У Іванківцях батьки експлуатують підлітка непосильною працею?

У Іванківцях батьки експлуатують підлітка непосильною працею?

Розібралися. У редакцію газети «RIA-Козятин» надійшов лист від мешканців Іванківців, що на Козятинщині. У повідомленні йшлося про те, що в багатодітній родині цього села є підліток, якого батьки експлуатують непосильною працею. Він, маючи ваду руки,  носить воду. Ми побували в цій сім’ї. Про те, що вдалося дізнатися, наша розповідь

Спочатку ми вирішили поспілкуватися з сусідами багатодітної родини. Близькі сусіди були не дуже охочими до розмов. Виходили з позиції «у нас своїх проблем вистачає» . Ті односельці, що живуть подалі, казали, що не знають про цю ситуацію. Та все ж ми знайшли іванківчанина Петра, який підтвердив такий факт, викладений у листі. 

– В Ілюши, так звати 12-річного підлітка, хвора рука. Я не можу сказати, що це батьки його заставляють воду носити, але він носить воду великими 10-літровими відрами. Для підлітка його років така ноша можливо посильна. Тільки Ілля за фізичними даними має вигляд молодший від своїх років. Він воду буде носити десь о шостій годині. Це все, що мені відомо про цю родину, – каже пан Петро.

До 18 години ще лишалося більше як півтори години. Чекати на вулиці, поки Ілля буде нести воду, довго, вирішили поїхати на дитячий галас, який лунав зі спортивного майданчика. А там випадково зустріли трьох старших дітей багатодітної родини. Дванадцятирічний Ілля гасав у футбол. На рік молодша Євгенія ловила м’яча у воротах, а другокурсник залізничного училища Назар спостерігав за забавкою молодших за нього брата й сестри. Наймолодший, 8-річний Паша, був у цей час вдома.

Відео дня

Женя та Ілля під час перерви в матчі

Коли в футбольному поєдинку настала перерва, ми поговорили з Іллею про футбол та інші спортивні ігри, спитали й про те, чи справді він носить важкі відра. 

 — Про воду мене вже питали. Я відра ношу тому, що хочу бути сильним, – відповів хлопець.

До розмови приєдналася Женя. 

– Батьки нас не ображають. Буває сваряться, коли ми зробимо щось погане. Гратися нас пускають найчастіше на гірки. Коли так розважаємось, що й забудемо йти їсти, то мама сама за нами йде, коли вона не на роботі. А он і мама! – каже одинадцятирічна Євгенія.

Судячи з листа, якого ми отримали, не сподівалися побачити таку привітну і охайну жінку. Про те, що в Іванківці приїхали журналісти, мати багатодітної родини дізналася від старшого сина. 

— Людмило, це правда, що ви з чоловіком заставляєте Іллю носити великими відрами воду?

— І так, і ні, –  каже пані Людмила. – Він не інвалід. Я це пояснила в школі. Воду він носить сам, ніхто його цього робити не примушує. Я, як мати, не хочу, щоб він зайвий раз нервував, тому що він дуже вразливий. Щоб давати мені оцінку, треба знати те, що знаю я.

Нам відомо, що багатодітну родину провідували представники сільської ради. Тільки в день їхнього візиту вдома були лише діти. Людмила була на роботі, а тато, за словами сусідів, був у пошуках додаткових заробітків.

Як повідомила нас секретар Козятинської сільської ради Юлія Костенчук, вони планували повторний візит до багатодітної родини та в зв’язку з карантином обмежились опитуванням сусідів у телефонному режимі. 

– Усі без винятку опитані про багатодітних батьків відгукнулися позитивно, – каже секретар сільської ради. – Казали, що навіть коли Людмила у Фастові працювала, діти були доглянуті. У молодших є велосипеди. У відпочинку діти не обмежені.

Нам, представникам преси, мама Іллі пообіцяла, що спробує переконати сина, щоб той ходив по воду з меншими відрами.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Artur Edu

    Навіть одна дитина з чорношкірим... Жах. Вона взагалі тримає свої ноги разом?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up