Після гарантійного ремонту телефон не бачить «сімку»

Після гарантійного ремонту телефон не бачить «сімку»
  • До редакції газети «RIA-Козятин» звернулася Інна Федорук.
  • Жінка розповіла, що здала на ремонт по гарантії телефон, який придбала в одному з магазинів побутової техніки нашого міста.
  • Мобільний довго ремонтували, а коли нарешті віддали, виявилося, що він не бачить сім-карту.
  • Як це пояснюють у магазині і що робити у такому випадку?

Днями на нашу сторінку у Фейсбук прийшло повідомлення від Інни Федорук. Жінка розповіла неприємну ситуацію, яка з нею трапилася. Вона придбала в одному з магазинів побутової техніки телефон. Під час покупки оформили гарантію.

Згодом розбився екран, тому мобільний занесли в магазин і здали на ремонт по гарантії. За словами Інни, ґаджет їй не повертали протягом двох місяців, постійно говорили: «приходьте завтра».

«Підняли кіпіш, телефон за добу доставили до магазину. Та, як виявилося, вони зробили екран, але телефон перестав бачити сім-карту. Прийшли до них, вони почали розбігатися, як миші, сказали, що керуючого немає, приходьте у п’ятницю. Адміністратор сказала: «Я не в курсі, приходьте у п’ятницю». Коли напряму почала телефонувати керуючому Максиму, він почав хамити! Що я телефоную у неробочий час! Хоча магазин працює з 8 до 21», — йдеться у повідомленні.

Відео дня

За коментарем ми звернулися до Максима Котелянця, керуючого магазином побутової техніки, де Інна придбала телефон. За його словами, це перший подібний випадок за два роки. Мобільний купувала не сама Інна, а її мама.

— Людина передала нам телефон по гарантії на захист від розбиття екрану, — розповідає Максим Котелянець. — По тій гарантії вона отримала бірку, де вказано, що ремонт може тривати більше 14 днів, якщо деталей немає в Україні. Тобто якщо їх потрібно імпортувати з іншої країни. Чекали дуже довго екран. Екран був з Китаю, тому що цей смартфон виготовляють у Китаї.

За словам Максима, ремонт телефону проводив сервісний центр, а не магазин. Тому у тому, що мобільний тепер не бачить сім-карту, вини магазину немає.

— Сервіс, який займається даними ремонтами, розташований у місті Києві. У нас заключено договір і коли людина купує гарантію від цього сервісу, вона укладає з ним договір одразу на пряму. І коли жінка приходила до нас питати про телефон, я так само телефонував на сервісний центр, щоб дізнатися, — каже Максим.

Щойно екран полагодили, сервісний центр відправив телефон поштою на магазин.

— Я скидав їй накладну «Нової пошти» перед тим, як вона взагалі прийшла в магазин, — продовжує Максим. — У мене є скріншот, я їй скинув, щоб вона не думала, що це через її «кіпіш».

З приводу дзвінка, про який розповіла Інна, Максим каже, що вона дійсно телефонувала йому, але це було у неробочий час.

— Уже було опів на дев’яту. Це вже не мій робочий день. Вона мені подзвонила і питає, як ремонтувався даний смартфон. Як я їй можу сказати, якщо я не сервісний центр?! Я так і кажу, що я не знаю, це сервісний центр повинен знати, хочете — уточню. Вона так і почала казати, що це ви забрали — значить ви повинні знати як він ремонтувався, коли і що мінялося, хто і що підключав. Але я теж не майстер. Моя задача прийняти телефон і передати на сервіс, — пояснює Максим.

Що робити споживачу у такій ситуації

Юрій Криворучко, адвокат Шевченківської колегії адвокатів міста Києва, радить у такому випадку писати лист-претензію і до магазину, і до сервісного центру.

— Ми не знаємо, хто відповідальний за відшкодування страхового випадку. Страховим випадком у даному випадку є розбиття скла. Ми не знаємо, чи несе відповідальність безпосередньо магазин, тобто товариство чи фізична особа-підприємець, які продали телефон і вони наймають ремонтну організацію, яка територіально розташована в Києві, або сама ремонтна організація використовує як партнера чи страхового агента того, хто продав телефон, — пояснює адвокат.

В описовій частині листа-претензії потрібно розповісти ситуацію в хронологічному порядку: де і коли куплено телефон, що сталося, коли телефон віддали до магазину на ремонт, коли отримали назад і коли звернулися до магазину з тим, що телефон після ремонту не реєструє сім-карту в мережі. До листа треба додати копії усіх документів, які підтверджують факт покупки, приймання телефона на ремонт, повернення споживачу після гарантійного ремонту.

Після описової частини зазначити, що дається 10 днів на прийняття рішення відносно телефону: або повернути кошти, сплачені за пристрій, або повернути відремонтований телефон у зменшені гарантійні строки щодо нової поломки, або замінити на аналогічний чи на іншу модель. А також вказати, що у випадку невирішення питання у добровільному порядку воно буде вирішено у порядку, встановленому законодавством.

Якщо протягом двох тижнів не буде жодної реакції, адвокат радить звертатися за допомогою до фахового юриста і писати заяву до поліції з вимогою відкрити кримінальне провадження і провести досудове розслідування відносно осіб, причетних до пошкодження майна, яких треба встановити. Це для того, щоб визначити, хто має нести відповідальність — магазин чи сервісний центр.

До суду можна звертатися за місцем проживання чи реєстрації. Судовий збір у такому разі платити не потрібно.

На суді можна вимагати моральну компенсацію за те, що споживач довгий час не міг користуватися своїм телефоном, а також просити суд накласти у сумі позовних вимог арешт на рахунок організації чи особи, яка понесе відповідальність за те, що телефон після заміни скла перестав бачити сім-карту. Сума позовних вимог складатиметься з матеріальної шкоди та витрат на юридичну допомогу і, за бажанням, моральної шкоди.

Звісно, спершу інформацію про рахунки треба отримати у податковій. Якщо на рахунок накладуть арешт у сумі позовних вимог, споживач зможе отримати свої кошти навіть у випадку, якщо фірма ліквідується чи стане банкротом.

— Буде отримано судове рішення і якщо протягом 30-денного строку його не оскаржать в апеляції, воно вступає в силу негайно. Після цього за місцем реєстрації підприємства треба буде подати заяву до виконавчої служби або до приватного виконавця для відкриття провадження щодо виконання судового рішення або добровільно, або ж додатково 10 % виконавчого збору буде стягнуто з цього підприємства, — додає Юрій Криворучко.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 20:50 Чи змінювалася радіоактивність повітря, коли йшов «жовтий» дощ? 19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up