бал. Якщо він дорівнює семи і більше, учень продовжує отримувати стипендію. Якщо ж нижче, виплати скасовуються. Це правило стосується лише академічної стипендії.

Учні можуть проживати у гуртожитку. Окремо функціонує чоловічий, окремо — жіночий. Він платний, але там хороші умови. Якщо учень має пільги, то проживає безкоштовно. У гуртожитку є телевізори, кухні з електроплитами, душ, холодильники, пральні машини, безкоштовний інтернет.

— Від навчального корпусу йти хвилин 10–15, — розповідає Шендрик. — Гуртожиток біля магазину «Барвінок». І від залізничного вокзалу 5 хвилин. Це дуже зручно, бо приїхав і не треба далеко сумки тягати. У нас там є охорона, є черговий, щодня майстри приходять на перевірку. Так само директор і його заступники.

Під час навчання учні можуть опанувати кілька спеціальностей. За бажанням вони відвідують курси і після завершення отримують посвідчення про додаткову спеціальність.

— Є такі, що хочуть і працювати, і навчатися, — продовжує відповідальний секретар. — Але у нас заочного відділення немає. Хоча може бути так, щоб дитина і навчалася, і працювала. Але робота має бути не пізніше 21 години. Бо наші учні — неповнолітні діти. Десь ти можеш кілька годин підпрацьовувати, але це має знати майстер і директор.

Можна працювати за кордоном

Козятинське училище видає учням сертифікат міжнародного зразка IES. З його допомогою випускники мають змогу працювати у будь-якій країні світу. Цей документ платний, на відміну від звичайного диплома. Він видається у друкованому та електронному варіанті англійською та українською. За потреби можна отримати офіційний переклад 25 мовами.

Практикуються випускники не лише в Україні.

— Наші діти їздять проходити практику за кордон, — каже Наталія Шендрик. — Наприклад, у Болгарію. Працюють там помічниками кухаря. Плюс кухарі можуть проходити практику у Херсонській області в санаторіях. Ми укладаємо договори.

Якщо учні вступали на базі 9 класів, після випуску вони можуть подати документи до коледжу і їх одразу зарахують на третій курс. А потім їх переводять на третій курс університету. У цьому полягає перевага над одинадцятикласниками, які після навчання в училищі зараховуються на перший курс коледжу.

— Це називається ступенева освіта, — пояснює Шендрик. — Діти переходять у коледж залежно від того, на якій спеціальності навчалися. Якщо залізнична спеціальність — то у залізничний коледж. Якщо на оператора-обліковця, то йдуть у Вінницю. Ті. хто вступив на базі 9 класів, навчаються у коледжі за скороченим терміном — рік і 8 місяців.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Vlad Ostapchuk

    Хочу довести до Вашої уваги, як випускник училища. Міжнародний сертифікат видається не всім, а за окрему плату. До речі, в цьому закладі все робиться за "окрему плату". Тому заклик абітурієнтам: "Готуйте гаманці батьків". Дякую.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up