Подія з віковим терміном давності

Подія з віковим терміном давності

Чому москаль північний наш ворог вічний

1654 р., 8 (18) січня – Переяславська угода з Московією. Прийняття «протекції» московського царя. Русь-Україна та Московія зобов’язувалися підтримувати одна одну в боротьбі проти спільного ворога – Польщі.

Переяславська рада (військова), скликана гетьманом Б. Хмельницьким, в якій взяло участь московське посольство на чолі з В. Бутурліним. Було ухвалено прийняття протекторату московського царя. Більшість істориків вважає, що це був військовий союз проти Польщі. Рішення Переяславської ради мали декларативний характер, не було укладено жодної письмової угоди. Але характерно, що це був союз народу руського (українців) з народом московським.

Переяславська рада не мала всенародного характеру; на ній були присутні близько 300 осіб. Присяжний список складав не більше 200 осіб. Царське посольство В. Бутурліна протягом півроку після Ради складало т. зв. «статейний список», до якого було включено 127338 осіб, які «присягнули цареві». Цей список не мав жодного відношення до Переяславської ради, зате був представлений Москві як «воля» козацького народу. Так опричники московського царя сфальсифікували декларацію Переяславської ради.

Відео дня

З висоти сьогоднішнього дня ми розуміємо, що Б. Хмельницький зробив фатальну помилку, але чи мав він інший вибір? До того ж, ще не було тих злочинів, про які ми знаємо тепер, не було кріпосного права, голодоморів, виселення мільйонів, не було тисяч різних заборон. А була, здавалося б, єдина віра. Усе починалося майже з чистого аркуша.

У нашому повсякденному житті, як і житті держави, є добрі періоди, але не обходиться і без поганих, а інколи і трагічних. За таких обставин ми шукаємо підтримки у знайомих, друзів і т. д. Так само і на державному рівні правителі шукають підтримку, здавалось би, у тих, кому вони довіряють. І стає прикро, коли сторона, якій довіряли, зраджує.

Як показала історія, і це розкрив у своєму заповіті Петро І, правителі Московії завжди тримали «камінь за пазухою» та використовували ситуацію в своїх імперських цілях.

До чого це призвело в наступні 363 роки — відчувається і понині. Особливо українськими воїнами в АТО. Про інші злочини Російської імперії на теренах України — читайте в наступних публікаціях у газеті.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up