Netflix зняла серіал про козятинчанина

Netflix зняла серіал про козятинчанина
Іван Дем’янюк на суді у Німеччині. Джерело Lukas Barth / AFP
  • Американська компанія випустила серіал «Диявол за дверима» (оригінальна назва — «The devil next door») про Івана Дем’янюка, уродженця села Дубові Махаринці.
  • Вихід першої серії запланований на понеділок, 4 листопада.
  • Розповідаємо, хто такий головний герой та про що багатосерійний фільм.

«Джон Дем’янюк. Він був гарним сім’янином. Він був втіленням американської мрії. Він був порядним американцем. Допоки уряд не назвав його «Іваном Грозним». Висунуті обвинувачення не на користь Джона Дем’янюка. 66-річного уродженця України звинувачують у тому, що він був охоронцем у нацистському таборі смерті», — так починається трейлер нового серіалу Netflix «Диявол за дверима».

Рекламний ролик серіалу опублікували у Youtube 23 жовтня. За тиждень він набрав понад триста тисяч переглядів.

Відео дня

Судячи із трейлеру, «Диявол за дверима» — документальний серіал, у якому будуть вставки із судових процесів над Іваном Дем’янюком.

Чому він Джон?

Як відомо, при народженні Джон Дем’янюк звався Іваном. Він народився у 1920-му році у селі Дубові Махаринці на Козятинщині. Тоді це був Бердичівський повіт.

До початку Другої світової війни він був трактористом, а вже у 1941 пішов на фронт. На війні потрапив у полон до німців. Там його ніби-то завербували і він почав працювати на Вермахт.

Після війни Іван не повернувся до України. Як йдеться на сайті «Вікіпедії», у 1945 році він звернувся у табір для біженців у німецькому місті Ландсгут, а пізніше отримав від американської адміністрації матеріальну допомогу як жертва режиму нацистів.

До 1952-го року проживав у Німеччині, згодом емігрував до Сполучених Штатів Америки. Там йому дали громадянство. Імовірно, тоді Іван і став Джоном.

Посвідчення із помилкою

Як йдеться на інформаційному порталі «Вежа», все почалося з того, що у 1975-му році американській владі передали список українських емігрантів, що співпрацювали із нацистами. До списку увійшов Іван Дем’янюк. Доказом стало посвідчення, яке буцімто видали нашому земляку в Травниках, у навчальному таборі СС.

Цікаво те, що у документі допущена помилка. На зворотній стороні, де міститься світлина нашого земляка, вказано, що він народився у селі Дубові Махаринці Запорізької області. Проте такого населеного пункту там немає.

Пізніше в’язні концтабору Треблінка, яким вдалося вижити, упізнали в особі Івана Дем’янюка охоронця на прізвисько «Іван Грозний». Відомо, що Грозний керував двигунами, що подавали газ до камер смерті.

Тричі судили

Америка позбавила Івана Дем’янюка громадянства і у 1986 році видала Ізраїлю. На «землі обітованій» нашого земляка засудили до смертної кари за співучасть у нацистських злочинах, проте через 5 років Верховний суд Ізраїлю скасував цей вирок.

Майже 8 років Іван провів у в’язниці суворого режиму в Ізраїлі, після чого повернувся до Сполучених штатів і відновив громадянство.

Проте над нашим земляком почався новий судовий процес, тепер уже в Штатах. Було це у 2001 році. На суд передали матеріали, які свідчили про те, що Іван Дем’янюк був охоронцем у різних концтаборах, в тому числі у Собіборі, Майданеку, Травниках та Флоссенбюрзі. Івана знову позбавили громадянства і навіть збиралися депортувати на Батьківщину, проте до України він не приїхав.

Натомість у 2009-му Дем’янюка видали Німеччині, де його судили втретє. Згідно із даними розслідування, у 1943 році Іван працював охоронцем у концтаборі Собібор. Проте, як йдеться на «Вікіпедії», Польський інститут пам’яті не підтвердив інформацію про те, що є документи, які засвідчують, що наш земляк був охоронцем у концтаборах Треблінки, Собібора чи Майданека.

Івана Дем’янюка звинуватили у співучасті 27 900 вбивств. Головним доказом стало те посвідчення із помилкою, за номером 1393.

У 2011 нашого земляка засудили до п’яти років позбавлення волі, проте вирішили не ув’язнювати, зважаючи на незадовільний стан здоров’я. Адвокати Дем’янюка подали апеляцію, проте Іван вироку не дочекався. На 91-шому році життя він відійшов у вічність.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up