Провідна неділя. Традиції, правила та прикмети цього дня

Провідна неділя. Традиції, правила та прикмети цього дня

У провідну неділю люди згадують душі померлих в першу після Великодня неділю. А другий тиждень після Пасхи називають поминальним тижнем.

За традиціями, на Великдень Бог відпускає душі померлих на землю. Впродовж тижня після Великодня заведено виставляти на вікно запалену свічку, щоб душі знайшли дорогу додому, а також кілька крашанок, щоб задовільнити їхній голод.

А в поминальну неділю душі повертаються назад на небо. От родичі і приходять на цвинтар попрощатися. А якщо в цей день іде дощ, то якась із душ ніби-то плаче через те, що Господь її не відпустив за гріхи.

Але насправді традиція проводів з'явилася раніше від християнства і має язичницькі корені. Тоді, за язичницькими традиціями, поминали родичів у період весняного відновлення природи. В ті часи це дійство символізувало колообіг «життя-смерть-життя». Вважалося, що спільна із покійними трапеза живим додавала впевненості у сьогоденні, а мертвим допомагала заспокоїти дух.

Відео дня

Коли ця традиція перекочувала до християнства, її дещо змінили. Почали відспівувати молитви не тільки в церквах, але й на цвинтарі. Освячували їжу, а вже тоді, біля могил, ділилися свяченою трапезою.

Що можна і не можна робити у поминальний тиждень?

Споживати принесені наїдки на кладовищах продовжують і зараз, вже і в християнстві. Тільки от церква не рекомендує цього робити.

Священники наполягають на тому, що завдання людей під час Радуниці – не наїдатися й напиватися на цвинтарі, а потім ще й залишати наїдки на могилах. Адже це все можуть розтягнути дикі звірі, пташки, безпритульні собаки. Ні, християни мають ділитися з тими, хто потребує. Тому краще віддати кілька пасочок для потребуючих.

І, найголовніше, що церква забороняє робити на Провідну неділю та в поминальний тиждень – споживати алкогольні напої на цвинтарі.

Прикмети Провідної неділі

Деякі люди, особливо старше покоління, вірять у прикмети і повір'я, з якими пов'язаний цей день.

Для покращення матеріального становища і стану здоров'я господині обмивали ікони джерельною водою, яку не виливали, а зберігали до свята. Вранці на Провідну неділю все сімейство умивалось цією водою. Причому старші завжди вмивали спочатку молодших домочадців, а потім і себе. Вважалося, що водиця з ікон здатна зміцнити здоров'я і поправити фінансове становище.

Люди вірили, що довге і щасливе життя їм могли дарувати молитви, прочитані вранці на Провідну неділю. Причому молитви повинні бути звернені не тільки до Господа, але і до своїх померлих родичів, які на тому світі попросять за своїх рідних.

Релігієзнавці стверджують, що поминальна неділя завжди була особливою. В цей день люди можуть не тільки згадати усіх своїх родичів, але і духовно поєднатися з ними, насититись позитивною енергією і силами для подальшого життя і втілення своїх планів. 

Як проходили Проводи в Козятині у минулому році можна почитати у цій статті Море квітів , роми та неприбраний туалет

Читайте також:

Для власної безпеки поминальні дні треба розвести у часі

Сестра Героя Олександра Мартюшева: «Після перемоги мав зіграти весілля. Не судилося»


 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up