Якщо вкусила оса

Якщо вкусила оса

Кінець літа - початок осені - час, коли оси стають неймовірно агресивними. 

В кінці літа - початку осен комахи перебувають у стані найбільшого стресу - їм доводиться поспішати з облаштуванням гнізд і збором запасів на зиму. Крім цього, "смугастим" доводиться постійно боротися з шершнями і трутнями, щоб вони не потягли те, що оси старанно заготовили.

Плюс до всього саме в серпні-вересні люди масово вживають такі улюблені осами ласощі як кавуни, дині і виноград.

Для кого укуси ос особливо небезпечні?

Медики поспішають заспокоїти - для здорової людини укус оси абсолютно  небезпечний. Але статистика досить лякає - у одного з 250 осіб спостерігається сильна алергічна реакція. Категорія ризику - діти, люди похилого віку, астматики і алергіки. Укуси комах можуть мати серйозні наслідки для людей із захворюваннями серцево-судинної системи і органів дихання. Важливе значення має і місце укусу. Обов'язково викличте "швидку", якщо укус припав в обличчя, губу, гортань або мову. Це може викликати до блискавичного розвитку набряку і задухи.

Відео дня

У алергіків отрута оси може викликати різке зниження артеріального тиску, блювання, пронос, судоми і навіть анафилактической шок. Тому, якщо ви маєте схильність до алергії, обов'язково носите з собою антигістамінні препарати, які зможуть допомогти вам у критичній ситуації.

Як захистити себе від укусів?

Експерти радять дотримуватися кількох простих правил, які допоможуть вам не стати жертвою агресивної комахи:
- намагайтеся не відкривати днем ​​вікна, робіть це краще після заходу сонця, коли оси вже повернулися в свої гнізда;
не залишайте відкритим відро для сміття, оскільки улюблені ласощі ос - гниють фрукти. З цієї ж причини постарайтеся не залишати на - столі різні ласощі;
- будьте уважні, гуляючи по траві, особливо - поблизу квітучих рослин. Прогулянки босоніж по зеленій травичці, безумовно, приємні, але в серпні їх краще уникати;
- відмовтеся від яскравих квіткових принтів в одязі, щоб не привертати зайвої уваги агресивних комах.

Що робити при укусі - 5 головних речей, які потрібно зробити негайно
Щоб зберегти здоров'я, а іноді навіть життя, після укусу оси:

Викличте лікаря. Особливо цим правилом не варто нехтувати, якщо ви маєте схильність до алергії, або після укусу у вас спостерігається розпухлий мову, запаморочення, висип.

Акуратно витягніть жало, якщо вас вкусила бджола. Оси жало не залишають. Зробити це найкраще пінцетом або пальцями. Після того, як ви дістанете жало, соскребите залишки отрути якимось плоским предметом, наприклад - краєм кредитної картки.
Прикладіть до місця укусу холод, щоб мінімізувати запалення після укусу. Для цього найкраще використовувати лід, обгорнутий в тканину або будь-який металевий предмет.

Рану слід промити мильним розчином, а потім нанести протизапальну мазь. Якщо її немає, то приготуйте густу суміш з води і харчової соди. Можна також скористатися і народними засобами - медом або зубною пастою, які також непогано знімають запалення. Для цього нанесіть їх на рану, накрийте шматочком тканини і змийте компрес через півгодини.
Прийміть відповідні медикаменти. Після укусу полегшити стан вам допоможуть знеболюючі та антигістамінні препарати. Але пам'ятайте, що приймати їх можна тільки за рекомендацією лікаря, особливо, якщо оса вкусила маленьку дитину або алергіка.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Наташа Галустян

    Марина  Подзигун! Ви прочитайте  свій  коментар, а в учня молодших  класів пропросіть ,  щоб перевірив правильність постановки коми.Дякую.
  • Марина Подзигун

    Стаття досить корисна, але ж вичитуйте, те що викладаєте!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up