Не всі діти шкіл району харчуються

Не всі діти шкіл району харчуються

Голова громади не бере відповідальність на себе

 

У селі Козятині є школа I-III  ступеня № 9. Тут навчаються діти, нічим не гіршіі від дітей інших шкіл. Та стали вони заручниками ситуації, що в столиці називається реформою, а на місцях “нерозберихою”.

Раніше на освіту виділялися кошти, яких вистачало на харчування дітей. Тепер ці витрати лягають на місцеві бюджети. От і вийшло, що тьоті і дяді, які так люблять дітей, не знають, що з тими дітьми робити. Усі розуміють, що проблему потрібно вирішувати. Тільки коштів ні в районному бюджеті, ні в бюджеті сільської ради на дітей не вистачає. І трохи дивно, що звітуючи про мільйонні витрати, з обох бюджетів не можуть знайти якісь тисячі  на дитяче харчування.

Щоправда, районна рада бере на себе витрати на харчування дітей всіх пільгових категорій 5-11 класів. А сільський бюджет опікуватися має харчуванням та підвозом учнів 1-4 класів.

Відео дня

Але відділ освіти Козятинської районної  державної адміністрації видав черговий документ, від 1 березня 2017 року: “У зв’язку з тим, що субвенції від сільських та селищних рад не надійшли до районного бюджету на харчування учнів 1-4 класів (гарячі обіди), на гарячі сніданки для учнів, що підвозяться до місця навчання, наказую керівникам навчальних закладів району Козятинської СЗШ-I-III ст.№ 9 (Заїчку О. Б.) Кордишівської СЗШ I-III ст. (Зорук Г.І.) Пиковецької ЗНВК I-III ст. школа - дитячий садок (Безнальку Ю.М.), Іванковецької СЗШ - I-III ст. (Скляр Л.С.) призупинити харчування учнів 1-4 класів та учнів, які перевозяться у вище перечислених школах. А питання про призупиненя організації харчування у вище згаданих закладах пропонується довести до відома батьків…”

Головиха включила “дурня

Та батьки учнів у селі Козятині були повідомлені значно раніше. Вони зустрілися з головою Козятинської сільської ради Тетяною Катерезюк на сході села. Та головиха була невблаганна. Прозвітувавши про кошти, вона, за словами односельчан, сказала таку фразу: “Краще проїсти ці кошти? Чи зробити дорогу до цвинтара? Бо вже й пройти не можна!”

Дорога, звичайно, потрібна. Але дітей ми любимо більше. Тим більше, що обіцяв допомогти у фінансуванні шкільних обідів підприємець Віктор Сагайда. Та це не переконало голову сільської ради.

Активісти з батьків учнів школи №9 Світлана Осіпчук, Олена Стрикозова, Наталя Сидорук і голова батьківського комітету школи Ігор Мартинюк всі наведені вище факти підтвердили. Вони зауважують, якщо питання не вирішиться позитивно, то багато учнів перейдуть в інші школи.

Газета “RIA-Козятин” зустрілася з головою сільради Тетяною Катерезюк. Ситуацію з харчування учнів 1-4 класів вона прокоментувала так:

— Це  питання не вирішено. У нас ще й сесії не було. Але, згідно законодавства, учні повинні харчуватися з районного бюджету.

При зустрічах з дітьми на будь-яких заходах з високої трибуни чиновники всіх рівнів наголошують, що діти - наше майбутнє. Тільки гарячі промови деяких мужів так і залишаються словами. І про це потрібно пам‘ятати, коли йдете до скриньки на виборах.

Районний бюджет тут ні при чому

Начальник районного відділу освіти Аліна Діденко так прокоментувала ситуацію:

— Рішенням сесії Козятинської районної ради, від 23 лютого 2016 року, у районному бюджеті визначено про те, що харчування дітей в навчальних закладах здійснюється за рахунок субвенції сільських і селищних рад. Районний бюджет передбачив кошти на харчування строком на два місяці. Тобто на січень і на лютий для 1-4 класів. Решту коштів передають сільські і селищні ради. На сьгоднішній день передані субвенції всіма селищними радами. Окрім Кордишівецької та Козятинської сільських рад. Таким чином харчування дітей у школах цих сільрад стоїть під питанням. Напиклад, рішенням зборів Кордишівецьї школи харчування дітей беруть батьки на себе. А питання харчування школи села Козятина залишається не вирішеним, як і харчування в Іванковецькій школі. Але сільський голова пообіцяла підняти це питання на сесії і нічого не гарантувала. Батьки також не хочуть вирішувати це питання. Районний бюджет взяв на себе витрати по доставці дітей до школи, оплату пального, утримує підвідомчі структури в галузі освіти. Також з районного бюджету нараховується доплата педагогам, яким не передбачені доплати Постановою Кабміну.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Пирогова Ольга

    наша голова ні до Бога ні до людей у неі немає грошей ні на що добре що для себе хватає.І ради ій ніхто не може дати допроситься на людський самосуд у смітник кинуть але й цього буде мало
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up