Обговорення нової моделі ринку електроенергії

Обговорення нової моделі ринку електроенергії

Відбулась всеукраїнська відеоконференція з питання впровадження нової моделі ринку електроенергії. Участь у ній взяли також фахівці енергетичної галузі Вінничини. ПАТ "Вінницяобленерго" представила начальник відділу формування корисного відпуску Ірина Іванова.

В четвер, 21 березня, в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької обласної державної адміністрації у режимі відео конференції відбулася чергова Урядова експертна зустріч, присвячена обговоренню  проекту Закону України «Про ринок електричної енергії України».

У центральній студії до обговорення долучились Генеральний директор Директорату електричних ринків Міністерства енергетики та вугільної промисловості України Ольга Буславець, голова громадської спілки «Міжнародна рада з великих електроенергетичних систем СІГРЕ в Україні» Олександр Светелік.

У Вінницькій студії участь в обговоренні взяли представники Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації, ДП НЕК «Укренерго», ПАТ «Вінницяобленерго», науковці. Зокрема, Юлія Франчук – головний спеціаліст відділу енергетичного менеджменту Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та інфраструктури облдержадміністрації, Володимир Шабан – начальник відділу метрології та обліку електроенргії ДП НЕК «Укренерго» ПЗ-ЕС, Ірина Іванова – начальник відділу формування корисного відпуску ПАТ «Вінницяобленерго», Сергій Черницький – заступник з енергетичного нагляду відділу енергетичного нагляду інспекції Держенергонагляду у Вінницькій області, Сергій Павлов – доктор технічних наук, професор, заступник ректора з питань науки Вінницького національного технічного університету,  Сергій Кравчук – старший викладач кафедри електричних станцій і систем Вінницького національного технічного університету, кандидат технічних наук.
Говорячи про впровадження нової моделі ринку електроенергії, Ольга Буславець  зазначила, саме за ініціативи Міністерства з 1 січня поточного року запроваджено перший сегмент впровадження нової моделі ринку електроенергії – це роздрібний ринок. Метою нового ринку електричної енергії є запровадження конкурентних механізмів функціонування ринку електричної енергії, вільний вибір контрагентів та забезпечення права споживача вільно обирати постачальника електричної енергії. За словами урядовця, Законом передбачені різні механізми купівлі-продажу електричної енергії – двосторонні договори, ринок «на добу наперед» та внутрішньодобовий ринок. Для забезпечення достатніх обсягів електричної енергії, необхідних для балансування в реальному часі обсягів виробництва та імпорту електричної енергії і споживання та експорту електричної енергії, врегулювання системних обмежень в об’єднаній енергетичній системі України, а також фінансового врегулювання небалансів електричної енергії, передбачений балансуючий ринок та ринок допоміжних послуг.

Відео дня

Представники центральної студії переконані, що прийняття закону є необхідною передумовою структурних змін в електроенергетиці України, підґрунтям для модернізації галузі та інтеграції ринку електричної енергії України до регіональних енергетичних ринків, з наступним входженням до загальноєвропейського енергетичного ринку.

Правила роздрібного ринку передбачають загальні умови постачання електричної енергії споживачам, систему договірних відносин між учасниками роздрібного ринку, права та обов’язки учасників ринку, процедуру заміни споживачем постачальника електричної енергії, умови та порядок припинення та відновлення постачання електричної енергії споживачу, процедуру розгляду скарг споживачів, особливості постачання електричної енергії постачальником універсальної послуги, постачальником «останньої надії».

Впровадження нової моделі ринку електроенергії регулює відносини між споживачем та постачальником, пов’язані з виробництвом, передачею, розподілом та купівлею-продажем енергетичних ресурсів. Налагоджує надійне та безпечне постачання електричної енергії споживачам з урахуванням інтересів споживачів. Налаштовує розвиток ринкових відносин, мінімізацію витрат на постачання електричної енергії, а особливо мінімізацію негативного впливу на навколишнє природне середовище.

Цікаво почитати також:

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up