Опозиційні депутати: «Влада щось робить не так»

Опозиційні депутати: «Влада щось робить не так»

У неділю, 26 грудня, о 12.00 анонсували громадські слухання у козятинському будинку культури. Та захід відбувся в іншому місці. Хто зібрав громадськість та про що говорили?

Проходило заплановане зібрання на третьому поверсі залу засідань колишньої Козятинської районної ради. Ініціювали його Олег П’явка (ГО Козятинська Асоціація бойових дій та учасників АТО), депутати Козятинської міської ради Олексій Каратєєв та Олександр Шумський, Сергій Міклуха з ГО «Асоціація будівельників Козятинщини», лікар ЦРЛ Валерій Ясний, Віталій Креденцер з ГО «Рідне місто», Таїсія Радіна (ГО «Еко Формація»), козятинчанин Олександр Байбак, Вікторія Черненко з ГО «Доста»,  Микола Жирний зі спілки ветеранів Афганістану та полковник поліції Геннадій Ткачук.

Насамперед обрали лічильну комісію, до складу якої увійшли Таїсія Радіна (голова), Лідія Франчук, Наталія Романович та Наталія Щербатюк. Комісія зайнялась роботою, а до громади звернувся депутат Козятинської міської ради Олександр Шумський. 

Відео дня

– В міській раді об’єдналися депутати політичних партій з діаметрально протилежними поглядами. Коли є таке об’єднання, то влада щось робить не так і пора приймати рішення, які потрібні громаді. Владі над своїми діями треба задуматись, – сказав депутат Шумський.

Виступаючий за Олександром Шумським Олексій Каратєєв повідомив, що за його даними Козятинська міська рада в банках розмістила 24 мільйони грошей громади на 5 відсотків річних.

– За цей рік ціни на товари, на продукти, на метал, на всі матеріали піднялися на 20–30 відсотків, – додав депутат. Присутні хотіли почути конкретне прізвище і чи хтось з депутатів з цього приводу звернувся до правоохоронних органів.

— З цього приводу відкрито кримінальне провадження, але склад злочину в цьому питанні буде складно довести, – сказав Олексій Каратаєв. Завершилася дискусія тим, що депутат має звернутися із запитом до міської ради, а міська рада має прозвітувати про рахунки депозитних коштів громади.

Координатор громадських слухань Олег П’явка торкнувся теми вирубки дерев біля міського кладовища.

— Ми з Олексієм Каратєєвим затримали комунальну техніку, на місце події був викликаний наряд поліції, – каже Олег П’явка. – За фактом незаконної вирубки поліцейськими було відкрито кримінальне провадження. Я звернувся до державної екологічної інспекції і за їхніми підрахунками навколишньому середовищу було завдано збитків на майже 1,8 мільйона гривень. Незаконними були й інші вирубки на території громади. Вивчивши документи, ми прийшли до висновку, що міська рада через виконком без відповідних дозвільних документів здійснила вирубку на території громади 525 дерев. Щоб ви орієнтувалися, то це чотири Пушкінських парки.

Депутат міської ради Віктор Заїчко, привітавши громаду, розгорнув папірець і каже: «Я тут записував про всі фокуси з нашою лікарнею — писав, писав і не дописав. А взагалі те, що у нас відбувається в галузі медицини, мене як пацієнта шокує. Я побачив дисбаланс, який полягає в тому, що на 160 одиниць міської лікарні — 5 людей (головний лікар, його заступники, бухгалтери) отримували близько 20 відсотків загального фонду заробітної плати. Тобто є 160 осіб і є 5 осіб. Таку розбіжність ви можете самі знайти в декларації будь-якого керівника лікарні. Щоб було всім зрозуміло – головний лікар отримує 45 тисяч зарплати і 7- 8 тисяч у лікаря вищої категорії. Саме такий дисбаланс потрібно ліквідувати, – продовжує свій виступ депутат. — Ми приняли рішення про ліквідацію лікарні. Але депутати, які були в залі, голосували і ставили питання про те, щоб всіх працівників лікарні працевлаштувати. Об’єднавши дві лікарні, ми мали 600 посад. Ми прийняли рішення і приняли фінансовий план, де так і поставили: 600 посад. І тоді починаються фокуси: виконком з якогось дива приймає рішення про склад відділень і жодної цифри, скільки медиків має бути у відділенні. Надалі міський голова приймає розпорядження привести штатну чисельність лікарні у відповідність до штату, а в штаті 444 посади. Тобто в об’єднаній лікарні відбулося скорочення посад на 156 осіб.

