Пам’яті лікаря Всеволода Печеника

Пам’яті лікаря Всеволода Печеника

Всеволод Печеник народився 2 листопада 1932 року в с. Цебриково Одеської обл. У 1964 р. закінчив Харківський медінститут, отримав диплом лікаря.

Любив усіх - лихих і добрих,

Немов довірливе дитя,

Щоб стать рослинкою любові

Відео дня

На вічнім дереві життя.

29 років тому, в січні 1990 р., пішов неждано з життя головний санітарний лікар Південно-Західної залізниці Всеволод Печеник. Цю людину добре пам’ятають і шанують усі лікарі і залізничники м. Козятин Південно-Західної залізниці.

 

Трудовий шлях

1967-1974 рр. Всеволод Печеник працює головним лікарем Козятинської лінійної санепідемстанції. Під його керівництвом у приміщеннях СЕС проводиться капітальний ремонт, пічне опалення замінюється водяним, проводиться водопровід, каналізація, будується гараж, упорядковується територія двору.

З 1974 року — головний санітарний лікар Південно-Західної залізниці. Це ціла епоха в житті ПЗз і лікувально-санітарної служби.

Він з керівником служби Миколою Величком започаткував в залізничній газеті “Робітниче слово” постійну інформаційну колонку “Про здоровий спосіб життя залізничників”.

Під керівництвом Всеволода Печеника, спільно з керівником Віктором Прохоровим, дорожнім комітетом Червоного Хреста проводяться естафети за чистоту територій станцій і залізничних вокзалів. Переможцями таких естафет на Козятинському відділку були станції Шепетівка, вокзал Бердичів, станція Миронівка.

Всеволода Печеника особливо турбував санітарний стан вокзалу ст. Київ (Центральний вокзал столиці України). Штрафи на керівників вокзалу не давали потрібних наслідків. І це питання вирішилось тільки при керівництві залізничним транспортом Григорія Кірпи.

При керівництві Печеника проводилися школи передового досвіду на всіх санепідстанціях Південно-Західної залізниці.

На базі СЕС Козятинського відділку 1978-1981-1982-1988 готуються і проводяться дорожні школи передового досвіду. При їх підготовці і організації особливо потрібно відзначити лікарів Григорія Нижника, Юрія Онищенка, Віру Стецюк, Світлану Марковську; лікарів дорожньої СЕС: Ізраїля Кагана, Риму Рабінович, Ігоря Хорошутина, Марію Кислу, Тетяну Охремчук, Юлія Посудієвського, Вітольда Росновського.

Всеволод Михайлович паралельно з виконанням планової роботи лікарями СЕС об’єктивно вимагав виконувати науково-практичні роботи. І такі роботи планувались, виконувались і доповідались на дорожніх науково-практичних конференціях.

Таким чином були виконані: “До історії розвитку санітарної організації Козятинської лінійної дільниці на Південно-Західній залізниці” (Іван Смолич), “Вплив вмісту фтору в питній воді на захворювання карієсу зубів у дітей” (Іван Смолич, лікар-стоматолог  Ганна Давидюк), “Виконання санітарно-епідемічного режиму в лікарнях ст. Козятин, Фастів, Шепетівка за 1980-1985 рр” (Микола Дорошенко, Арміна Смолич),

“Покращення умов праці працівників Локомотивного депо ст. Козятин за 10 років 1979-1989 рр.” (Григорій Нижник, Світлана Марковська), “Розвиток водопостачання на смт Козятин за 1975-95 рр.” (Юрій Онищенко).

Дана науково-практична робота виконана до 10-річчя набуття статусу державної санітарно-епідемічної служби залізничного транспорту України. Конференцію організовував і проводив державний санітарний лікар залізничного транспорту України Василь Анашкін. (На цій посаді зарекомендував себе грамотним спеціалістом, вмілим організатором. Його любили за відвертість і справедливість. На жаль, в той час у Києві уже діяли донецькі злодійські групи і за справедливість Василь Васильович був застрелений вранці при слідуванні на роботу 29.03 2006 р. Злочин до сьогоднішнього дня не розкритий. Убивці не знайдені.)

Науково-практичні роботи до цієї конференції виконали лікарі: Людмила Миронюк, Олена Семенченко, Володимир Тривальський, Віра Стецюк.

Головний дерсанлікар  ПЗз В.М. Печеник вітає зперемогою
конкурсу помічника санлікаря Тетяну Янюк. 30 вересня 1985 р. м. Київ

Під керівництвом Всеволода Михайловича на базі залізничної СЕС проводились конференції, семінари для лікарів лінійних санепідемстанцій.

Постійно діяла школа підвищення ділової кваліфікації помічників санітарних лікарів, лаборантів, дезінструкторів.

У нього на постійному контролі були умови праці локомотивних бригад, питання водопостачання залізничників, якість харчування, особливо працівників: колійників, локомотивних бригад, харчування дітей в дитячих садках, хворих — у лікарнях. Всеволод Печеник очолював санітарно-епідемічну службу залізниці 22 роки. Мав нагороди: знак “Відмінник охорони здоров’я”, медаль “Ветеран праці”, подяки, грамоти, грошові нагороди від керівництва Укрзалізниці. Усі, хто його знав і з ним працював, завжди будуть йому дякувати. Душа його одлетіла до Бога, зоставивши по собі нам у спадок найсокровеннішу сповідь душі — любити одне одного і творити добро в житті.

Іван СМОЛІЧ, ветеран праці, лікар

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:10 Аварійна ситуація: козятинчанам подаватимуть воду у визначені години 17:16 Біля ЦДЮТ у Козятині облаштовують декоративні клумби 16:05 Загинув у Бахмуті: минає рік, як війна забрала життя Героя Олега Шпура 14:04 Шукають 16-річну Аліну Саволюк Від читача 16:45 Якщо ти не можеш донатити своїми силами або фінансами, то ти можеш донатити свій час! — звертається кіберполіція до українців. 12:33 Не беріть у руки: у нашому районі розкидатимуть вакцини для імунізації диких тварин 11:00 Прикрашали весняне дерево і грали в старовинні ігри: фестиваль гаївок у Козятині photo_camera 10:04 Самгородчани стали переможцями III Міжнародного конкурсу мистецтв «VIRTUOS 09:00 Створює мультики з географії, веде блог та ютуб-канал і змагається за звання «Вчителя року» 08:09 З 1 травня водії обов'язково повинні вмикати ближнє світло фар за межами населених пунктів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up