Пам’ятники нашого міста, яких вже немає

Пам’ятники нашого міста, яких вже немає
  • Зруйновані козятинчанами, демонтовані у рамках проведення декомунізації, зняті з інших причин.
  • Розповімо вам про козятинські пам’ятники, які сьогодні можна побачити хіба що на старих фотографіях.

У червні 2018 року не лише місцевою, а й вінницькою пресою прокотилася новина про те, що у нашому місті зруйнували пам’ятник Олександру Пушкіну. Козятинчани добре пам’ятають бюст російського поета, що стояв у самому центрі міського скверу. Вночі 23 червня невідомі розбили гіпсову голову Пушкіна. Все, що залишилося від монументу — верхівка тулуба на постаменті, обкладеному гранітними плитами.

Пам’ятник Пушкіну був одним із найвідоміших у нашому місті. Власне, раніше і сам міський сквер носив ім’я російського поета. Коли точно встановили погруддя у парку — невідомо. Єдине, що можемо сказати напевне — це було у повоєнні роки.

До 30-х років минулого століття на місці сучасного скверу була базарна площа. В часи Другої світової війни там зробили гетто, а в результаті бомбардувань територія сучасного міського скверу дуже пошкодилася. Відтак колишній Пушкінський, нині Міський сквер з’явився у 1946 році. Саме тоді відбулося його урочисте відкриття. Та чи поставили бюст російському поету одразу, чи пізніше — невідомо.

Відео дня

Зі спогадів Миколи Ктіторова, козятинчанина, що нині мешкає у Запоріжжі, пам’ятник Пушкіну встановили до кінця 50-их років. Наш земляк розповідав, що у 1958 році навчався у залізничному училищі. Під час проходження практики його разом з одногрупниками відправили копати траншею для встановлення огорожі парку. Тоді саме облагороджували територію скверу. І погруддя Пушкіну там вже стояло.

Пушкін без реєстрації

Гіпсовий бюст фарбували у різний колір. Були часи, що Пушкін був навіть синім. Про це писала місцева преса 1960-их років. Козятинчани регулярно «підфарбовували» монумент: у радянські часи — крейдою, пізніше — маркерами.

«І пушкінський бюст, що стоїть на кам’яному постаменті, теж не належить до особливо помітних», — писав єврейський письменник Самуїл Гордон про наш пам’ятник у своїй збірці «Біля виноградника». До речі, пам’ятник Пушкіну навіть не входив до реєстру нерухомих пам’яток України у Вінницькій області.

Це був не єдиний монумент у парку. В міському сквері стояв ще один, значно більший за розміром. На кам’яному постаменті височіли дві великі фігури, вирізьблені з каменю — чоловіча та жіноча. Він одягнений у шапку-ушанку і теплий кожух, вдивляється у далечінь, вона стоїть поруч у хустці та пальто. Це був пам’ятник підкорювачам цілини. Коли і за яких обставин його демонтували — невідомо.

«Подай копійку»

На центральній площі міста не так давно, ще якихось сім років тому, стояв пам’ятник Леніну. Бронзова скульптура дала назву площі, а перейменували її у 2014 році вже після Революції гідності.

У радянські часи була традиція — молодята після розпису йшли до пам’ятника Леніну і клали квіти. Тут проводили демонстрації на 1 травня і піонерські зльоти. За часи незалежності бронзовий Ленін став свідком численних випускних вечорів та дискотек на День молоді, щоправда, стояв до всіх спиною. А коли на площі проходили якісь святкування, на постамент залазили діти, щоб краще бачити сцену.

Леніна на площі деякі козятинчани жартома називали «подай копійку». Все тому, що він стояв обличчям до садочка № 6 і рукою вказував на приміщення колишнього банку. Сьогодні там розміщено відділ РАЦСу та ще кілька державних установ.

Коли саме посеред площі з’явився цей пам’ятник — точно невідомо. Швидше за все, його встановили у повоєнні роки. Ми вже згадували, що до 30-их років на території скверу була Базарна площа. Вона охоплювала не лише міський сквер, а й площу Героїв Майдану. Згодом її поділили надвоє житлові будинки.

За впорядкування центральної площі взялися у 60-их роках. Після того, як звели кінотеатр «Мир» (сучасний будинок культури). Можливо саме тоді встановили бронзову скульптуру.

Знесли Леніна самі козятинчани узимку 2014 року. Тоді країною прокотилася хвиля ленінопадів. Залишилися від монументу самі ріжки та ніжки. Власне, лише ніжки. Значно пізніше демонтували залишки пам’ятнику і гранітний постамент.

Ще три Леніна

Раніше у Козятині взагалі була велика кількість пам’ятників Леніну. Ще три розташовувалися на вокзалі. На кожному монументі він був у іншій позі.

Перший стояв на привокзальній площі. Другий — гіпсовий — у касовій залі між табличками з розкладом руху поїздів. Третій теж був у приміщення вокзалу. Це статуя Леніна, що сидить на лавці. Обабіч нього — діти. Дві останніх зняли у 2011 році, коли проводили капітальний ремонт вокзалу. Усі три пам’ятника потрапили під закон «Про декомунізацію».

Пам’ятник революціонерам

На місці сучасного пам’ятника Грушевському колись стояв монумент «Борцям революції». Його встановили у листопаді 1987 року. На відкриття запросили дочку Михайла Валдаєва, одного з братів, що влаштували у 1907 році страйк у депо. За це їх розстріляли жандарми.

Вибір місця був не випадковий. Раніше неподалік був будинок, де мешкали брати Валдаєви. Саме тому пам’ятник встановили там. Хоча у 1960-их роках скульптуру в пам’ять про братів Валдаєвих пропонували поставити в одному з парків міста.

Простояв монумент не довго. Згодом на тому місці з’явилося щось на кшталт міні-дошки пошани, а у 2004 році урочисто відкрили пам’ятник голові УНР Михайлу Грушевському.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up