Вернигородські рибалки дійшли до місцевої влади. Чи вирішили конфлікт?

Вернигородські рибалки дійшли до місцевої влади. Чи вирішили конфлікт?
Рибалки казали, що у підприємців немає документів оренди. Вони надали громаді неповний перелік

До риби не можна. До редакції «RIA-Козятин» звернулися рибалки з Вернигородка. Люди розказали, що їм забороняють ловити рибу на ставку, який незаконно захопили підприємці. А місця для вилову закидали гіллям. Обурені рибалки з’ясовували правду в кабінеті сільського голови. Чого домоглися?

Конфлікт між рибалками і орендарями водойми «Шуба» тягнеться з листопада минулого року. Тоді активісти в особі рибалок помітили, що на ставку«Шуба» приспускають воду. За цим фактом вони звернулися в комітет Верховної Ради протидії злочинності та корупції.

Не знайшли порушень

«П’ятого грудня 2018 року о 09.10 державним інспектором Вінницької області рибного патруля було здійснено перевірку ставка «Шуба», який знаходиться в районі села Вернигородок Козятинського району. На момент перевірки спуск водойми не здійснювався, фактів незаконного вилову водно-рибних ресурсів не виявлено. Відповідно до реєстру укладених договорів оренди об’єктів Вінницької області станом на 01 жовтня 2018 року дана водойма не перебуває в оренді», — відповіли вернигородцям на запит.

Відео дня

Сільський голова Вернигородка Козятинського району Володимир Гупяк надав пояснення інспектору рибного патруля, що на водоймі декілька днів тому, до приїзду аудитора, невідомими були вибиті заставки. Через це незначно знизився рівень води. Коли це стало відомо СТОВ «Вернигородоцьке», заставки були змонтовані на місце.

Гупяк запевнив, що у грудні 2018-го вилов риби не проводиться. Ставок перебуває у власності СТОВ «Вернигородоцьке». Вінницькою ОДА було надано дозвіл на оренду ставка цьому підприємству тільки 15 листопада минулого року.

За словами рибалок, Державний рибний патруль провів аудит ставка поверхнево, не виявши ніяких порушень. Тільки від перевірки вилізла на поверхню неправда з орендою ставка «Шуба». За словами рибалок, орендарі не мають офіційного дозволу оренди цього ставка, і користуються ним вже більше 10 років. При тому, вони самовільно зариблювали ставок і мешканцям села забороняли вилов.

Але як тільки стало відомо, що на ставок немає легальних прав, орендарі вирішили оформити все офіційно. І з 15 листопада 2018-го вони отримали дозвіл на оренду земельної ділянки водного фонду від Вінницької ОДА.

Тільки от рибалки хочуть бачити не дозвіл на оренду, а офіційний документ підписаної оренди. Хотіли вони побачити це при зустрічі з сільським головою, яка відбулася 2 травня.

Дозвіл є, оренди – немає

Розмова між владою і громадою села відбулася. На підвищених тонах вона тривала майже годину.

Але Володимир Гупяк відмовився говорити з рибалками при участі журналіста, звинувативши у необ’єктивності представника преси. Таким чином, людина позбавила себе можливості висловити власну позицію в цьому конфлікті.

Адже побачили і документи орендарів на ставок, і почули про домовленості між владою і громадськістю тільки з позиції рибалок.

Сільський голова хотів довести людям, що з орендою все в нормі. Хоча за фактом ніякої оренди не було. З тих папірців договору оренди, що надала сільська рада громаді на момент нашого візиту, 2 травня, ми не побачили документ, який надає право оренди ставка СТОВ «Вернигородоцьке».
У документі, який ми бачили, немає всіх нумерованих аркушів договору. Скоріше за все в недостаючих аркушах обов’язки арендатора. Не заповнені всі стрічки документа. У місці «м.п.» відсутня печатка.

До того ж, на водоймі господарюють люди, що не дружать з екологією. У всіх доступних для ловлі риби місцях завезли гілля дерев, перетворивши водойму на карикатуру. У першу чергу орендар повинен поліпшувати екологічний стан на водоймі. А сільський голова в цій ситуації повинен відстоювати позицію громади.

За законом, на орендованому ставку орендар повинен вказати місце любительської ловлі риби на одну вудку, а не загороджувати всі доступні місця для ловлі риби гіллям та різного роду камінням. І як бути тим мешканцям села, які на ставку хочуть просто відпочити?

Став закидають гіллям. Так блокують місця для лову риби

Читайте також:





 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Варвара Орловская

    Раніше з задоволенням іздили влітку купатись, позагоряти сім"єю, а тепер не заїдеш.
  • Frag Ruslan

    Народ вы живете в 21 веке. Арендаторы привыкли ехать на лохах и не знании закона. ИЗУЧАЙТЕ https://1kr.ua/news-24915.html

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up