Ніхто не забутий, ніщо не забуте: Вшанували пам’ять героїв Небесної сотні

Ніхто не забутий, ніщо не забуте: Вшанували пам’ять героїв Небесної сотні
  • Сьогодні, 20 лютого шості роковини розстрілів мирних протестувальників на Майдані.
  • Згадати тих, хто втратив своє життя у той страшний період, а також полеглих наших земляків у війні на сході зібралися у Центральній районній бібліотеці.
  • Що згадували про події на Майдані?
     

Четвер, 20 лютого 2014 року. Протестувальники на Майдані потрапили під перехресний обстріл. За офіційними даними, 48 активістів втратили своє життя того дня.

За кілька днів запеклого протистояння на Майдані загинуло більше ста протестувальників. Вони увійшли в сторінки історії як Небесна Сотня.

Вже шостий рік поспіль Україна згадує героїв Небесної Сотні саме 20 лютого. Сьогодні у Центральній районній бібліотеці відбувся захід «Янголи з Інститутської», присвячений пам’яті загиблих протестувальників під час Революції Гідності.

Відео дня

Хвилиною мовчання вшанували тих, хто втратив своє життя не лише на Майдані, а й на сході країни. У залі бібліотеки встановили стенд зі світлинами наших земляків, що загинули в АТО/ООС.

Учасники заходу запалювали лампадки і ставили їх біля стенду.

Серед запрошених — колектив Районного будинку культури «Струни серця». Він існує вже дванадцять років. Створили його при Будинку науки і техніки, що козятинчанам більш відомий як Залізничний будинок культури. У той час там саме працювала керівник колективу, Тетяна Коломієць.

— Нас було шість, — розповідає Тетяна. — Потім учасники міняли професії, мусили йти. А я керівник, я це все тримаю. У нас різні композиції. Ми і акапельно співаємо, і народні пісні, і естрадні.

Нині до колективу входить четверо учасників.

«Струни серця» беруть участь в конкурсах. Найбільша гордість колективу — перемога на профспілковому конкурсі у Харкові між залізничними організаціями. Це було у той час, поки «Струни серця» були при Будинку культури залізничників.

— Я пішла з ЖДК, там же нічого немає, — продовжує Тетяна Коломієць. — Я пішла в садочок, але колектив ще тримався. І так мене взяли в Районний будинок культури. Я працюю ще з дітьми, веду гурток. Я тут завсектором.

На дні пам’яті колектив «Струни серця» виконав акапельно Гімн України. А одна з учасниць Антоніна Якобчук сольно заспівала «Янголи Майдану». Пісня розчулила не лише глядачів, а й саму виконавицю — жінка не стримувала сліз.

Дівчатка із Самгородка в образах янголів зачитали «Баладу про дві душі», а хлопчик із Сигналу — вірш, присвячений героям Небесної сотні.

Також на заході виступили представники влади району. Вони згадували про те, що було на Майдані.

— Я особисто теж був учасником тих подій, — розповідає Анатолій Задорожнюк, заступник голови райради. — Стояв курінь. Так називалася палатка козятинська. Хоча в цій палатці були і люди з області. Люди привозили все, що могли. Чим могли, допомагали. І підприємці. Я навіть пам’ятаю, підприємці привозили паркет, який йшов на експорт. Через Михайлівську площу підїжджав бус, тому що доступу до Майдану більше не було. І ми розвантажували той паркет і палили його для того, щоб грітися вночі. Я в ті події, коли горів Майдан, не був. Я був 18 числа, коли були перші розстріли. Потім я поїхав додому.

На захід запросили завідувачів клубів, директорів та художніх керівників сільських будинків культури, бібліотекарів сіл району.

Організували день пам’яті районна культура спільно з Центральною районною бібліотекою.

— Ми зібрали всіх працівників культури: і клубників, і бібліотекарів для того, щоб показати, яким чином у своїх закладах культури вони можуть провести такий захід. Це і захід, і семінар-практикум разом, — пояснює Тетяна Мар’ячик, директор Районного будинку культури. — Бо, буває, не орієнтуються трошки. Кажуть: «А як його провести?! Танцювати не можна на такому заході. Це недоречно». От ми і зробили такий захід.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
18:02 У Козятині видають набори гігієни та дитячі підгузки. Розповіли, хто може отримати 16:00 Виплата 500 гривень ювілярам-довгожителям: як отримати? 15:27 На центральній вулиці Козятині висадили 200 кущів троянд photo_camera 14:00 Перевищує норму у 7,5 рази: назвали причину забруднення азотом Південного Бугу на Вінниччині Від читача 17:25 ЯКЩО ТИ НЕ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВОЇМИ СИЛАМИ АБО ФІНАНСАМИ, ТО МИ МОЖЕШ ДОНАТИТИ СВІЙ ЧАС! 13:03 У Козятині з нагоди Дня Європи в Україні провели шаховий турнір. Імена переможців 11:00 «Поки війна, ми всі працюємо задля перемоги» 10:15 Затримали агентурну групу, яка готувала масовані ракетні удари, в тому числі і по Вінниччині 09:11 У Непедівку на Храмове свято приїде Митрополит Симеон. Відкриватимуть Алею пам'яті і слави 08:30 Для пацієнтів Козятинської ЦРЛ освятили свіжоспечену здобу 08:00 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up