– Ідем далі, – каже Віктор Заїчко, – другою нашою катастрофою є те, що ми втратили Ковідний пакет, а втратили ми його тому, що за виділених 2 мільйони гривень не купили сучасної кисневої станції. Ми не маємо комунікацій з обласним керівництвом, яке приймало рішення по базових пакетах ковідних лікарень і третє – у нас немає зробленої до кінця кисневої мережі по лікарні, яка забезпечила необхідну кількість точок для лікування пацієнтів. І все це поставили нашому керівництву в претензію і тому не дали нашій лікарні ковідного пакету, – сказав Заїчко.

Ще громадські активісти торкнулися питання, у який спосіб були проведені конкурси на посади директорів шкіл. За словами Віктора Заїчка, директорів звільнили не законно і це стало предметом судового розгляду.

Коли всі питання порядку денного розглянули, координатор оголосив рішення зібрання. Воно полягає в наступному: запустити процес усунення від займаної посади міського голову Тетяну Єрмолаєву. Депутат Заїчко сказав, що це можна зробити двома шляхами. 

–  Перший шлях – це коли депутати двома третинами свого складу проголосують за таке рішення. Другий шлях – зібрати кількість підписів громадян з телефонами номерів і адресами за відсторонення від посади міського голови і щоб кількість підписів була більшою ніж діючий міський голова набрав на виборах, – сказав депутат.

Що про зібрання кажуть у міській раді?

Коментар надала секретар міської ради Тетяна Римша:

- Громадські слухання – це важливий компонент спілкування влади з мешканцями нашої громади. Це є безперечною істиною. Міська рада завжди відкрита до такого спілкування і робить усе, щоб її робота була прозорою. Активно працює сайт міської ради, щоденно наповнюються інформацією про заходи та рішення міської ради сторінки у соціальних мережах Фейсбук та Інстаграм. Жодний захід чи подія у міській раді не відбувається без оприлюднення та висвітлення.

Разом із тим, Козятинська міська рада діє завжди лише у рамках та у спосіб, що регламентується чинним законодавством України та підзаконними актами, дійсними у межах місцевого самоврядування. Той же випадок, про який йде мова, є вочевидь політично вмотивованим зібранням, учасники якого переслідують відверто політичні цілі, де жодним чином не йдеться про захист прав громадян.

Ба більше: організатори цієї події, назвавши її «громадськими слуханнями», порушили чинне рішення міської ради №317/03-МР від 17 грудня 2003 року, де затверджено «Положення про громадські слухання у місті Козятин». До слова, вказане рішення сесії міської ради та, власне, Положення є на сайті міської ради у відкритому доступі – будь-хто може його знайти і вивчити досконально за посиланням: https://komr.gov.ua/mrdocs/pro-polozhennya-pro-gromadski-sluhannya-v-misti-kozyatini ).

У подіях, що виходять за межі законодавчого поля, міська рада не може брати участь.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач11

    Супер, що у громаді є активні мешканці. Їм  необхідно дотримуватись процедур, щоб анонсовані інструменти локальної демократії пройшли відповідно назві. Щоб усі, заплановані учасники заходу, не мали можливості уникнути цього заходу. Що стосується сайту міської ради, то є там формальні розділи. Наприклад, зміст розділу для внутрішньо переміщених осіб. Цей розділ на цей час використовує-Агенство регіонального розвитку Вінницької області.
  • Олександр Шумський

    Чим більше вони говорять, ти більше видно, що громада їм до ..... спини!!! На сесії 24 грудня міський голова сказала, що "в неї в планах немає участі в громадських слухання" та не "вона їх збирає". Виходить всі мають підлаштовуватись під неї, а не вона під містян! Громадські слухання передбачені Законом "Про місцеве самоврядування в Україні" який має вищу силу ніж застаріле положення. Сховались за зачиненими дверима міської ради та бояться вийти до людей! Ганьба!
  • Олександр Байбак

    Прийшли запитати владу більше двохсот мешканців Громади, а міська влада розказує що ми порушили положення 2003 року?
    Міська влада поставила, дітей на репетицію в міський, будинок культури що би люди захід проводили на площі, на морозі?
    Секретар Римша Т.А. у вас все гаразд з .........?

    Віталій Креденцер reply Олександр Байбак

    Тетяна Костюк-Канєвськана превеликий жаль, ось так спускають громади...

    Тетяна Костюк-Канєвська reply Олександр Байбак

    Олександр Байбак
    Та все там гаразд.... А секретар , як птіца , тільки ,,вєщАє", бо
    свої многоходовочки  вони ,,общаком" планують.

keyboard_arrow_up