Провели тренінг для бухгалтерів ОСББ

Провели тренінг для бухгалтерів ОСББ
  • У понеділок, 18 листопада для бухгалтерів та голів ОСББ провели черговий тренінг лектори з Вінниці.
  • Козятинчан навчали тонкощам бухгалтерської справи.
  • Чого навчилися на тренінгу — читайте у нашому матеріалі.

Надія Степанишина — бухгалтер ОСББ «Пролетарська Затишок». Це дві невеликі багатоповерхівки на 24 квартири за адресою Пролетарська, 31 та 31-А. Створилося об’єднання не так давно — 18 квітня цього року.

— Маленьке у нас ОСББ, біля відділення дороги, — розповідає Надія. — Ми тільки розвиваємося. Я була економістом. Все життя пропрацювала в житлово-комунальному господарстві, тому я всі ці нюанси знаю.

Бухгалтером Надію обрали мешканці, оскільки вона має відповідну освіту і досвід роботи. Каже, вести бухгалтерський облік в ОСББ не важко. На тренінг прийшла для того, аби дізнатися щось нове.

Відео дня

— Я хочу почути щось для себе, поспілкуватися, як хто що робить, може якісь інновації. Вчитися я люблю, — додає жінка.

Людмила Маліновська — бухгалтер у ОСББ «Надія ПРБ», що на Кошового, 40. Це теж невеликий будинок, у якому всього 12 квартир. Створили об’єднання наприкінці липня цього року.

Людмила — теж спеціаліст. Має середню спеціальну освіту з бухгалтерії. До того ж, працювала бухгалтером у технологічному центрі з обробки перевізних документів в управлінні залізниці. Саме тому мешканці і доручили їй вести фінансову звітність.

— У мене, звісно, не така діяльність була, як тут, але щось трішки тямлю, — розповідає Людмила. — У мене там не було ані податків, ані землі. Нічого такого. У мене були вантажні перевезення на залізниці. Звісно тут (в ОСББ — авт.) легше, я тут поки ще нічого такого й не робила.

На тренінг прийшла для того, щоб дізнатися більше про бухгалтерський облік саме в ОСББ.

— Я не дуже знаю, так собі лише зі свого розуміння, що таке дебет-кредит, що до чого і куди. А тонкощі може якісь, то цікаво дізнатися. Це треба, перш за все, — додає жінка.

Тренінг для бухгалтерів ОСББ організували у рамках проекту «Houses». Це спільний проект Європейського союзу та програми розвитку ООН. Провели його бухгалтер Інна Вороніна та юрист Анастасія Ланіна.

Інна Вороніна працює бухгалтером у кількох об'єднаннях. Нещодавно вона пройшла навчання в Одесі і тепер ділиться своїм досвідом із колегами у Вінницькій області.

До слова, тренінг у рамках проекту «Houses» провели у Козятині не вперше. Це вже втретє вінничани приїхали навчати наших голів ОСББ. На нинішньому тренінгу організатори поставили собі за мету розкрити деякі нюанси того, що стосується ведення фінансів у ОСББ.

— Ми не ставимо собі за мету, щоб ви всі вийшли звідси бухгалтерами готовими, — каже Анастасія Ланіна. — Це неможливо. Для цього треба спеціально навчатися. Ви отримаєте всі основні знання, які вам потрібні для того, щоб контролювати поточну діяльність і, за можливості, вести своє ОСББ самостійно.

Бухгалтерам і головам ОСББ розповідали, з якими рахунками як треба працювати, а також пояснили, який податковий статус мають об’єднання.

— ОСББ — це неприбуткова організація, — каже Інна Вороніна. — Якщо ми здаємо в оренду приміщення, чи трактор, чи ще щось, воно не йде як прибуток. Ми ці гроші, які одержали від оренди, віддаємо знову на витрати ОСББ. Прибутку у нас не може бути.

Також розповіли про податки, які має сплачувати об'єднання і чому краще, щоб люди, які працюють в ОСББ, не робили цього на громадських засадах, а отримували за це заробітну плату.

— Ми не сплачуємо жодних податків, окрім заробітної плати, як всі підприємства в Україні, — продовжує Вороніна. — І в нас є звіти, які ми робимо щомісячно по ЄСВ І 4Д раз на квартал. І наприкінці року річний звіт. ЄСВ — 22% від нарахованої заробітної плати. Якщо людина працює на громадських засадах, то нічого не платимо, але це має бути прописано в наказі. Якщо на громадських засадах, то у податкової і захисту праці можуть бути питання. Мені здається, що цього краще не робити.

— Питання можуть виникнути коли? Якщо у вас, наприклад, працює двірник, бухгалтер, тут вже будуть сумніви, — додає Ланіна. — Якщо є лише голова, то він собі на громадських засадах може працювати. Але якщо у вас в штаті видно, що у вашому ОСББ виконуються послуги бухгалтера, чи прибирання, то у податкової можуть виникнути питання, чи дійсно ця людина робить ці послуги на громадських засадах.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:01 Рятувальники Вінниччини провели акції з безпеки у Козятині photo_camera 18:55 Магазини одягу та взуття Козятина (партнерський проєкт) 17:56 «Непосиди» з Самгородка виступили на обласному фестивалі танцю «Dance Поділля» play_circle_filled photo_camera 16:39 У Козятини переселенців проконсультують з питань захисту прав та отримання допомоги Від читача 11:35 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 15:29 Козятин схиляє голову перед пам'яттю Чорнобильських героїв photo_camera 14:01 Віктор Щаблевський: «Нас за одну ніч всіх із Чорнобиля відправили» photo_camera 13:00 Козятин і Сестринівка стали локаціями пленеру «Кращий художник — 2024. Місця сили України» 11:00 Дарували козятинчанам екоторбинки з патріотичними малюнками 10:08 Минулої доби на фронті відбулося 114 бойових зіткнень — Генштаб 09:11 Цей день в історії, 26 квітня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони play_circle_filled 06:02 Лавка пенсіонерів, яйце невідомого птаха і дитяча гойдалка на стадіоні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up