Програма «ковідної тисячі» на ліки у Козятині таки діє (Опитування)

Програма «ковідної тисячі» на ліки у Козятині таки діє (Опитування)
  • За так звану «ковідну тисячу»  можна купити будь-які ліки, дозволені для реалізації в Україні. Як працює програми «Є підтримка» в Козятині і що про неї кажуть люди?

З 24 січня українці, старші за 60 років, можуть витрачати тисячу гривень за вакцинацію на ліки. Відповідну постанову в середу ухвалив Кабінет Міністрів. Своєю постановою Кабмін розширив дію програми «Є підтримка» на лікарські засоби в аптеках та онлайн-складах

Як працює програми «Є підтримка» в Козятині ми запитали у фармацевта мережі аптек пані Юлії. Вона зазначила, що ліки можна отримати за програмою, як за рецептом лікаря, так і без нього. Однак, за кошти програми можна буде придбати виключно ліки, а не будь які товари, що продаються в аптеці. Зокрема на дієтичні добавки, косметику, медичні прилади, засоби гігієни, тощо – дія цієї програми не поширюється..

— Юля, розкажіть, як діє програма для вакцинованого пенсіонера, який прийшов у вашу аптеку?

Відео дня

— Порядок такий. Покупець повинен мати телефон, який підтримує функцію NFC. З цією задачею добре вправляється смартфони нового покоління в яких можна встановити функцію NFC (безконтактна оплата). Функцію NFC треба підлаштувати до картки банку,  якою користуєтесь. Для прикладу це може бути Приват чи Ощадбанк. Банк має додати своєму клієнту на картку ковідну тисячу, але не на пряму , як звичайні кошти, а за додатком «Дія».  В аптеці ці кошти можна витратити частинами, можна  на всю тисячу придбати ліків відразу.

— А що повинна мати при собі людина, яка прийшла отримати ліки за програмою? 

— Крім смартфона нового покоління для підтвердження вакцинації необхідно мати завчасно згенерований «зелений» сертифікат у додатку «Дія» або паперовий міжнародний сертифікат про вакцинацію, який видає сімейний лікар.

— Що робити тим хто не має зеленого сертифікату чи смартфона?.

— Не знаю. Мабуть людям доведеться трохи зачекати. 

– Скільки в середньому за добу козятинчани користуються такою послугою?

–  Від 10 до 20 осіб, – каже фармацевт.  

Якщо немає смартфону – чекайте до липня

Урядовці пояснюють, що людям похилого віку й тим, хто не має змоги встановити додаток, гроші видаватимуть у третьому кварталі 2022 року, орієнтовно в липні. Їм запропонують альтернативний варіант, однак його механізм в уряді поки що розробляють.

Багато людей запитують, чому ковідну тисячу не видати «живими грошима». Від виплат готівкою в уряді відмовились через ризик виведення їх з економіки та зростання інфляції.

При цьому, не обов’язково обирати банк, клієнтом якого ви є. У Мінцифри кажуть, що пізніше таку віртуальну картку з грошима за вакцинацію можна буде відкрити у будь-якому банку, який доєднався до послуги, завантаживши його додаток. Наразі до послуги «еПідтримка» доєдналися Monobank, «Альфа-банк», «Укргазбанк», «Ощадбанк», «Приватбанк» та інші великі банки України. Гроші на віртуальну картку мають нарахувати впродовж двох днів.

Що кажуть козятинчани

Чи користуються козятинчани «ковідною тисячею? У пана Валерія смартфон, який не підтримує потрібну функцію. 

– Я звернувся до Ощадбанку, там таких карток не видають. Тож програма є тільки, але  не всі охочі можуть нею скористатися. – каже пан Валерій.

– Мені 46, – каже козятинчанка Зінаїда.  – Ніби є підтримка від Держави, тільки отримати її можуть не всі і немає механізмів, щоб приписати до свого віку 14 років. Чому держава ділить людей на категорії і вирішує кому дати допомогу на ліки, а кому ні. Можливо тому, що у людей старшого покоління менше смартфонів нового покоління, – зробила висновок козятинчанка. 

Коли ми були в аптеці на вулиці Мічуріна, до фармацевта на видачі ліків підійшла студентка медичного ВУЗу і  заплатила за ліка «ковідною тисячею» для своєї двічі вакцинованої бабусі. Програма таки діє – переконалися ми.

Нагадаємо, що цими грошима також можна розрахуватися на заняття у спортзалі, книжки,  квитки у театр, кіно чи на концерт, квитки на поїзд чи літак.

 

Опитування

А ви змогли витратити кошти за вакцинацію на ліки?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач15

    Чому тільки в Козятині не можна використати ковідну тисячу на відвідування басейну?
  • Читач11

    Напишить для мешканців, у яких закладах нашого міста, окрім аптек та вокзалу, можливо ще використати ці гроші. Буду вдячна за цю інформацію.
  • Марина Лукашук

    Ковідню тисячою можна купти не лише ліки, менще тижня назад вдало купила своєму татові, за його тисячу, тонометр, а на решту зилишених коштів добрали ліків.
  • Владислав Кірган

    Тобто натякають на те, що любому здоровому після уколізації доведеться лікуватись.

keyboard_arrow_up