Зброя, рукопашний бій та медична допомога: як військові навчали козятинчан

Зброя, рукопашний бій та медична допомога: як військові навчали козятинчан

В суботу, 19 лютого на площі Героїв Майдану нашого міста інструктори батальйону територіальної оборони Козятинської військової частини А7339 та Вінницької 131 розвідувальної бригади провели показові навчання з тактично військових та медичних занять серед козятинчан та гостей міста

Перед початком навчань перед громадою міста з молитвою до Всевишнього звернулися святі отці всіх конфесій Козятинської громади УПЦ. В своїх молитвах священики просили у Бога миру в Україні, а громаді — бути згуртованими та не панікувати. По закінчення молитви військові інструктори вишикувалися в колону та почали підготовку до показових занять. Поки військові готувалися до громади звернулася міський голова Тетяна Єрмолаєва

Такий захід вперше став можливим за спільної ініціативи міської ради, учасників АТО/ООС, патріотам Козятинської територіальної громади та інструктори батальйону територіальної оборони Козятинської військової частини А7339 та Вінницького 131 розвідувального батальйону провели навчання для всіх охочих.

Відео дня

Головною метою заходу стала військова та психологічна підготовка. Адже так важливо знати як себе поводити під час надзвичайної ситуації, навіть у мирний час.

— Наш спокій, наш оптимізм, наша зібраність та наша незламна віра у армію зроблять своє. Вдячна всім присутнім за вашу небайдужість та ініціативність! Слава Україні — сказала міський голова та запросила до слова командира територіальної оборони

Він був небагатослівним, але як професіонал своєї справи сказав головне. Полковник запросив до лав територіальної оборони всіх охочих

— Я сподіваюся, що наші заходи проходять не даремно. Ми показуємо, що ми уміємо і запрошуємо всіх охочих навчатися тому самому, що вміємо ми. А ми повинні насамперед нормально тримати зброю, знати, як її використовувати і якщо хтось хоче перетнути нашу землю своїм «сапогом» потоптати її ми повинні її захистити. Слава Україні — сказав командир. 

Після виступів міського голови та командира тероборони до справи знов взялися військові.

Вони показали, як потрібно діяти в ситуації наближеній до бойової в тактичному та рукопашному бою, виносили пораненого побратима з поля бою, показали, як потрібно діяти при наданні першої невідкладної медичної допомоги у бою,

Після показових вправ почалися навчання з громадою. Практичні заняття інструктори розділили на три локації. Перша — навички три застосування зброї. Друга — невідкладна медична допомога бійцю на полі бою та цивільному населенню. Третя — ознайомлення з вибуховими пристроями та поводження з ними.

Тільки поступила команда зайняти позиції біля обраних локацій, як 2-і третини від присутніх на площі подалися до автоматичної зброї. Воно й не дивно, за неповну годину акції у члена територіальної оборони військового пенсіонера Майдановича до територіальної оборони записалося 20 осіб, з яких 4 жінки.

Для чоловіків, як стріляти не новина. Хіба молоді люди, які не служили у війську. Швиденько згадали, як стріляли, будучи в армії та й перейшли до навчань з рукопашного бою віддавши автомати козятинчанкам. З тих хто швидко опанував калаш були Людмила Кудимець, Юлія Костенчук, Олена Шацька. Правда головний спеціаліст по озелененню міста каже:

— Розібратись з зброєю я розібралася. Тільки для жінки за вагою заважкий автомат, але ж своя ноша не тягне, — підсумувала вона.

З тих, хто до зброї не дотягнувся і з рукопашної не було вільних інструкторів, розділилися приблизно порівну між двома іншими локаціями.

Діти підлітки знайомитись із зброєю найбільше тягнулися до інструктора Едуарда Жарука. Його й запитали з точки зору військового чи вдався захід.

—Такий захід, як показали сьогоднішні навчання, потрібно було проводити раніше. Адже коли людина не знає алгоритму дій у надзвичайних ситуаціях, тоді її охоплює паніка та розгубленість. На мою думку, такі навчання потрібно проводити з громадою хоч раз у місяць, — сказав інструктор Жарук.

По завершенні навчання курсанти і інструктори зібралися біля польової кухні де військові Козятинської ВЧ пригощала всіх охочих чаєм з лимоном. Інструктор з позивним «Дід» розповідав цивільним про 12 больових точках людини, коли суперник може втратити свідомість. Тож подумалось скільки знають і вміють інструктори. За три години навчань не все встигли показати. Але це за бажанням можуть зробити  козятинські знавці рукопашного бою. Саме біля чаю виявилось, що серед цивільного населення нашого міста інструктори зустріли собі подібних, які володіють багатьма прийомами рукопашного бою

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег Чернодуб

    То є добре дуже добре,але скажіть якщо завтра і справді війна і будуть бомбові удари хто з мешканців знає як діяти у цих випадках де є укриття у Козятині які райони вони охоплюють на скільки місць ,і що необхідно із собою мати людині дорослій чи дитині чому такі навчання не проводять?

keyboard_arrow_up